- Strømselskaper kan gå konkurs

Strømprisene skyter i været, og analytikere frykter konkurser og strømrasjonering.

DYR STRØM: Strømprisen i Sør-Norge var torsdag på sitt høyeste hittil i år. Foto: Oddmund Lunde
DYR STRØM: Strømprisen i Sør-Norge var torsdag på sitt høyeste hittil i år. Foto: Oddmund Lunde Vis mer
Publisert

Torsdag var strømprisen historisk høy med en gjennomsnittlig pris på 1 krone og 23 øre per kilowattime (KWh). Til sammenlikning var prisen på samme tidspunkt i fjor på 12 øre, og 25 øre i 2019, ifølge kraftbørsen NordPool.

Dette vil naturligvis få en betydning for lommeboka til folk, men det kan også få andre konsekvenser, frykter markedsanalytiker John Andrew Brottemsmo i Kinect Energy.

- Det kan være at noen av leverandørene av strøm kan få det tøft og gå konkurs, sier Brottemsmo til Dagbladet.

- Hvis man ser på England så var det fire strømleverandører som har gått konkurs der den siste uka. Det er fordi de har tilbudt kundene sine fastpriser og det har vært svært ulønnsomt, utdyper han.

- Gjør du deg noen tanker om hvem som kan gå konkurs i Norge?

- Jeg tenker først og fremst på de som ikke er så store og ikke har et stort selskap i ryggen, svarer Brottemsmo.

Fire ganger høyere

Analytikeren påpeker videre til at strømprisene i England er betydelig høyere enn de rekordhøye norske prisene, faktisk rundt fire ganger mer.

- I Norge ligger vi på 1 krone og 21 øre per KWh, mens vi pleier å ligge på rundt 30 øre per KWh. Så det er kjempehøyt. Men det er stor forskjell fra Storbritannia som har fem kroner per KWh nå, sier Brottemsmo.

- I Storbritannia og store deler av Europa er det høye priser fordi det er høye gasspriser og det blåser lite. Vi savner alternativer til brennebar energi, fortsetter Brottemsmo og tilføyer:

- Vi er i en utfordrende situasjon i Europa.

- Mindre risiko

Energi Norge er en landsomfattende interesse- og arbeidsgiverorganisasjon, som representerer selskapene som produserer, transporterer og leverer fornybar energi i Norge.

Informasjonssjef der, Aslak Øverås, sier til Dagbladet at han ikke deler Brottemsmos konkurs-bekymring.

- Vi vurderer det som lite sannsynlig at norske strømleverandører skal gå konkurs som følge av fastprisavtaler, sier Øverås.

- Over tre av fire kunder har strømavtaler som er direkte knyttet til spotprisen på kraftbørsen. Det betyr at leverandørene tar mindre risiko enn om de skulle garantere prisen langt fram i tid, utdyper han.

Rasjonering

Ifølge kraftanalytiker Tor Reier Lilleholt i Volue Insight er årsaken til de høye prisene i Norge en kombinasjon av at tørt vær og høye priser i Europa.

- Det er ekstreme priser på kull og gass i hele verden. I Europa er det prisen CO₂-kvoter som er med å avgjør prisen på strøm. Det er fortsatt ikke nok fornybar energi i Europa og det ser vi resultat av nå, sier Tor Reier Lilleholt til Dagbladet.

Og dette er før forbrukssesongen for alvor kommer i gang. Oppvarming av hus har knapt vært nødvendig i Sør-Norge til nå, og i tillegg skal den norsk-britiske strømkabelen settes i drift om to uker.

- Det som er forskjellen nå i forhold til før er at det er massivt høye priser allerede i september. Med de vannmagasinprognosene vi har, så må man snakke om at her kan det bli rasjonering til våren, sier Lilleholt til E24.

- Lite sannsynlig

Brottemsmo i Kinect Energy deler ikke Lilleholts bekymring her.

- Om alt går virkelig går ille, vil vi få høye priser og det vil gjøre at det vil rasjoneres av seg selv, men jeg vil ikke se for meg at vi vil få fysisk regulering av strøm med de nåværende markedsreglene, sier han til Dagbladet.

- Men stien blir til mens man går, så man skal ikke se bort ifra at det blir endringer i markedet som gjør at vi kan få det, men jeg regner det som lite sannsynlig, legger han til.

Også partner og kraftanalytiker Marius Holm Rennesund i Thema Consulting mener at det fortsatt er relativt lav sannsynlighet for at vi ender opp med rasjonering.

- Men det er klart vi må opp på høyere prisnivåer for å få kraftimport, sier han til E24.

Fastprisavtale

Øverås i Energi Norge sier at for kunder som ønsker mer forutsigbare strømregninger, kan fastprisavtale være et godt alternativ.

- Det blir litt som å binde lånerenta i banken. Men over tid er det som regel rimeligere å følge spotprisen, som historisk har ligget langt lavere enn det vi ser nå.

- Strømkunder som sliter med å betale regningen, bør kontakte leverandøren snarest mulig for å finne en løsning. Strømselskapene er hjelpsomme når det gjelder å skyve på forfallsdato eller å dele opp store regninger i flere betalinger, legger han til.

Prisstigning i hele Europa

Ifølge Citigroup Inc må husholdninger over hele Europa vente en prisstigning på energi på 20 prosent.

- Politikere har bare så vidt begynt å føle velgernes sinne, men presset om å gjøre noe vil bare voksne når kulda setter inn, sier Ronald Smith, senioranalytiker ved BCS Global Markets til NTB.

Den kraftige prisøkningen vil utvilsomt føre til at flere regjeringer vil sette inn tiltak for å lette belastningen for forbrukerne. Både Frankrike, Spania og Hellas har varslet at de vil lette belastningene for husholdningene.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer