Studie: Luftforurensning kan forkorte liv med nesten tre år

Luftforurensning kan forkorte liv verden over med nesten tre år i gjennomsnitt og forårsaker 8,8 millioner for tidlige dødsfall årlig, ifølge en studie.

FARLIG: Kull bidrar med forurensning. En av forskerne bak en ny studie sier at luftforurensning er en større folkehelserisiko enn røyking. Foto: Greg Baker / AFP / NTB Scanpix
FARLIG: Kull bidrar med forurensning. En av forskerne bak en ny studie sier at luftforurensning er en større folkehelserisiko enn røyking. Foto: Greg Baker / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

– Luftforurensning er en større folkehelserisiko enn tobakksrøyking, sier forsker Jos Lelieveld ved Max Planck Institute i Mainx i Tyskland.

Han har sammen med flere forskere gjort en studie som viser at sammenlignet med andre årsaker som fører til for tidlig død, dreper luftforurensing 19 ganger flere mennesker hvert år enn malaria, ni ganger flere enn hiv og aids og tre ganger flere enn alkohol, ifølge studien. Den er publisert i tidsskriftet Cardiovascular Research.

– Pandemi

Koronar hjertesykdom og slag utgjør nesten halvparten av disse dødsfallene, ifølge studien. Resten dør av lungesykdommer og ikke-smittsomme sykdommer som diabetes og høyt blodtrykk. Bare seks prosent dør av lungekreft i forbindelse med luftforurensning.

– Våre resultater viser at det er en luftforuresningpandemi, sier forsker Thomas Munzel, som også står bak studien.

– Både luftforurensning og røyking kan forebygges, men i løpet av de siste tiårene har det vært mye mindre oppmerksomhet rundt luftforurensning enn røyking, spesielt blant kardiologer, sier Munzel.

En kardiolog er en lege med spesialisering i hjertesykdommer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer