Stuper: - En følelse av panikk

Det britiske pundet falt til et historisk bunnivå mot dollaren natt til mandag.

STUPER: Det britiske pundet stuper etter at den britiske regjeringen la fram en ny plan for skattekutt. Foto: ESB Professional / Shutterstock / NTB
STUPER: Det britiske pundet stuper etter at den britiske regjeringen la fram en ny plan for skattekutt. Foto: ESB Professional / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I den tidlige handelen i Asia var et britisk pund mandag verdt 1,0327 amerikanske dollar, ifølge tall fra Reuters. Det var et fall på hele 4,9 prosent og en historisk bunnotering.

Etter hvert stabiliserte pundet seg på 1,05405 dollar, noe som er en nedgang på 2,9 prosent. Også på fredag falt pundet, da med 3,6 prosent.

- Utrolig

Enkelte kommentatorer har advart mot at pundet kan synke ytterligere – kanskje så mye at de to valutaene blir like mye verdt.

- Utrolig, sier sjefstrateg ved Bannockburn Global Forex, Marc Chandler, om pundfallet.

Han mener det vil føre til spekulasjoner om et krisemøte i den engelske sentralbanken, og et rentehopp.

Nyhetsbyrået AFP knytter nedgangen til en økonomisk redningspakke på titalls milliarder pund og skattekutt for å støtte husholdninger og bedrifter, som finansminister Kwasi Kwarteng la fram fredag.

Ifølge Kwarteng vil det koste rundt 60 milliarder pund, eller cirka 705 milliarder kroner, å sette et tak på de høye energiprisene i det første halvåret.

Skattekutt

Finansministeren la også fram en plan for å kutte den laveste skattesatsen, og samtidig redusere den høyeste skattesatsen fra 45 til 40 prosent.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer