Strømproblemer i hytteparadis:
- Hårreisende

Statnetts anlegg i Høvåg utgjør en sikkerhetsrisiko for menneskene i området rundt, mener lokal elektriker. Statnett innrømmer problemer, og sier de vil gjennomføre ekstra tilsyn.

STRØM I VANNET: Statnetts elektrodeanlegg ved Grosøya i Høvåg skader både gjenstander på båter og el-anlegg i nærområdet. Her fra Blindleia utenfor Lillesand, som er like ved. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
STRØM I VANNET: Statnetts elektrodeanlegg ved Grosøya i Høvåg skader både gjenstander på båter og el-anlegg i nærområdet. Her fra Blindleia utenfor Lillesand, som er like ved. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I mai skrev Børsen at flere båteiere i området rundt Lillesand krever erstatning av Statnett.

De mener at metallgjenstander på båtene deres blir ødelagt på grunn av Statnetts anlegg like utenfor Grosøya i Høvåg.

Blant båteierne er blant andre investor Øystein Tvenge, som bekrefter til Børsen at han og flere andre får erstatning fra Statnett så lenge de dokumenterer skadene. Statnett bekreftet også til Børsen i mai at driften av anlegget deres medfører en risiko for skader på metall i sjøen.

HYTTEMARKEDET I INDRE OSLOFJORD: Hyttemegler Marius Berge tror denne hytta på Nakholmen vil sette ny prisrekord i indre Oslofjord. Video: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Men ifølge Helge Isaksen, som er elektromontør i det lokale firmaet Ribes elektro, er det derimot ikke bare gjenstander på båter som blir påvirket av Statnetts anlegg.

Han mener at han i en årrekke har prøvd å si ifra om at anleggets bakkespenninger også utgjør en sikkerhetsrisiko for de som er på hyttene i området.

VARSLER: Den lokale elektrikeren Helge Isaksen er bekymret for at Statnetts anlegg på Grosøya utgjør en sikkerhetsrisiko. Foto: Privat
VARSLER: Den lokale elektrikeren Helge Isaksen er bekymret for at Statnetts anlegg på Grosøya utgjør en sikkerhetsrisiko. Foto: Privat Vis mer

- Elektrodeanlegget ødelegger jordingene på hyttene i nærområdet. Det gjør at det elektriske anlegget ikke virker som forutsett, og at sikkerheten ikke er til stede. Forutsetningen for å ha et sikkert anlegg, er at jordingen er intakt, sier han til Børsen.

Statnetts annlegg sender strøm til og fra Danmark, og overflødig strøm går rett i vannet på Høvåg. Det er denne strømmen som påvirker båter og hytter på land.

Børsen er kjent med at det har vært to branner i området de siste 20 årene. Begge brannene er uoppklart, men politiet avviser at disse har noen sammenheng med Statnetts anlegg.

- Blitt hysja ned

Isaksen forteller at han og kollegaene hans har prøvd å si ifra både til Statnett og til Agder Energi, som har ansvar for strømnettet og nettleien i området, i lang tid, uten at noe har skjedd.

- Det er hårreisende. Vi har gitt beskjed for mange, mange år siden. For meg virker det som om dette har blitt hysja ned, og ikke gjort noe med, sier han.

Ifølge Isaksen har han og kollegaene hans oppdaget den samme feilen på en rekke hytter i området. Han mener også at bakkespenningene påvirker kloakkanlegget på øya.

  • Les Agder Energi og Statnetts svar nederst i saken.

Elektrikeren mener det er flere tiltak som er mulig å gjennomføre for å få bukt med problemet, men at verken Statnett eller Agder Energi er villige til å betale for det, og derfor ikke har tatt tak i det.

- Det beste hadde vært å slutte å sende strøm i sjøen rundt Grosøya, eller å legge strømmen i en separat kabel, slik at det ikke går strøm i sjøen. Jeg skjønner at det ikke er et alternativ så lenge de har konsesjon til dagens drift. Men da er det mange andre sikkerhetstiltak som kan bli gjort, og som burde blitt gjort for lenge siden, sier han.

- Kjent med utfordringer

Agder Energi bekrefter til Børsen at de er kjent med problemer i området.

- Vi er kjent med at det er utfordringer med at jordinger forvitrer i området rundt anlegget til Statnett ved Grosøya i Høvåg, skriver kommunikasjonssjef Nils Tore Augland i en e-post.

Han opplyser om at de hadde en befaring sammen med representanter fra Statnett i området høsten 2021, og at de i mai i år hadde et møte for å gjennomgå problemene.

- Det er Statnett som har ansvar for å følge opp sitt anlegg ved Grosøya i Høvåg og de konsekvenser driften av dette medfører for omgivelsene, skriver Augland.

Vil gjennomføre ekstra tilsyn

Statnett bekrefter også at de kjenner til at det har vært problemer i området. De skriver i en mail at de mottok et varsel i mars 2020, og at de da raskt opprettet kontakt med Agder Energi Nett.

- Det har siden da vært god og tett dialog mellom Agder Energi Nett og Statnett rundt mulige skadevirkninger knyttet til den økte bruken av elektrodeanlegget. Partene har kommet fram til en løsning der det gjennomføres ekstra tilsyn med el-anlegg som potensielt kan bli berørt. Dette legger til rette for rask retting av eventuelle feil som har oppstått som følge av bruken av elektrodeanlegget, skriver senior kommunikasjonsrådgiver i Statnett, Håkon Smith-Isaksen Holdhus, i en e-post til Børsen.

Han legger til:

- Det er viktig å understreke at den midlertidige økte bruken av elektrodeanlegget ikke innebærer fare for mennesker eller miljø. Elektrodeanlegget har vært i drift siden 1970-tallet, og vi har i dagens bruk begrenset mengden strøm i anlegget til under halvparten av konsesjonsgitt kapasitet. Det er uansett viktig å avdekke og rette feil i elektriske anlegg raskt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer