Strømkuttet spises opp

Trodde du strømregninga ville bli lavere neste år med redusert elavgift? Tro om igjen.

IKKE BILLIGERE: Ap-leder Jonas Gahr Støre og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum brukte nærmere tre milliarder på å redusere elavgiften. Men hele kuttet blir spist opp av økt nettleie. Foto: Terje Pedersen / NTB
IKKE BILLIGERE: Ap-leder Jonas Gahr Støre og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum brukte nærmere tre milliarder på å redusere elavgiften. Men hele kuttet blir spist opp av økt nettleie. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

- Dette hjelper alle som har strømutgifter i Norge, sa en stolt finansminister Trygve Slagsvold Vedum da han lanserte regjeringens kutt i elavgiften med 2,9 milliarder kroner.

Det er bare ett problem, for når elavgiften settes ned fra nyttår går nettleien i taket.

Norges største nettselskap Elvia lanserte i dag prisene for neste år. Der går det fram at nettleien økes med 7 prosent - og totalprisen du betaler i avgifter og nettleie på strøm blir stående på stedet hvil.

- Det merkes ikke at nettleien øker når elavgiften er satt ned. Prisen blir omtrent som i dag. Men det er ikke nettleia som tar knekken på folk i disse dager med så høye strømpriser, sier kommunikasjonssjef Morten Schau i Elvia.

- Burde skamme seg

I november bestemte NVE at nettselskapene får lov til å øke inntekten med 2,1 milliarder kroner neste år. En økning fra 17,2 til 19,3 milliarder kroner, som tilsvarer 12 prosent.

Det vil være ulikt hvor stor økning de ulike nettselskapene belaster kundene, men Norges største nettselskap øker altså nettleien med 7 prosent.

Frank Sve er energipolitisk talsperson i Frp og mener Vedum bør beklage overfor det norske folk.

- Vedums budsjett er et «frys i hjel»-budsjett. Det er ikke lagt inn noe reelt for å gjøre noe med strømregninga til folk flest. Nå bekreftes det at reduksjonen i elavgiften som Vedum sto og skrøt av i Vandrehallen, blir spist opp. Han burde skamme seg, det er flaut overfor det norske folk. Statens inntekter går til himmels takket våre høye strøm- og gasspriser, mens Vedum står og ser på at folk sitter og fryser, sier Sve.

Strakstiltak

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) mener den forrige regjeringen har skylden for de høye strømprisene.

- Høyre-regjeringen gjorde flere endringer som la til rette for det prisnivået vi nå ser. De var opptatt av å gjøre strømprisene dyrere, mens vi vil gå helt motsatt vei. Det viste vi også med å sette ned elavgiften. Vi vil nå se på flere muligheter rundt hvordan man kan gjøre strøm billigere for folk, sier Vedum.

Også olje- og energiminister Marte Mjøs Persen sier at regjeringen ser på muligheter for strakstiltak for å avhjelpe situasjonen med de høye strømprisene.

- Jeg er bekymret for at det vil være familier der ute som ikke er i stand til å betale strømregninga, eller som er nødt til å kutte andre nødvendige utgifter på grunn av de høye strømprisene. Derfor har vi satt i gang et arbeid for å se på hvilke muligheter som finnes for å lette på situasjonen, sier Persen.

Hun lover at regjeringen er lydhøre for gode forslag. Frp har foreslått et massivt avgiftskutt på strøm, som også inkluderer momsen.

- Regjeringen ser nå på tiltak som treffer godt og som raskt kan la seg gjennomføre. Det er mange som nå kommer med konkrete forslag til hvordan dette kan løses. Jeg er åpen for å vurdere alt som kan løse denne situasjonen, men vil ikke ta stilling til disse forslagene her og nå, sier Persen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer