Skattelister 2020

Strømsjefene håver inn

Norske forbrukere må betale rekordhøye strømregninger. Samtidig renner milliardene inn for Norges offentlig eide kraftselskaper. Sjefene i kraftselskapene håver alle inn heftige millionlønninger.

HÅVER INN: Finn Bjørn Ruyter, konsernsjef i Hafslund E-CO, åpnet Vamma kraftverk ved bredden av Glomma i Skiptvedt sammen med daværende statsminister Erna Solberg (H). Han er blant kraftsjefene som tjener aller mest her i landet. Foto: Heiko Junge / NTB
HÅVER INN: Finn Bjørn Ruyter, konsernsjef i Hafslund E-CO, åpnet Vamma kraftverk ved bredden av Glomma i Skiptvedt sammen med daværende statsminister Erna Solberg (H). Han er blant kraftsjefene som tjener aller mest her i landet. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert

Børsen har gått gjennom skattetallene for toppsjefene i tolv av Norges største kraftselskaper. Kraftselskapene eier kraftverkene og står for produksjonen av strømmen du og jeg nå betaler rekordhøye summer for.

Det betyr klingende mynt i kassa for selskapene som i stor grad er eid av det offentlige gjennom kommuner, fylkeskommuner og staten.

Tungvekter forbigått

Det desidert største kraftselskapet i Norge er det statlig eide Statkraft.

Toppsjef i selskapet, Christian Rynning-Tønnesen (62), hadde i 2020 en skattbar inntekt på nær 7,4 millioner kroner og en formue på 4,3 millioner kroner.

Statkraft-sjefen må imidlertid se seg forbigått av Finn Bjørn Ruyter, konsernsjef i Hafslund Energi.

Han troner nest øverst på inntektstoppen blant strømsjefene med 8,4 millioner kroner i skattbar inntekt i 2020. Ruyter kunne også bokføre en formue på 3,8 millioner kroner i fjorårets skatteregnskap.

Offentlige selskaper

Tilbake til Statkraft: Selskapet er storeier i strømselskaper som Agder Energi, Skagerak Energi og Bergenshalvøens Kommunale Kraftselskap (BKK), sammen med kommuner og fylker.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer