Strømgigant tar grep etter slakt

Fjordkraft-sjefen snakker ut etter stormen.

KOSTBART: De høye strømprisene har vært en hodepine for mange det siste året. Nå varsler Fjordkraft flere endringer. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
KOSTBART: De høye strømprisene har vært en hodepine for mange det siste året. Nå varsler Fjordkraft flere endringer. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

Det har blåst friskt rundt strømleverandøren Fjordkraft det siste året. Da Magnar Øyhovden overtok lederrollen for selskapet i fjor høst, måtte han blant annet takle et omdømme i fritt fall, negative medieoppslag, kundeflukt og stupende markedsverdi.

Nå tar toppsjefen bladet fra munnen i et større intervju med Bergensavisen.

- Vi måtte bare tåle det. Vi, som er den største strømaktøren, måtte stå i front og ta «blamen», sier Øyhovden til BA.

- Uforståelig

Øyhovden erkjenner at selskapets strømavtale-utvalg har vært for kaotisk.

Nå opplyser han overfor avisa at de har gjort flere endringer. Blant annet har Fjordkraft besluttet å avvikle dørsalg, noe som ble kjent tidligere i år. Videre har man besluttet å halvere antall strømavtaler.

- Jeg har full respekt for at strømavtalene kan ha virket uforståelige for folk. Det har vært altfor mange avtaler, og for vanskelige fakturaer å lese. Det er lett å forstå at kunder ofte ikke har hatt forutsetninger for å vite hva som er det smarteste for dem, sier han.

DYRT: Strømanalytiker Tor Reier Lilleholt tror vinterprisene på strøm kan bli ekstreme i Sør-Norge. Reporter: Magnus Paus/Dagbladet TV Vis mer

Videre endringer er stans i salget av såkalte variabelavtaler. Disse skal ha skapt vesentlig hodebry for kundene og har fått kritikk for å bidra til uvanlig høye strømregninger.

Sjefen presiserer likevel at forbrukerne aktivt må endre avtalen sin, selv om ordningen nå avsluttes.

Kraftig underskudd

Uttalelsene fra Øyhovden kommer halvannen uke etter at Fjordkraft-eier Elmera presenterte et kraftig underskudd i fjerde kvartal.

Allerede i desember varslet selskapet at resultatprognosen for 2022 ikke ville bli nådd, etter store svingninger i strømmarkedet.

Etter skatt endte resultatet på minus 44,4 millioner kroner, som er et kraftig fall sammenliknet med samme periode i 2021, da overskuddet var på drøye 32 millioner kroner.

Driftsresultatet endte opp 18,1 millioner kroner, som er et fall fra 90,7 millioner samme periode i 2021. Omsetningen endte opp 8,5 milliarder kroner, som er et hopp fra 6,2 milliarder samme kvartal året før.

Fjordkraft-eieren viser til store svingninger i strømprisene de siste månedene, samt krevende markedsforhold. Mange av kundene skal også ha byttet til spotprisavtaler.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer