Strømselskapene soper inn monsterprofitt

Kostnadene for å produsere norsk strøm utgjør bare en brøkdel av det strømselskapene nå tar inn. Prisøkningen på kostprisen er svimlende 3800 prosent. - Et ran, mener Rødt.

STRØMMER INN: Pengene renner i frie strømmer inn til strømselskapene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
STRØMMER INN: Pengene renner i frie strømmer inn til strømselskapene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

Strømkundene i Sør- og Øst-Norge himler med øynene over skyhøye strømpriser i sommer. Mandag satte Oslo og Bergen nye rekorder med en makspris på 4,45 kroner.

Sist uke var døgnprisen oppe i 4,22 kroner i Sørvest-Norge (NO2). Det inkluderer ikke avgifter, moms og nettleie.

Dette er altså markedsprisen, som blant annet påvirkes av prisene i Europa, gjennom norsk strømeksport.

Men det finnes også et tall for hvor mye det koster kraftprodusentene å produsere strøm. Regjeringens egen pris på strømmen er nemlig bare 11,57 øre.

- Helt hinsides

Hvert år beregner Olje- og energidepartementet konsesjonskraftprisen, somviser hvor mye det i gjennomsnitt koster å produsere vannkraft i Norge. Den faktiske prisen kan variere med typen kraftstasjon og alder.

Med markedsprisen i Sørvest-Norge som utgangspunkt innebærer dette en «prisstigning» på svimlende 3800 prosent. Strømselskapene kan dermed hygge seg med profitt på i gjennomsnitt 97 prosent.

Tross de skyhøye prisene har statsminister Jonas Gahr Støre gjentatt at han er skeptisk til å innføre en makspris, slik flere i opposisjonen krever.

RAN: Rødt-politiker Sofie Marhaug mener strømkundene er provosert over strømstøtten, og utsettes for ran. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
RAN: Rødt-politiker Sofie Marhaug mener strømkundene er provosert over strømstøtten, og utsettes for ran. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

- Vi utelukker ikke noe tiltak. Det har vi sagt hele veien. Men det er også ganske tunge grunner til ikke å innføre en makspris, sa Støre til NTB på fredag.

Han sier samtidig at han skjønte at makspris kan virke forlokkende.

En som nettopp ønsker en slik ordning er stortingsrepresentant Sofie Marhaug fra Rødt.

- Det er en superprofitt som er helt hinsides. Det er en prisøkning i forhold til hva det koster og hva det pleide å koste med strøm som egentlig er helt ubegripelig, sier Rødt-profilen.

- Nødvendig

Partiet hennes vi innføre en makspris på tre ganger konsesjonsprisen, altså rundt 34,5 øre. Marhaug reagerer sterkt på tallene Dagbladet presenterer.

- Det er jo derfor det er så provoserende å snakke om strømstøtte fordi det er et ran i forhold til hva det koster å produsere strømmen.

Energi Norge, som er interesseorganisasjonen for norske kraftprodusenter, mener man må se strømprisene i en større sammenheng.

- Strømprisene er ekstremt høye og det er det åpenbart både vanskelig å forstå og forsvare at skal være nødvendig. Akkurat som med gassprisene. Alle vet at produksjonskostnaden på norsk gass er betydelig lavere enn den prisen man selger for på det europeiske markedet, skriver direktør for marked, elektrifisering og kunder, Toini Løvseth i en kommentar og fortsetter:

- Likevel er det nødvendig. Prisen på knappe ressurser som energi bør i størst mulig grad reflektere verdien av ressursen akkurat nå.

- Ødeleggende

Stortingsrepresentant Marius Arion Nilsen (Frp) er langt fra enig om det han kaller kraftselskapenes «ekstreme profitt»

- Det er ødeleggende, sier Nilsen som sitter i Stortingets energi- og miljøkomité, og utdyper:

- Med de prisene tjener kanskje kraftprodusentene og staten mye her og nå, men som samfunn taper vi på lengre sikt. Det er bedriftene som går konkurs, privatøkonomier som blir ruinert.

Frp ønsker å regulere og begrense krafteksporten for å få ned prisene.

- Det er ikke vår oppgave å redde Europa fra et selvpåført problem, sier Nilsen.

SKATT: SVs Lars Haltbrekken vil skattlegge kraftselskapene mer. Foto: Nina Hansen/ dagbladet
SKATT: SVs Lars Haltbrekken vil skattlegge kraftselskapene mer. Foto: Nina Hansen/ dagbladet Vis mer

Også SVs energipolitisk talsperson, Lars Haltbrekken, reagerer på tallene Dagbladet kan presentere.

- Det er derfor vi bør vi skattlegge kraftselskapene mer. Vi bør kunne ta inn penger av denne superprofitten, sier Haltbrekken.

Pengene vil SV bruke på å øke strømstøtten.

- Vi vil gjøre den bedre og mer rettferdig. En del av pengene bør vi også bruke på energieffektivisering.

SV ønsker en ordning der staten tar hele strømregninga når prisen overstiger 50 øre per kilowatt fram til man har brukt 1000 kilowatt.

- Forferdelig situasjon

Statssekretær Amund Vik (Ap) i Olje- og energidepartementet svarer på vegne av regjeringen. Han mener de fundamentale forholdene ikke vises i konsesjonsprisen.

- Konsesjonskraftordningen er en ordning som gir tilbake til lokalsamfunnene. Prisen på konsesjonskraft fastsettes uavhengig av markedet og har ingen sammenheng med hvor mye kraft den enkelte kraftprodusenten produserer.

Han understreker at regjeringen ser alvorlig på situasjonen med høye strømpriser, og at regjeringen jobber med tiltak.

- Det er en forferdelig situasjon at strømprisen er så høy. Regjeringen har gjort en rekke tiltak for strømkundene, og i oktober økes strømstøtten til 90 prosent over 70 øre per kilowattime. Vi arbeider også med å legge til rette for bedre tilgang på fastprisavtaler enn i dag.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer