Stuper: - Krigen begynner å koste

Den russiske rubelen har svekket seg drastisk. - Sanksjonene begynner å fungere, sier valutastrateg.

SVAK: Den russiske valutaen har svekket seg dramatisk. Det legger press på Putin og den russiske økonomien. Foto: Mikhail Klimentyev/AP/NTB.
SVAK: Den russiske valutaen har svekket seg dramatisk. Det legger press på Putin og den russiske økonomien. Foto: Mikhail Klimentyev/AP/NTB. Vis mer
Publisert

Verdien på den russiske rubelen stuper.

Hittil i år har den russiske rubelen mistet rundt 25 prosent av verdien sin mot dollaren, og ligger nå på det laveste på 16 måneder, ifølge Financial Times.

Etter invasjonen av Ukraina holdt rubelen seg sterk, som var overraskende for mange. At den russiske valutaen nå faller, kan være et tegn på at vestlige sanksjoner biter.

- Ubalanse

- Veldig lite valuta kommer inn i landet, så det har skapt en «valuta-hungersnød», sier tidligere viseenergiminister i Russland, Vladirmir Milov, til avisa.

Inntil nylig har man, ifølge valutastrateg ved Handelsbanken, Nils Kristian Knudsen, lagt skylda for den svake rubelen på de lave olje- og gassprisene, som påvirker russisk økonomi kraftig.

- Det er bakteppet, forklarer han til Børsen, og fortsetter:

- Russland må importere mye varer i forbindelse med krigføringen. Samtidig er det lite eksport. I dag fokuserer markedet mer på den ubalansen og driftsunderskuddet.

Russland har nemlig tapt et viktig eksportmarked. Vestlige sanksjoner mot russisk økonomi, slik som importforbudet av russisk olje, hindrer kapital i å komme inn i landet.

- Russland handler fortsatt med enkelte land, som Kina, men det er klart at eksporten de har hatt tidligere til Europa ikke er der lenger. Da blir det en ubalanse, som legger press på valutaen, sier Knudsen.

- Krigen begynner å koste

Det er et tegn på at sanksjonene begynner å koste Putin dyrt, ifølge eksperten.

- Det er lenge siden starten av krigen, så effektene begynner å bli synlige og gjeldende i markedet. Det er på mange måter en manipulert situasjon, men det er også et uttrykk for at krigen begynner å koste, sier Knudsen.

- Det er få som ønsker å involvere seg med handel i rubel. Det betyr at markedet ikke fungerer som det skal, legger han til.

Derfor er oljeprisen kritisk for utviklingen av den russiske valutaen framover.

- Olje- og gassinntekten er veldig viktig, og finansierer staten. Hvordan det blir framover er i veldig stor grad avhengig av hvordan de prisene utvikler seg. Det har vært en oppgang i markedsprisen for både olje og gass i den siste tida. Hvis det holder seg kan det bidra til å dempe underskuddet, spår Knudsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer