- Strømkrisa bryter med plattformen

Senterpartiets Ole André Myhrvold mener regjeringen styrer Norge mot en kurs som bryter med regjeringsplattformen. Nå vil han kutte helt konkrete eksportkabler for å senke strømprisen i Norge.

LØSNING: Ole André Myhrvold i Senterpartiet vil kutte kablene til Danmark den dagen de er utdaterte - som er innen få år. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet
LØSNING: Ole André Myhrvold i Senterpartiet vil kutte kablene til Danmark den dagen de er utdaterte - som er innen få år. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

STORTINGET (Dagbladet): - Situasjonen er uholdbar og hvis det ikke gjøres noe med strømprisen bryter det med Hurdalsplattformen, sier Ole André Myhrvold (Sp) til Dagbladet.

Myhrvold er Senterpartiets energipolitiske talsmann på Stortinget, og har fått nok. Strømkrisa går altså snart på regjeringsplattformen løs, ifølge Myhrvold.

- Vi må gjøre strukturelle grep for å endre et dysfunksjonelt marked som er helt ute av kurs. Vi står i en internasjonal krise som krever lokale løsninger, sier Myhrvold videre.

Dagbladet kunne i går melde at regjeringen jobber i hemmelighet for å løsrive den norske strømprisen fra et Europa i energikrise.

Kutte kabel

Sp-topp Myhrvold har nevnte strukturelle grep klare. Han kommer med følgende oppfordring til regjeringen ved olje- og energiminister Terje Aasland (Ap):

  • «Fjerne» eksportkablene fra Norge til Danmark. Disse er utdatert om fem år, og da skal de ikke oppgraderes, krever Myhrvold. Dermed reduseres den norske strømeksporten betydelig. Kapasiteten for strømeksport skal altså ikke erstattes på noe vis.
  • Ramme inn kabelpunktene som egne prisområder. Det vil gi en egen innenlandspris på strøm, lavere enn eksportprisen, og rimer godt med det Dagbladet allerede i går skrev at regjeringen jobber med.

- Vi må få redusert kapasiteten for eksport. Første stoppunkt er å ikke fornye de to kablene til Danmark som etter planen skal fornyes om noen år, forklarer Myhrvold.

- Et aktuelt tiltak for å øke den nasjonale kontrollen er at vi rammer inn kabelpunktene. Kablene i dag fungerer nærmest utelukkende som eksportkabler der norsk vannkraft blir sendt til kontinentet, sier han videre.

MOT PLATTFORMEN: Strømpolitikken til regjeringen er i ferd med å bryte med egen regjeringsplattform, ifølge Sp-topp Ole André Myhrvold.
MOT PLATTFORMEN: Strømpolitikken til regjeringen er i ferd med å bryte med egen regjeringsplattform, ifølge Sp-topp Ole André Myhrvold. Vis mer

Ikke redd for danskene

Myhrvold peker på at eksportkablene til Danmark i praksis bare fungerer som mellomledd - kraften går mer eller mindre direkte videre til Tyskland.

Han tror derfor ikke at danskene vil gå i harnisk.

- Hadde Danmark vært avhengig av kablene for sin egen forsyningssikkerhet, ville jeg forstått hvis Danmark reagerte. Men det er kabler som videreeksporterer kraften videre til Tyskland der Danmark får et overføringsbidrag. Danmark tjener penger på vår strøm, sier han.

- Skal ikke Norge stille opp for europeiske naboer lengre?

- Norge skal selvsagt stille opp for våre europeiske naboer som mangler energi. Da er det gass som er løsningen – det er her Europa ber om hjelp. Å tro at vi ikke kan legge om kursen for bruken av den norske vannkraften av solidaritetshensyn er en gigantisk feilslutning. Vi må hjelpe Europa til bedring gjennom gass, og oss selv gjennom å ta nasjonal kontroll over vannkraften igjen, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer