Strømpriser

Strømekspert: - Vinteren er kjørt allerede

Analytiker Tor Reier Lilleholt mener det ikke er noe man kan gjøre for å unngå skyhøye energipriser i Sør-Norge i vinter.

DYRT: Strømanalytiker Tor Reier Lilleholt tror vinterprisene på strøm kan bli ekstreme i Sør-Norge. Reporter: Magnus Paus/Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Energikrisa i Europa er et faktum, og prisene på gass og strøm er skyhøye.

Analysesjef i Volue Insight, Tor Reier Lilleholt, mener mange nordmenn må forberede seg på en hard vinter.

- Kan bli ekstremt

På spørsmål om hva han tror et pristak i vinter kan bli, svarer han:

- Jeg har slutta å si hva taket er. Det fins nesten ikke noe tak lenger. Det kan bli ekstremt. Det er forventninger til 20 kroner i Frankrike, og Frankrike utveksler med land vi utveksler med, så det kan fort smitte inn i Sør-Norge. Men det er worst case, sier han.

Han tror at det er lite man kan gjøre med de stadig økende prisene.

- Ser vi på Sør-Norge, så er vinteren ganske kjørt allerede. Det er vanskelig å komme med forbedringer i magasinene vi har. Men det er avhengig av hva Putin gjør, og hva EU klarer å gjøre med å kanskje regulere prisene på et lavere nivå ved å subsidiere gassen, sier han.

- Bruke strømmen smartere

Han forteller at strømtoppen følger temperaturene, og at toppen kommer når det er kaldest.

Lilleholt oppfordrer nordmenn generelt til å spare energi der man kan.

- Jeg syns Enova burde komme enda sterkere på banen. Nå trenger vi statstøtte til energieffektivisering, sier han, og legger til:

- Men generelt kan man nå begynne å tette lekkasjer rundt vinduer og dører, investere i en varmepumpe, og senke temperaturen til et nivå man finner akseptabelt i rommene man ikke bruker. Vi må bruke strømmen smartere.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer