Strømkrisa: Kan få «tragiske konsekvenser»

I Trøndelag slipper bedrifter å bekymre seg for å ha skyhøye strømregninger - med unntak av i Røros.

OPPGITT: Daglig leder i Røros Bryggeri, Robert Holm, er oppgitt over den store forskjellen i strømprisene, som han mener er konkurransvridende. Foto: Privat
OPPGITT: Daglig leder i Røros Bryggeri, Robert Holm, er oppgitt over den store forskjellen i strømprisene, som han mener er konkurransvridende. Foto: Privat Vis mer
Publisert

- Vi har prestert bra i markedet så langt i år, og har en liten salgsøkning i 2022 sammenliknet med 2021, men det hjelper ikke det. Det dekker ikke opp for de økte kostnadene, sier daglig leder, Robert Holm, ved Røros Bryggeri.

Bryggeriet han er sjef for holder, som navnet ganske riktig indikerer, til på Røros, og det var egentlig gode tider. Salgstallene er på vei opp og de har investert i produksjonslogistikk og smarte løsninger.

Eneste med dyr strøm

En del av regnestykket var så definitivt ikke de skyhøye strømprisene i Sør-Norge. Det som er litt ekstra spesielt for Røros er at det er den eneste kommunen i Trøndelag fylke som ligger ligger i en av de dyre strømsonene.

Så når hele resten av Trøndelag fredag hadde en snittpris på strømmen på 19 øre per kWh, var prisen på Røros 2,75 kroner per kWh.

- Det er konkurransevridende. Jeg vil ikke klage på egne vegne fordi vi er den eneste kommunen i Trøndelag som har dyr strøm. Denne kampen er for alle. Det er like jævlig å ha bryggeri i Oslo, Arendal eller Kristiansand, for de bryggeriene har like høye, og i enkelte deler av landet høyere, strømutgifter, fastslår Holm.

Bryggeriet har hoveddelen av sitt salg i Midt-Norge, og dermed vil de naturligvis konkurrere med bedrifter som har mye lavere produksjonskostnader knyttet til strøm enn de har selv.

- Må få makspris

Samtidig understreker Holm at de, som et lite bryggeri, egentlig ikke ser på andre småbryggerier som konkurrentene. De konkurrerer i større grad mot produkter som er masseprodusert og markedsledende i Norge i dag. Uansett mener bryggerisjefen at det må gjøres noe med konkurranseforholdene.

- Vi er ikke de eneste som sliter. Vi må få en makspris, så det blir enklere å budsjettere og vi har noen klare rammer, sier Holm.

- For denne konkurransevridningen du snakker om gir seg utslag i at dere må ta høyere priser og ha lavere marginer?

- Ja, det går jo på prising på varer, men vi kan ikke ta igjen de økte kostnadene på energiprisene og øvrige kostnadsøkninger, for da blir varen så dyr at den blir stående i hylla. Vi må leve med lavere margin, og forsøke å få opp volumet. Privatpersoner har også mindre penger å rutte med, og de er mer prisbevisste.

Han slår fast at dette gjør at det blir vanskeligere for dem å tjene penger, noe som i sin tur gjør det vanskelig å videreutvikle bedriften og gjøre nye investeringer.

- Man kan ikke stå på stedet hvil. Det som ikke utvikler seg, styrer mot avvikling, sier Holm.

- Særdeles uheldig

Ottar Tollan er leder av Næringsforeningen i Røros. Han forklarer at en stor andel av næringslivet i kommunen konkurrerer med bedrifter i Trondheims-regionen.

- Vi synes det er særdeles uheldig med strømprisene. Du har en stor konkurranseulempe når du må betale så mye mer enn de som ligger to mil lenger nord, sier Tollan.

Som Holm er han opptatt av at konkurransevilkårene må være like.

- Det er vanskelig å drive forretningsvirksomhet hvis du ikke har like vilkår. Det oppleves som vanskelig for mange av våre medlemmer, slår Tollan fast.

Mandag møtte statsråder fra regjeringene ledelsen i NHO og LO. Der ble de enige om å sette seg ned hver for seg og se på mulige løsninger for en strømstøtte til bedriftene.

Krever strømstøtte

Stortingets presidentskap ga mandag regjeringen én uke på å komme med en tidspplan for nye strømtiltak. Foreløpig er det helt i det blå hvordan en eventuell strømstøtte til bedriftene vil se ut og hvor mye den vil koste - utover at det garantert blir mangfoldige milliarder.

Holm mener en slike ordning er helt nødvendig.

- Jeg er redd for at det går så lang tid at det får tragiske konsekvenser for norske bedrifter, og tragiske konsekvenser for norske bedrifter betyr tragiske konsekvenser for privatpersoner, som mister jobben. Da kan vi jo se på hva slags kostnad det har når folk mister jobben. Da handler det ikke lenger snakk om bare penger, da snakker vi også om helsa til folk, sier Holm.

Han sier at han forteller hvordan han opplever situasjonen, fordi han vil være et talerør for alle bedrifter som har fått «urimelig øktre strømkostnader på toppen av allerede økte kostnader på emballasje, råvarer og transport.

- Vi trenger en utjevning og likebehandling i Norge. Strøm er en basisvare for nært sagt alle bedrifter. Vi er fra før vant med at staten regulerer våre næringsvirksomheter gjennom rapporteringsplikt, samt skatter og avgifter. Da skulle det vel heller ikke være noe i veien for å legge til rette for like forutsetninger for å lykkes, sier Holm, og legger til:

- Et privat næringsliv som lykkes er viktig for mor Norge.

- Problem med lave priser

Tollan i Næringsforeningen påpeker at AS Norge tjener store penger på de skyhøye kraftprisene.

- Spørsmålet er hvordan vi skal fordele de inntektene vi får. At noe gis direkte tilbake som strømstøtte, synes jeg er fornuftig, sier Tollan.

- For etter din mening må det komme på plass en støtte for å rette opp i konkurransevridningen?

- Ja, det kan rette opp litt, sier Tollan, før han kaster inn en liten brannfakkel i debatten:

- De ekstremt lave strømprisene i Trøndelag og Nord-Norge er et like stort samfunnsmessig problem som de høye prisene i sør. De gir ingen insentiver for å redusere på strømforbruket.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer