Svenskehandel i påsken

Strømmet over svenskegrensa: - Ingen hemninger

Etter to år med pandemi står dørene på vidt gap for shoppingsultne nordmenn i påsken.

RAGGERE: Jonas Kristensen og Alexander Gundersen måtte ha påfyll fra Systembolaget for å fortsette raggerfesten i Strømstad. Vis mer
Publisert

STRØMSTAD (Dagbladet): Skjærtorsdag er i Strømstad kanskje bedre kjent som rånernes store festdag enn Jesus' hellige måltid med disiplene. En etter en dundret gamle Volvoer og senkede doninger over den lille havnebyens brostein.

- Vi er her for å prate og møte folk, hvor det ikke er noen hemninger eller fordommer. Alle er glade og har samme mening. Det er hele målet med denne turen, at vi alle er på plass, fortalte Jonas Kristensen og Alexander Gundersen på vei ut fra Systembolaget etter «påfyll».

Åpnet for «raggerne»

For første gang på ti år har svenskenes vinmonopol åpnet dørene for «raggerne».

- Det er en avgjørelse kommunen og politiet fattet sammen, også følger Systembolaget det. Det har gjeldt i ti år, og årsaken var mye bråk og fyll før vi hadde stengt, fortalte butikksjef ved et av Strömstads to Systembolag, Alexander Johanson, skjærtorsdag.

- Det er trivelig med rånere, de er velkommen de også. Så lenge de er nokså edru og oppfører seg pent, så er alle velkomne!

ROLIG SKJÆRTORSDAG: Butikksjef i Systembolaget, Alexander Johansson, forteller at det var mer trøkk i påskehandelen før torsdag. Foto: Mia Engenes Bratlie
ROLIG SKJÆRTORSDAG: Butikksjef i Systembolaget, Alexander Johansson, forteller at det var mer trøkk i påskehandelen før torsdag. Foto: Mia Engenes Bratlie Vis mer

Av den grunn hadde de også oppbemannet og bestilt inn ekstra varer, men køer og kaos uteble fra butikken.

- Vi hadde egentlig ikke så store forventninger til denne dagen. Men vi har ikke hatt åpent på ti år på skjærtorsdag, så det var veldig vanskelig å si. Dagen er ganske rolig inntil videre, meldte han.

Tidligere i påskeuka har det imidlertid vært flust av handleglade nordmenn. Skjærtorsdag er det stort sett rånerne som drar kortet på polet, samt en og annen påsketurist fra over grensa.

Strålende senterleder

Noen E6-mil unna, nærmere grensa, ligger Nordby Shoppingsenter. Der er har også en rekke norskregistrerte biler funnet seg til rette på parkeringsplassen.

- Vi ligger an til en påske på 2019-nivå, forteller en strålende fornøyd senterleder Ståle Løvheim fra påskeferie.

Han forklarer at det var særlig tirsdag og onsdag som utmerket seg, da lønninger og pensjonister tikket inn for mange.

- Torsdag er erfaringsmessig den dårligste handledagen, og det er for mange andre aktiviteter som står høyere på programmet. Det er helt naturlig, sånn er det i alle år. Skjærtorsdag får mye oppmerksomhet fra mange journalister, men det er nok den dårligste handledagen, sier han lurt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer