Stuper: - En følelse av panikk

Det britiske pundet falt til et historisk bunnivå mot dollaren natt til mandag.

STUPER: Det britiske pundet stuper etter at den britiske regjeringen la fram en ny plan for skattekutt. Foto: ESB Professional / Shutterstock / NTB
STUPER: Det britiske pundet stuper etter at den britiske regjeringen la fram en ny plan for skattekutt. Foto: ESB Professional / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I den tidlige handelen i Asia var et britisk pund mandag verdt 1,0327 amerikanske dollar, ifølge tall fra Reuters. Det var et fall på hele 4,9 prosent og en historisk bunnotering.

Etter hvert stabiliserte pundet seg på 1,05405 dollar, noe som er en nedgang på 2,9 prosent. Også på fredag falt pundet, da med 3,6 prosent.

- Utrolig

Enkelte kommentatorer har advart mot at pundet kan synke ytterligere – kanskje så mye at de to valutaene blir like mye verdt.

- Utrolig, sier sjefstrateg ved Bannockburn Global Forex, Marc Chandler, om pundfallet.

Han mener det vil føre til spekulasjoner om et krisemøte i den engelske sentralbanken, og et rentehopp.

Nyhetsbyrået AFP knytter nedgangen til en økonomisk redningspakke på titalls milliarder pund og skattekutt for å støtte husholdninger og bedrifter, som finansminister Kwasi Kwarteng la fram fredag.

Ifølge Kwarteng vil det koste rundt 60 milliarder pund, eller cirka 705 milliarder kroner, å sette et tak på de høye energiprisene i det første halvåret.

Skattekutt

Finansministeren la også fram en plan for å kutte den laveste skattesatsen, og samtidig redusere den høyeste skattesatsen fra 45 til 40 prosent.

I tillegg lanserte han skattekutt ved kjøp av bolig og eiendommer, ettersom høye renter bremser utvikling i boligmarkedet.

Kwarteng reverserte også en planlagt økning i skatten på selskapers overskudd.

Skattekuttpakka skal ifølge The Guardian koste den britiske regjeringen 45 milliarder pund, og den skal finansieres ved å ta opp mer statsgjeld.

Det skal altså være bakgrunnen for det voldsomme fallet i pundkursen.

- Investorer ønsker svar fra Bank of England. De sier at dette ikke er bærekraftig når du har svakere vekst og et tvillingunderskudd, sier forskningssjef ved meklerfirmaet Pepperston, Chris Weston.

Med tvillingunderskudd menes både et underskudd på statsbudsjettet og et underskudd i driftsbalansen, som inkluderer handelsbalansen og nettoinntekten fra investeringer og overføring i utlandet.

- En følelse av panikk

Peter Escho, medgründer av investeringsselskapet Wealthi, påpeker at alle valutaer svekker seg mot den amerikanske dollaren, men at det er ekstra ille for pundet, skriver BBC.

- Med pundet har dette blitt forverret av nyheter om at regjeringen vil kutte skattene, noe som er inflasjonsfremmende. Legg til ferske energisubsidier og nyheter om at Bank of England kanskje må ha et hastemøte om renteøkninger, og alt dette resulterer i en følelse av panikk, sier Escho.

Nouriel Roubini, økonomen som forutså finanskrisa i 2008, retter en advarende pekefinger mot de britiske myndighetene.

- Stagflasjon og etter hvert må de tigge Det internasjonale pengefondet om krisehjelp. Truss og hennes regjering har ikke peiling, tvitrer Roubini.

Storbritannia er rammet av den høyeste inflasjonen på flere tiår, og nasjonen er på full fart mot resesjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer