Hard kritikk mot strømsalg-selskaper

Strøm-advarsel: - Hold deg unna

Misfornøyde kunder og røde tall har hjemsøkt Thommy Stenviks (37) strømselskaper. Nå har han solgt villaen i Oslo og flyttet hjem til Sverige.

FLYTTET HJEM: Thommy Stenvik har i en årrekke vært storeier i selskaper som selger strøm i Norge. Nå har han flyttet hjem til Sverige. Her er han i en video fra 2018. Video: Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Advarselen var krystallklar, da Frp-veteran Henning Holstad etter en priskrangel om strøm for et år siden kommenterte på Facebook-sida til Elevo Norge.

«Dette firmaet bør man holde seg langt unna», skrev den kjente forretningsmannen.

Da Dagbladet ringer, har han fått historien mer på avstand, og ser humoristisk på det.

- Dem hadde vi mye moro, eller rettere sagt krangel med, sier han.

For Holstad ordnet striden seg etter at han truet med rettssak.

MISFORNØYD EKS-KUNDE: Politikeren og forretningsmannen Henning Holstad er en av en rekke misfornøyde tidligere kunder i Thommy Stenviks norske strømselskaper. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MISFORNØYD EKS-KUNDE: Politikeren og forretningsmannen Henning Holstad er en av en rekke misfornøyde tidligere kunder i Thommy Stenviks norske strømselskaper. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Håvard Rosenberg i Stavanger, som med sitt selskap var kunde i Elevo Norges søsterselskap Bærum energiomsetning, hadde på høsten i fjor egentlig avfunnet seg med kundeforholdet.

Men en dag fikk også Rosenberg nok.

- Plutselig en dag skrudde de opp månedsgebyret fra 1770 kroner til 11 000 kroner, forteller han.

Da bestemte han seg for å ta opp kampen.

Solgte for 15,5 mill.

Mye har skjedd siden Dagbladet i 2018 skrev om kioskeieren Abdul Basir Amri, en av flere som følte seg lurt inn i avtaler med Elevo Norge – eller Kraft1, som selskapet het den gangen.

Avtalene Dagbladet skrev om i 2018 hadde treårig binding og saftige gebyrer for å avslutte før tida.

Samme år skrev Dagbladet at grunnleggeren, Thommy Stenvik (37), i flere år hadde ligget i strid med Konsumentverket i Sverige, etter fasttelefonisalg til eldre personer gjennom et svensk selskap.

FIKK NOK: Håvard Rosenberg i Stavanger tok affære da månedsgebyret i Bærum energiomsetning i høst gikk dramatisk opp. Foto: Arild Østin Ommundsen
FIKK NOK: Håvard Rosenberg i Stavanger tok affære da månedsgebyret i Bærum energiomsetning i høst gikk dramatisk opp. Foto: Arild Østin Ommundsen Vis mer

Nå viser folkeregisteret at Stenvik i november 2021 flyttet tilbake til Sverige, til et tettsted midtveis mellom Göteborg og Stockholm. I høst solgte han boligen sin på Høvik for 15,5 millioner kroner, viser eiendomsregisteret.

Stenviks strømselskaper inngår nå i konsernet KWH, hvor han er registrert som største eier.

- KWH-konsernet klarer seg helt fint, sier Stenvik da Dagbladet ringer og spør hva flyttingen betyr for KWH-selskapene. Han henviser til KWH for spørsmål om strømkonsernet.

«Et godt år»

De siste tilgjengelige årsrapportene, fra 2021, viser røde tall og alarmerende opplysninger i flere viktige KWH-selskaper.

Til Dagbladet skriver konsernsjef Gisle Sveva at 2022-rapportene ikke er lagt fram ennå, men at situasjonen nå er lysere.

LITEN EIER: Tidligere justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) kom i 2020 inn som styremedlem og eier av en liten aksjepost i strømkonsernet KWH as. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
LITEN EIER: Tidligere justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) kom i 2020 inn som styremedlem og eier av en liten aksjepost i strømkonsernet KWH as. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

«2022 ble et godt år for KWH-konsernet med tilfredsstillende resultater, tilstrekkelig med arbeidskapital og en god egenkapitalsituasjon», skriver Sveva i en e-post.

Det skriver han etter at Dagbladet blant annet har spurt om utviklingen i Bærum energiomsetning, etter at en medarbeider i selskapet i september 2022 skrev følgende til en kunde:

«Bærum energi er i en kritisk økonomisk situasjon og står i fare for konkurs».

Sveva opplyser at det ikke lenger er drift i Elevo Norge.

«Sunn vekst»

I 2021-rapporten til Bærum energiomsetning står det at selskapets egenkapital var tapt, at den lovpålagte «handleplikten» var inntrådt, og at eierne ville stille med nødvendige penger for å sikre driften.

