Strømbombe: 41 milliarder

Det norske folk ble servert en gigantisk ekstraregning i desember i fjor. Samtidig er mat- og bensinprisene rekordhøye, og mange frykter renteøkning og økt inflasjon.

SUPERREGNING: Finansminister Trygve Slagsvold Vedums parti sliter på målingene, og kommentatorer kobler dette til de økte strømprisene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SUPERREGNING: Finansminister Trygve Slagsvold Vedums parti sliter på målingene, og kommentatorer kobler dette til de økte strømprisene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nordmenn betalte 41 milliarder kroner mer for strømmen i desember 2021 enn i desember 2020. Det skriver Dag og Tid.

Regningen er skjevt fordelt: Det er bare halve landet, fra sør for Trøndelag og sørover, som har hatt rekordhøye strømpriser i vinter.

90 prosent av all norsk kraftproduksjon skjer i regi av offentlige kraftselskaper, og dermed har den absolutte brorparten av den store ekstraregningen kommet staten til gode. I tillegg eies som kjent alt strømnettet av offentlige selskap.

Til sammenlikning var Erna Solbergs (H) samlede skattelette etter åtte år ved makta 34 milliarder kroner. Dette skattekuttet ble altså spist opp på én måned i fjor vinter.

Sterke protester

Tirsdag var det demonstrasjoner mot høye strømpriser 21 steder i Norge. I Oslo møtte det opp om lag 500 personer, ifølge politiet. I tillegg til de høye strømprisene, er også mat- og bensinpriser uvanlig høye, og mange frykter renteøkning og økt inflasjon i tida framover.

Torsdag skrev Dagbladet at til og med pilsen blir dyrere, etter at ølprodusenten Heineken kom med en kraftig advarsel.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer