Strømselskapene soper inn monsterprofitt

Kostnadene for å produsere norsk strøm utgjør bare en brøkdel av det strømselskapene nå tar inn. Prisøkningen på kostprisen er svimlende 3800 prosent. - Et ran, mener Rødt.

STRØMMER INN: Pengene renner i frie strømmer inn til strømselskapene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
STRØMMER INN: Pengene renner i frie strømmer inn til strømselskapene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

Strømkundene i Sør- og Øst-Norge himler med øynene over skyhøye strømpriser i sommer. Mandag satte Oslo og Bergen nye rekorder med en makspris på 4,45 kroner.

Sist uke var døgnprisen oppe i 4,22 kroner i Sørvest-Norge (NO2). Det inkluderer ikke avgifter, moms og nettleie.

Dette er altså markedsprisen, som blant annet påvirkes av prisene i Europa, gjennom norsk strømeksport.

Men det finnes også et tall for hvor mye det koster kraftprodusentene å produsere strøm. Regjeringens egen pris på strømmen er nemlig bare 11,57 øre.

- Helt hinsides

Hvert år beregner Olje- og energidepartementet konsesjonskraftprisen, somviser hvor mye det i gjennomsnitt koster å produsere vannkraft i Norge. Den faktiske prisen kan variere med typen kraftstasjon og alder.

Med markedsprisen i Sørvest-Norge som utgangspunkt innebærer dette en «prisstigning» på svimlende 3800 prosent. Strømselskapene kan dermed hygge seg med profitt på i gjennomsnitt 97 prosent.

Tross de skyhøye prisene har statsminister Jonas Gahr Støre gjentatt at han er skeptisk til å innføre en makspris, slik flere i opposisjonen krever.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.