Elevo Norge gikk i 2021 med drøyt sju millioner i pluss, men fordi den kortsiktige gjelda oversteg omløpsmidlene inntrådte «handleplikten» også der.

Både i Bærum energiomsetning og svenske Motala Energi ble minusresultatet omtrent seks millioner kroner.

- KLARER SEG FINT: - KWH-konsernet klarer seg helt fint, sier storeieren Thommy Stenvik da Dagbladet ringer. Her er han på et bilde fra 2018. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet
- KLARER SEG FINT: - KWH-konsernet klarer seg helt fint, sier storeieren Thommy Stenvik da Dagbladet ringer. Her er han på et bilde fra 2018. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet Vis mer

Konsernsjef Sveva skriver at «selskapene i KWH-konsernet har generelt gjennom 2022 hatt en sunn vekst og økt kundebasen».

Han skriver at eierne uttrykker full støtte til den videre strategien, og står støtt bak selskapet.

- Gamle saker

Til Dagbladet sier Thommy Stenvik at han ikke på flere år har vært operasjonelt involvert i KWH-selskapene.

Nå sitter Are Smuk Figved og tidligere justisminister Tor Mikkel Wara - begge med røtter i Finnmark - i sentrale posisjoner i strømkonsernet.

- Ingen kommentar, sa Wara da Dagbladet høsten 2021 skrev om hans styreverv og eierskap på tre prosent i KWH-konsernet.

Ifølge sist tilgjengelig informasjon eier styreleder Are Smuk Figved en tredjedel av KWH-konsernet.

Da Dagbladet intervjuet ham i 2021, sa han at konsernet hadde cirka 20 000 kunder i Sverige og Norge. Han sa at kundemisnøyen med Elevo Norge var gamle saker, og at fokuset var på Bærum energiomsetning.

- Skiller seg ut

Nå viser det seg at problemet med klager har fortsatt.

Med 94 henvendelser er Bærum energiomsetning nummer ti på Forbrukerrådets liste over henvendelser om strøm og nettleie i 2022 – foran selskaper som Elvia med mange ganger så høye inntekter.

Mange gjaldt privatkunder, som selskapet i juli 2022 sluttet å selge avtaler til.

Forbrukertilsynet fikk 15 klager på Bærum energiomsetning i 2022.

Hovedsakelig gjaldt de strømavtaler via enkeltpersonforetak eller aksjeselskap – som Forbrukertilsynet ikke behandler fordi de gjelder bedriftsmarkedet.

Ifølge det svenske Konsumentverket, som tilsvarer Forbrukertilsynet, kom det i 2022 inn 60 klager på KWH-selskapet Motala Energi.

«Angående antallet klager så er det høye sifre. De skiller seg ut fra mengden», skriver Henrik Axelsson i Konsumentverkets pressetjeneste til Dagbladet.

KWH kommenterer ikke Dagbladets spørsmål om kundeklager, heller ikke det Henning Holstad og Håvard Rosenberg forteller.

Truet med rettssak

For Holstad og Rosenberg, begge tidligere kunder i KWHs datterselskaper, er situasjonen mye lysere nå enn da krangelen var på sitt heteste.

Holstad forteller at han ble kunde da han kjøpte et selskap som hadde en avtale med Elevo Norge.

- Det var en makspris-avtale, og vi krevde å bli kreditert alt som var fakturert over 49 øre per kWh, forteller Holstad, men sier at han innså at han ikke ville få kravet etterkommet.

- Jeg skjønte at å få penger fra dem, kunne jeg bare glemme. Enden på visa var at de frafalt kravet mot oss. Det var en faktura på 25500 kroner, inkludert bruddgebyr, forteller han.

I e-post-utvekslingen med Elevo Norge går det fram at han da hadde truet med rettssak.

Ikke fornøyd

Da Stavanger-mannen Håvard Rosenberg, som driver et lydstudio, i høst ville vite hvorfor månedsgebyret brått gikk opp fra 1770 til 11 000 kroner, fikk han et svar han ikke var fornøyd med.

Ifølge Rosenberg var svaret at han brukte mer strøm, og hadde kommet i en høyere priskategori.

- Da skrev jeg tilbake at vi sees i retten, nå er jeg lei. Til slutt ringte de, og sa at jeg kunne få gå uten å betale noe bruddgebyr, sier Rosenberg, og forteller at han seinere til og med fikk penger tilbake.

- Nå er jeg kunde hos Lyse, og er veldig fornøyd med det, sier Håvard Rosenberg til Dagbladet.

I artikkelen sto det opprinnelig at Sveva «ikke kommenterer» at en medarbeider i Bærum energi i 2022 skrev at selskapet «er i en kritisk økonomisk situasjon og står i fare for konkurs». Formuleringen er endret, da hans gjengitte svar kan anses som en kommentar til dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer