Strømpakken kan bli forsinket: - Holder folk som gissel

SVs Lars Haltbrekken spår at det kan ta tid å få vedtatt regjeringens strømpakke.

- UANSVARLIG: Nestleder i Høyre Tina Bru mener SV opptrer uansvarlig når de stiller harde krav til regjeringens strømpakke. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- UANSVARLIG: Nestleder i Høyre Tina Bru mener SV opptrer uansvarlig når de stiller harde krav til regjeringens strømpakke. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Stortingspolitikerne må være forberedt på å avlyse juleferien.

Det sier SVs Lars Haltbrekken. Årsaken er arbeidet med å få på plass strømpakken statsminister Jonas Gahr Støre la fram i helga. Her vil regjeringen spleise på strømregninga til nordmenn når prisen er skyhøy.

SV sier de er positive til regjeringens strømpakke, men energipolitisk talsperson Haltbrekken sier de nå forbereder seg på å forhandle om innholdet.

Krever «mer rettferdig» ordning

- Vi mener det er positivt det som er lagt fram, men vi vil se på om det er mulig å gjøre ordningen mer rettferdig, sånn at den treffer de som sliter mest - bedre.

Helt konkret foreslår regjeringen at staten skal ta halve regningen når strømprisen overstiger 70 øre per kilowatt-time. Haltbrekken sier de ser på om denne grensen bør senkes, og eventuelt om maksgrensen for støtte på 5000 kilowatt i måneden bør endres.

TAR REGNINGA: Regjeringen presenterer flere nye tiltak i forbindelse med strømkrisa. Vis mer

- Det er sånne ting vi skal se på nå. Samtidig er den grensen på 5000 begrunnet med at det finnes barnefamilier som bor i store trekkfulle hus. Da er det ikke uvanlig med så høye strømregninger.

- Vi må se både på 50 prosent-støtten og 5000 kilowatts-grensen. Går det an å gjøre noen endringer der som gjør at vi treffer bedre. Man kan tenke seg ulike modeller innenfor dette, fortsetter Haltbrekken.

Samtidig krever SV at den økte nettleien som skal innføres på nyåret skal utsettes. Dagbladet har tidligere skrevet om at det innføres en rushtidsavgift på strøm fra januar.

Da statsminister Jonas Gahr Støre la fram pakken lørdag sa han at det var et bredt flertall om løsningen på Stortinget. Men regjeringens bestevenn på Stortinget vil altså ha endringer i opplegget. Derfor spår Haltbrekken i SV at det kan ta tid før pakken blir klar.

- Uansvarlig

- Stortinget må være forberedt på å jobbe gjennom i juleferien, eventuelt møtes tidligere enn planlagt i januar.

Høyre-nestleder Tina Bru sier partiet hennes er opptatt av å få vedtatt hjelp til de som sliter med strømregninga raskt. Hun reagerer samtidig sterkt på signalene fra SV.

- Nå er det vårt ansvar på Stortinget å jobbe fortest mulig for denne ordningen, sånn at vi får pengene ut. Dette skal jo gjelde på desemberregningen, så hvis vi drøyer dette for lenge så er jeg redd for at folk ikke får det avslaget på desemberregninga si, og det synes jeg ikke er rett.

Høyre-toppen kaller Haltbrekkens taktikk uansvarlig.

- Det er ikke en kamp de kan ta i dette. Det vil være å holde folk som nå sitter med skyhøy strømregning som gissel, for å kjempe for sitt politiske standpunkt. Det blir jo helt feil.

Haltbrekken i SV sier til Dagbladet at han lover at SVs krav ikke skal forsinke pakken, og at de skal sørge for at den trer i kraft på nyåret.

- Vi mener det er viktigere å få på plass en best mulig strømstøtteordning for det norske folk, enn å holde stortingspolitikernes juleferie hellig. Støtteregimet må på plass før 1. januar. Det får vi til selv om juleferien tas bruk, sier Haltbrekken.

Må løse borettslagsfloke

Ikke før Støre hadde lagt fram strømpakken skrek kritikerne opp om et betydelig hull i ordningen. For de som bor i borettslag dekkes nemlig ikke felles strømregning for for eksempel oppvarming eller varmtvann av pakken.

En samlet opposisjon er opptatt av at regjeringen må finne en måte å inkludere borettslagene på.

- Vi må sikre at borettslag og sameier som har fellesmåler inkluderes i dette, sier Lars Haltbrekken i SV.

Også Venstre er positive til at regjeringen tar grep for å hjelpe folk i strømkrisen, men stiller et absolutt krav.

TAR TID: Lars Haltbrekken (SV) sier stortingspolitikerne må forberede seg på å avlyse juleferien. Foto: Foto: Carina Johansen / Dagbladet
TAR TID: Lars Haltbrekken (SV) sier stortingspolitikerne må forberede seg på å avlyse juleferien. Foto: Foto: Carina Johansen / Dagbladet Vis mer

- Ordningen må også bli gjeldende for borettslagene, sier energipolitisk talsperson Ola Elvestuen.

Arbeiderpartiets Terje Aasland, som også sitter i energi- og miljøkomiteen, forteller at regjeringen nå jobber med å løse denne knipen. Det er fortsatt uklart når det endelige forslaget om strømpakken legges fram for Stortinget.

- Jeg regner med de jobber på spreng i departementet for å få ferdigskrevet forslaget, og få avklart dette med borettslag, sånn at man får det på skinner.

Aasland bekrefter at det kan ta tid å få gjennom pakken. Han tror ikke saken kan være ferdigbehandlet før i januar.

- Det vil ikke forstyrre bildet om når pakken kan iverksettes, sånn at den kan få effekt fra januar.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer