Strømstad-ordfører varsler mareritt-tall

Den svenske grensebyen stålsetter seg for de neste ukene. Ordføreren venter sjokkoppgang i arbeidsledigheten.

NÆR FOLKETOMT: Nordby Shoppingcenter i Strömstad er en av aktørene som har blitt hardest rammet under coronapandemien. Foto: Adam Ihse/TT / NTB
NÆR FOLKETOMT: Nordby Shoppingcenter i Strömstad er en av aktørene som har blitt hardest rammet under coronapandemien. Foto: Adam Ihse/TT / NTB Vis mer
Publisert

Kriserammede Strömstad har lenge stått i en brutal situasjon som følge av coronapandemien. Stengte grenser og strenge reiserestriksjoner har ført til både konkurser og en alarmerende utvikling i antall arbeidsledige.

Nå varsler Strömstad-ordfører Kent Hansson (S) at kommunen kan stå overfor en arbeidsledighet på 700 prosent sammenliknet med samme periode i fjor. Da var om lag 200 personer helt arbeidsledige i kommunen.

- Jeg har ikke dagsferske tall, men sist jeg hørte noe var drøye 12 prosent arbeidssøkende. Det ligger også store varsler som går ut i januar og februar, og som kommer til å sette drøye 1500 personer ut av arbeid. Det er opp mot 20 prosent av befolkningen, sier Hansson til Expressen.

- Problematisk

Før pandemien var ledigheten i kommunen lav, ifølge Kent Hansson. Overfor avisa opplyser han at den var på rundt fire prosent. Nå frykter han konsekvensene for framtida.

- Det kan bli veldig problematisk. Vi kan risikere utflytting og reduserte skatteinntekter. Det er mange kommuner som er hardt rammet av pandemien, men Strömstad er en av de hardest rammede i landet, sier Kent Hansson til Expressen.

- Blir verre og verre

I et intervju med NTB like før jul, gjorde ordføreren det krystallklart at han ser dystert på framtida. Grensestengingen mellom Norge og Sverige vil vare minst til slutten av mars neste år, mente han.

- At grensa vil åpne før påske, er det ingen som tror. For hver dag som går, blir situasjonen i Strömstad bare verre og verre, uttalte han til NTB.

SVERIGE: I sommer åpnet regjeringen for flere nye regioner, og flere tok dermed turen til Charlottenberg. Reporter: Linn-Christin Marthinussen Video: Christian Roth Christensen Vis mer

Fra å være en strek over asfalten har grensa mellom Norge og Sverige blitt en usynlig mur på grunn av innreisekarantenen.

Hanssons gjentatte bønner til Norge om å lette opp på karantenereglene, er ikke blitt hørt. Nå tror han det først vil skje etter påske neste år, som starter 29. mars.

- Det er fortvilende. Mange familier vil miste hele sin inntekt. Det vil skape store sosiale problemer, fortsatte Hansson.

SVERIGE: I sommer åpnet regjeringen for flere nye regioner, og flere tok dermed turen til Charlottenberg. Reporter: Linn-Christin Marthinussen Video: Christian Roth Christensen Vis mer

- Sjokksituasjon

Strömstad lever stort på inntekter fra norske handlende og turister. Men supermarkedet på Nordby, Sveriges største, har mistet opp mot 95 prosent av omsetningen. Den gigantiske parkeringsplassen utenfor senteret ligger øde.

Göran Lundgren, driftsleder i dagligvarebutikken Grensemat på Nordby Shoppingcenter, uttalte til svenske Aftonbladet i desember at de knapt har noe virksomhet igjen.

- Vi har nesten ingen handel, alt er i utgangspunktet stille. Så vi har havnet litt i en sjokksituasjon og hadde aldri trodd at det skulle bli slik. Det føles helt sykt, sa han til avisa.

Drastisk fall

Tall fra svenske Statistiska centralbyrån, SCB, viser at salg i dagligvarehandel i Sveriges grensekommuner gikk ned med 52 prosent i andre kvartal sammenliknet med samme periode i fjor.

Strömstad kommune er imidlertid hardest rammet, hvor salget gikk ned med hele 82 prosent i løpet av andre kvartal.

Reisebegrensninger og stenging av grenser er blant årsakene til nedgangen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer