Strømselskapene soper inn monsterprofitt

Kostnadene for å produsere norsk strøm utgjør bare en brøkdel av det strømselskapene nå tar inn. Prisøkningen på kostprisen er svimlende 3800 prosent. - Et ran, mener Rødt.

STRØMMER INN: Pengene renner i frie strømmer inn til strømselskapene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
STRØMMER INN: Pengene renner i frie strømmer inn til strømselskapene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

Strømkundene i Sør- og Øst-Norge himler med øynene over skyhøye strømpriser i sommer. Mandag satte Oslo og Bergen nye rekorder med en makspris på 4,45 kroner.

Sist uke var døgnprisen oppe i 4,22 kroner i Sørvest-Norge (NO2). Det inkluderer ikke avgifter, moms og nettleie.

Dette er altså markedsprisen, som blant annet påvirkes av prisene i Europa, gjennom norsk strømeksport.

Men det finnes også et tall for hvor mye det koster kraftprodusentene å produsere strøm. Regjeringens egen pris på strømmen er nemlig bare 11,57 øre.

- Helt hinsides

Hvert år beregner Olje- og energidepartementet konsesjonskraftprisen, somviser hvor mye det i gjennomsnitt koster å produsere vannkraft i Norge. Den faktiske prisen kan variere med typen kraftstasjon og alder.

Med markedsprisen i Sørvest-Norge som utgangspunkt innebærer dette en «prisstigning» på svimlende 3800 prosent. Strømselskapene kan dermed hygge seg med profitt på i gjennomsnitt 97 prosent.

Tross de skyhøye prisene har statsminister Jonas Gahr Støre gjentatt at han er skeptisk til å innføre en makspris, slik flere i opposisjonen krever.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer