Stygge tall fra Sverige: - Et tapt år

Coronakrisens effekt på svensk økonomi blir tøff og langvarig, advarer det svenske Konjunkturinstituttet.

BRUTALT: Så langt har den svenske regjeringen, med statsminister Stefan Löfven i spissen, satset 230 milliarder svenske kroner på krisehjelp. En rimelig sum, mener Konjukturinstituttet som likevel varsler en brutal smell for Sveriges økonomi i år. Foto: Foto: Pontus Lundahl / TT / NTB Scanpix
BRUTALT: Så langt har den svenske regjeringen, med statsminister Stefan Löfven i spissen, satset 230 milliarder svenske kroner på krisehjelp. En rimelig sum, mener Konjukturinstituttet som likevel varsler en brutal smell for Sveriges økonomi i år. Foto: Foto: Pontus Lundahl / TT / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Coronakrisen vil gjøre 2020 til et tapt år for svensk økonomi, sier Konjunkturinstituttet (KI) i sin ferske rapport. Det går mot et BNP-ras i andre kvartal.

- 2020 blir et tapt år med et veldig dramatisk fall i BNP, sa prognosesjef Ylva Hedén Westerdahl da hun presenterte tallene onsdag.

Hennes eneste trøst var at det er verre rundt om i Europa.

Det er et dystert bilde som trekkes opp. Sveriges bruttonasjonalprodukt (BNP), den samlede verdien av varer og tjenester, vil trolig falle med 10 prosent under 2. kvartal i år.

SVERIGE: Statsepidemolog ved Folkhälsomyndigheten, Anders Tegnell sier at han føler seg som en hakkekylling. Video: NTB Scanpix Vis mer

Historisk høyt

Fallet i BNP blir historisk høyt, advarer hun og legger til:

- Økonomien kommer til å bli tynget av pandemien i minst ett år til.

Sysselsettingen holdes oppe med omfattende bruk av korttidspermitteringer, sier prognosesjefen.

Arbeidsløsheten vil for året under ett trolig ligge på 6,8 prosent. I årets tre siste kvartaler vil det ventelig være i snitt 450 000 permitterte. I 2021 er det ventet at ledigheten vil øke til 8,5 prosent, og den vil toppe seg i 2022 med 9,6 prosent.

Venter på vaksine

Konjunkturinstituttet er av den oppfatning at sentralbanken vil la styringsrenten ligge på null prosent til og med 2024.

- Usikkerheten i svensk økonomi vil først avta når en omfattende vaksinering kan begynne høsten 2021, sier Westerdahl.

Rundt om i verden er imidlertid tallene verre, og svake tall for hele euroområdet vil få konsekvenser for svensk eksport. Men svensk økonomi vil i et større perspektiv klare seg bedre, siden myndighetenes inngripen for å bremse smittespredningen har vært langt mildere enn i de fleste andre land, mener KI.

Prognosesjefen viser videre til utviklingen på verdens børser, som hun mener mange leser som om krisen kommer til å gå over ganske kjapt.

- I vår prognose tror vi at det tar lengre tid enn som så, sier Westerdahl.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer