Strømkuttet spises opp

Trodde du strømregninga ville bli lavere neste år med redusert elavgift? Tro om igjen.

IKKE BILLIGERE: Ap-leder Jonas Gahr Støre og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum brukte nærmere tre milliarder på å redusere elavgiften. Men hele kuttet blir spist opp av økt nettleie. Foto: Terje Pedersen / NTB
IKKE BILLIGERE: Ap-leder Jonas Gahr Støre og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum brukte nærmere tre milliarder på å redusere elavgiften. Men hele kuttet blir spist opp av økt nettleie. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

- Dette hjelper alle som har strømutgifter i Norge, sa en stolt finansminister Trygve Slagsvold Vedum da han lanserte regjeringens kutt i elavgiften med 2,9 milliarder kroner.

Det er bare ett problem, for når elavgiften settes ned fra nyttår går nettleien i taket.

Norges største nettselskap Elvia lanserte i dag prisene for neste år. Der går det fram at nettleien økes med 7 prosent - og totalprisen du betaler i avgifter og nettleie på strøm blir stående på stedet hvil.

- Det merkes ikke at nettleien øker når elavgiften er satt ned. Prisen blir omtrent som i dag. Men det er ikke nettleia som tar knekken på folk i disse dager med så høye strømpriser, sier kommunikasjonssjef Morten Schau i Elvia.

- Burde skamme seg

I november bestemte NVE at nettselskapene får lov til å øke inntekten med 2,1 milliarder kroner neste år. En økning fra 17,2 til 19,3 milliarder kroner, som tilsvarer 12 prosent.

Det vil være ulikt hvor stor økning de ulike nettselskapene belaster kundene, men Norges største nettselskap øker altså nettleien med 7 prosent.

Frank Sve er energipolitisk talsperson i Frp og mener Vedum bør beklage overfor det norske folk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.