Stuper: - Krigen begynner å koste

Den russiske rubelen har svekket seg drastisk. - Sanksjonene begynner å fungere, sier valutastrateg.

SVAK: Den russiske valutaen har svekket seg dramatisk. Det legger press på Putin og den russiske økonomien. Foto: Mikhail Klimentyev/AP/NTB.
SVAK: Den russiske valutaen har svekket seg dramatisk. Det legger press på Putin og den russiske økonomien. Foto: Mikhail Klimentyev/AP/NTB. Vis mer
Publisert

Verdien på den russiske rubelen stuper.

Hittil i år har den russiske rubelen mistet rundt 25 prosent av verdien sin mot dollaren, og ligger nå på det laveste på 16 måneder, ifølge Financial Times.

Etter invasjonen av Ukraina holdt rubelen seg sterk, som var overraskende for mange. At den russiske valutaen nå faller, kan være et tegn på at vestlige sanksjoner biter.

- Ubalanse

- Veldig lite valuta kommer inn i landet, så det har skapt en «valuta-hungersnød», sier tidligere viseenergiminister i Russland, Vladirmir Milov, til avisa.

Inntil nylig har man, ifølge valutastrateg ved Handelsbanken, Nils Kristian Knudsen, lagt skylda for den svake rubelen på de lave olje- og gassprisene, som påvirker russisk økonomi kraftig.

- Det er bakteppet, forklarer han til Børsen, og fortsetter:

- Russland må importere mye varer i forbindelse med krigføringen. Samtidig er det lite eksport. I dag fokuserer markedet mer på den ubalansen og driftsunderskuddet.

Russland har nemlig tapt et viktig eksportmarked. Vestlige sanksjoner mot russisk økonomi, slik som importforbudet av russisk olje, hindrer kapital i å komme inn i landet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.