«Strupetak»: - Enda større problem

Verdens matsikkerhet avhenger av et knippe land - som Russland, Kina og Belarus. - Det ligger mye makt i å kontrollere kunstgjødsel og såfrø, sier norsk ekspert.

KRISE: Den globale kunstgjødselkrisa kaster lange skygger over verdens matsikkerhet. Bildet viser en kalium-fabrikk i Canada, som er verdens største produsent av stoffet, etterfulgt av Russland og Belarus. Illustrasjonsfoto: David Stobbe / Reuters / NTB
KRISE: Den globale kunstgjødselkrisa kaster lange skygger over verdens matsikkerhet. Bildet viser en kalium-fabrikk i Canada, som er verdens største produsent av stoffet, etterfulgt av Russland og Belarus. Illustrasjonsfoto: David Stobbe / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

- Gjødselmangel er et problem mange steder, men de høye prisene på gjødsel ser ut til å være et enda større problem, sier Ruth Haug til Børsen.

Hun er professor i utviklingsstudier ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).

Kunstgjødselkrisa som har festet grepet om verden, truer den globale matsikkerheten. Følgelig har kunstgjødsel blitt en stadig viktigere del av den toppolitiske agendaen og diplomatiet.

Markedet er nemlig blitt svært stramt, særlig etter invasjonen av Ukraina.

- Krigen i Ukraina har bidratt til økte gjødselpriser, fordi energiprisene har økt og fordi forsyningen av kunstgjødsel og innsatsfaktorer til å produsere kunstgjødsel fra Russland møter på hindringer, sier Haug.

Resultatet er en stadig skjevere fordeling mellom rike og fattige land.

- Strupetak

Verden avhenger nemlig bare av et knippe eksportører når det gjelder kunstgjødsel.

Russland, Kina og Belarus utgjør en stor del, hele 35 prosent, av den globale gjødselindustrien, ifølge FNs mat- og landbruksorganisasjon.

Det gjør at en rekke land ringer i alarmklokkene, ifølge Bloomberg, som skriver at Russland og Kina holder et «strupetak på verdens matsikkerhet».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer