Nyboligsalg:

Stuper: - Blir verre og verre

Det enorme fallet i salg og igangsettelse av nye boliger fortsetter.

STUPER: Igangsettelse av nye boliger er på et nytt lavpunkt. Her fra Ensjø i Oslo tidligere i år. Foto: Annika Byrde / NTB
STUPER: Igangsettelse av nye boliger er på et nytt lavpunkt. Her fra Ensjø i Oslo tidligere i år. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Pandemi og skyhøy inflasjon har vært en dødelig coctail for byggebransjen. Nyboligsalget har krasjlandet, og det er foreløpig ingen utsikter til at situasjonen snur med det første.

I november falt nyboligsalget med hele 19 prosent, sammenliknet med samme måned i fjor. Igangsetting av nye boliger falt med 63 prosent i samme periode.

Det viser ferske tall fra Boligprodusentenes Forening, som ble lagt fram torsdag.

- Det er full stopp i leilighetsbygging og krisen blir verre og verre, måned for måned, sier administrerende direktør Lars Jacob Hiim i en pressemelding.

- Alvorlig

Gjennomsnittlig årlig boligbehov er på 29 384 boenheter. Etter elleve måneder i 2023 er det igangsatt bare 10 921 boenheter.

- Salg av nye boliger har falt 29 måneder på rad, og boligbyggingen går mot de laveste nivåene siden begynnelsen av 90-tallet, fortsetter Hiim.

Han beskriver svikten i boligforsyningen som «alvorlig».

- Nedbygging av kapasiteten i boligbyggingen fører til underforsyning, prispress og ha konsekvenser for arbeidsplasser, familier og verdiskapning i flere år fremover, påpeker Hiim.

Torsdag trosset også Norges Bank alle forvetninger om å holde styringsrenta i ro. I stedet skal renta opp til 4,5 prosent.

- Situasjonen forverres av rentehevingen, og krisa blir dypere og mer alvorlig. Det er viktig at vi raskt får en forutsigbar og fallende renteutvikling for å få i gang boligbyggingen, sier Hiim.