Strømprisene truer Hadeland Glassverk: - Haster

Hadeland Glassverk-eieren Atle Brynestad etterspør handling fra regjeringen. Hvis ikke frykter han å måtte permittere 150 arbeidere.

- IKKE HOLDBART: Hadeland Glassverk kan ikke fortsette som før med de strømprisene som er i dag: Foto: Privat
- IKKE HOLDBART: Hadeland Glassverk kan ikke fortsette som før med de strømprisene som er i dag: Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Hadeland Glassverk har overlevd både Napoleonskrigen, 1. og 2. verdenskrig. Nå er det dere som regjering som er i ferd med å sette en stopper for 150 arbeidsplasser for solide arbeidsfolk, fordi dere ikke har handlekraft til å få orden på strømprisen».

Slik innleder Hadeland Glassverk et Facebook-innlegg myntet på statsminister Jonas Gahr Støre og næringsminister Jan Christian Vestre.

Nå frykter eieren, Atle Brynestad, at 260 år med industrihistorie fra Norges eldste industrihåndverksbedrift kan gå tapt.

Facebook-innlegget kan leses her.

Stengt smelteovner

Regjeringen har uttalt at de vil gjøre en skatteendring som skal gjelde fra nyttår, som innebærer at kraftselskaper skal kunne tilby rimeligere fastprisavtaler på strøm.

- Det er ingen indikasjon fra strømselskapene på at de er klare for å inngå billigere langsiktige avtaler, sier Brynestad til Dagbladet.

UNESCO-BESKYTTET: Arbeidsplassene på Hadeland Glassverk er UNESCO-beskyttet og kan ikke erstattes. Nå frykter eieren å måtte permittere 150 ansatte. Foto: NTB
UNESCO-BESKYTTET: Arbeidsplassene på Hadeland Glassverk er UNESCO-beskyttet og kan ikke erstattes. Nå frykter eieren å måtte permittere 150 ansatte. Foto: NTB Vis mer

I dag ligger prisen på rundt to kroner og 70 øre per kWh, forteller han. Årlig strømkostnad har tradisjonelt vært på ca. to millioner kroner, men er ventet å øke til 40 millioner med prisene som er i dag.

En av tre smelteovner på glassverket stenges i løpet av få dager, og dersom regjeringen ikke kommer på banen og sikrer langsiktige strømavtaler for bedrifter, må de stenge enda flere i løpet av kort tid.

- Vi kan ikke ha de strømprisene som er i dag. Da forsvinner tusenvis av arbeidsplasser i Norge. En ting er å stå på Stortingets talerstol å snakke med store ord og fine lovnader. I praksis må strømkaoset ordnes opp i. Vi må ha mindre prat og mer handling, sier Brynestad, og legger til:

- Jeg har snakket med Vestre flere ganger i det siste, og jeg er sikker på at han forsøker så godt han kan for at det skal legges til rette for langsiktige avtaler, men jeg tror han nå trenger at Støre som statsminister tar grep for å få denne ordningen på plass.

Næringsminister Jan Christian Vestre bekrefter at han har hatt omfattende dialog med Brynestad.

- Det gjør dypt inntrykk å høre om situasjonen på Hadeland Glassverk. Jeg er full av beundring for de som skaper norske industriarbeidsplasser selv med høye strømpriser. Hadeland Glassverk er en tradisjonsrik bedrift med en lang historie. Jeg har i samtalene med Brynestad forsikret om at strømkrisen har topp prioritet i regjeringen og at vi jobber på spreng med å få i gang fastprismarkedet, skriver Vestre i en epost til Dagbladet, og legger til:

- I tillegg har vi lagt fram en tilskuddsordning på 3 milliarder kroner som skal hjelpe bedrifter som Hadeland Glassverk allerede i høst. Samtidig må vi holde orden i økonomien. Hadeland glassverk har store planer om eksport. Det håper jeg virkelig at lykkes! Derfor må vi vi sørge for at renta ikke stiger for mye. Det vil nemlig føre til at norskproduserte varer ikke kan konkurrere på det europeiske markedet.

- Ikke holdbart

Hadeland Glassverk reduserer i dag energiforbruket overalt hvor det er mulig, men frykter etter hvert å måtte permittere arbeiderne.

Regjeringen ønsker å satse på eksport til utlandet. Hadeland Glassverk er av den gruppa bedrifter regjeringen har pekt ut at skal eksportere glass og lamper til ti nye land i år.

- Men da må det gå an å produsere i Norge, legger Brynestad til.

Bedriften har skodd seg for resten av året og kommer til å levere alt de har ordre på. Foreløpig er det ikke utstedt permitteringsvarsler, men Brynestad understreker at lønn og energi er de største utgiftspostene.

- Om man skal produsere noe i Norge framover, da må forholdene legges til rette for det. Og det haster. Strømprisene i dag er ikke holdbare over tid, sier Brynestad og legger til:

- Vi kan betale to-tre ganger så mye som før. Vi ønsker ikke å være negative, men vi må være realistiske. Historisk har vi betalt rundt 20 øre per kWh, med langsiktige avtaler kan vi betale 50-70 øre.

«Vi ber ikke om strømstøtte, men at noe av den ekstraordinære inntekten som staten nå får inn blir refundert. Det må skje nå», står det nederst i Facebook-innlegget, som siden fredag har nådd over en million visninger og tusenvis av delinger.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer