Abu Dhabi:

Strømmer hit

Det siste året har den arabiske hovedstaden Abu Dhabi blitt svært populær blant milliardærene. Det gunstige skattesystemet skal være årsaken.

ATTRAKTIVT: Flere milliardærer har den siste tida opprettet selskaper i den arabiske hovedstaden. Foto: Omar Marques / SOPA Images / Shutterstock
ATTRAKTIVT: Flere milliardærer har den siste tida opprettet selskaper i den arabiske hovedstaden. Foto: Omar Marques / SOPA Images / Shutterstock Vis mer
Publisert

I mange tiår har verdens mest formuende plassert pengene sine i land som Caymanøyene, De britiske jomfruøyene og Sveits.

Det siste året har imidlertid et nytt sted blitt brennhett for milliardærene, skriver Bloomberg.

Skyskraperspekkede Abu Dhabi har nå blitt en drømmedestinasjon for verdens rikeste. Dusinvis av milliardærer har i løpet av det siste året satt opp spesialforetak (SPV) i De forente arabiske emirater.

Det viser en gjennomgang avisa har gjort av selskapsregistreringer i landet.

Tidobling i registreringer

Et SPV-selskap («Special Purpose Vehicle») er en separat juridisk enhet som opprettes for et spesifikt formål, ofte for å isolere finansiell risiko. Avhengig av jurisdiksjonen de er opprettet i, kan selskapene gi visse skattefordeler.

I 2016 ble det registrert bare 46 av de såkalte spesialforetakene i De forente arabiske emirater. Sju år seinere har antallet passert 5000, ifølge data fra det ledende rådgivningsselskapet M/HQ.

Den store økningen kommer på samme tid som tidligere populære skatteparadiser som De britiske jomfruøyene og Caymanøyene opplever strengere kontroll fra myndigheter og nedgang i nye selskapsregistreringer.

- Abu Dhabi Global Market (ADGM) er et utmerket sted å etablere SPV-er, og antallet øker kraftig, sier bedriftsrådgiver Bhaskar Dasgupta til avisa.

- Vi ser at flere formuende individer flytter fra steder som De britiske jomfruøyene, Caymanøyene og Mauritius, og hit.

Ifølge en studie fra 2021 var De forente arabiske emirater allerede da blant verdens raskest voksende skatteparadiser, skriver Al Jazeera. Studien viste at over 200 milliarder dollar ekstra strømmet inn i landet årlig gjennom SPV-selskapene.

Populært blant Putin-venner

Blant dem som har vendt snuta til Abu Dhabi det siste året, er kryptobransjens rikeste mann Changpeng Zhao, den indiske Adani-familien, hedgefondforvalter Ray Dalio og den russiske stålmagnaten Vladimir Lisin.

En av årsakene til at Abu Dhabi har blitt et så attraktivt sted for milliardærer å plassere pengene sine, er at De forente arabiske emirater ikke har innført sanksjoner mot for eksempel Russland.

Oligark og Putin-venn Vladimir Lisin er foreløpig ikke underlagt internasjonale sanksjoner, men ifølge Bloomberg, opprettet han nye selskaper i landet seinest i mai i år.

Flere eksperter, deriblant Yann Mrazek i M/HQ, mener også at krigen mellom Israel og Hamas vil føre til en økning i etterspørselen etter SPV-selskaper i Abu Dhabi.