Sør-Korea:

Stuper etter veskeskandale

Presidenten i Sør-Korea stuper på meningsmålingene etter konas Dior-fadese.

KRISE: President Yoon Suk-yeol og førstedame Kim Keon Hee står midt i en politisk skandale. Foto: Zak Hussein / Splashnews / NTB
KRISE: President Yoon Suk-yeol og førstedame Kim Keon Hee står midt i en politisk skandale. Foto: Zak Hussein / Splashnews / NTB Vis mer
Publisert

Det nærmer seg valg i Sør-Korea, og president Yoon Suk-yeol og hans konservative People Power Party, forsøker å klamre seg til makta i parlamentet.

Det kan bli vanskelig.

Hele 63 prosent svarer i en fersk undersøkelse av Gallup Korea at de ikke støtter den sittende presidenten. Det er en oppgang på fem prosent fra året før.

Ifølge byrået er det førstedamen, Kim Keon Hees, seineste skandale som har skylden for at misnøyen med presidenten øker.

Veskegave

En video fra 2022 kom mot slutten av året til overflaten, og har skapt overskrifter langt utenfor Sør-Koreas grenser. Et skjult opptak viser Kim som angivelig tar imot en luksusbag fra Dior som gave, skriver BBC. Den skal ha en verdi på tre millioner won, tilsvarende 24 000 norske kroner.

Det er pastor Choi Jae-young som skal ha filmet seansen med et kamera skjult i klokka si, tilbake i september 2022. Den venstreorienterte Youtube-kanalen Voice of Seoul står for publiseringen.

Sørkoreansk lov forbyr offentlige tjenestepersoner og deres ektefeller å motta gaver verdt mer enn én millioner won per gang, eller totalt tre millioner won innenfor et år. Det er også ulovlig å filme med skjult kamera.

NSM: Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl redegjorde tirsdag for Stortinget vedrørende NSM-skandalen. I desember måtte Sofie Nystrøm, direktør i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM), gå av etter at det ble kjent at de hadde inngått en ulovlig låneavtale med en privat part på 200 millioner kroner. Lånet ble tatt opp i forbindelse med spesialtilpasninger av NSMs kontorlokaler på Fornebu. Reporter: Edward Stenlund. Video: Trond Markus Gravdal / Marie Myklebostad Vis mer

Aksjeskandale

Det er ventet at presidenten bryter tausheten om skandalen nærmeste framtid, skriver det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap. Han forventes å forsøke å få forståelse for hendelsen, men vil også hevde at kona er offer for politisk spill, sier en ikke-navngitt kilde til byrået.

I Sør-Korea varer presidentperioden i fem år. Yoon har bare sittet i to år, men kan få problemer med gjennomslag for partiets saker dersom opposisjonen får kontroll over parlamentet i april.

Førstedamen er også anklaget av opposisjonen for å ha vært involvert i aksjemanipulasjon. Tidligere i januar benyttet presidenten seg av vetoretten for å hindre en etterforskning av kona, skriver Bloomberg. Selv har Hee nektet for anklagene.