- Vi må bare akseptere at landets ledere vilkårlig kan straffe hvem de vil, sier en gründer til finansnettstedet Bloomberg.
Bakteppet for uttalelsen er den kinesiske finanstoppen Bao Fans plutselige forsvinning tidligere i år. Nyheten ble meldt av investeringsbanken han grunnla og hvor han er største eier.
Ti dager seinere meldte banken, muligens noe kryptisk, at de er «oppmerksomme på at Bao foreløpig samarbeider i en etterforskning som utføres av enkelte myndigheter» på fastlandet.
Mysteriet Ma
Bao er langt fra er den eneste kinesiske finanstoppen som har forsvunnet under uklare omstendigheter de siste åra.

Nye detaljer om forsvinningen av finanstopp
Den mest kjente historien er Alibaba-grunnlegger Jack Ma - en gang verdens rikeste - som forsvant fra jordas overflate i 2020. Han var søkk vekk i tre måneder og har siden holdt en lav profil med bare glimtvise opptredener i offentligheten.
I september i fjor ble en annen banktopp, Cong Lin, varetektsfengslet etter at myndighetene startet en etterforskning av hans arbeid ved den statseide banken ICBC.

Milliardæren dukket opp
Og i 2017 ble den kinesisk-kanadiske forretningsmannen Xiao Jianhua, da en av Kinas rikeste menn, pågrepet på et hotell i Hongkong og anklaget for korrupsjon. I fjor ble han dømt til 13 års fengsel.
- Fryktbasert ledelse
Dette, og mange andre eksempler, fører til at flere toppledere, investorer og entreprenører begynner å lure på om det er i ferd med å begynne å brenne også under deres føtter.
- Myndighetene i Beijing driver med fryktbasert ledelse. Du vet at de alltid kan komme etter deg, sier sjeføkonom Alicia Garcia Herrero i Asia-Stillehavsavdelingen i investeringsbanken Natixis til Bloomberg.
- Så selvfølgelig vil aktører i privat sektor bli mer forsiktig, tilføyer hun.
Skepsisen underbygges av intervjuer med tolv entreprenører, investorer og analytikere, der konklusjonen er at stemningen svinger mellom skeptisk og forsiktig avventende.
Alt i alt sank risikobaserte investeringer i oppstartsbedrifter med hele 45 prosent i 2022, ifølge tall fra det London-baserte investeringsdataselskapet Preqin.
Lavt vekstmål vedtatt
Da det årlige møtet i Folkekongressen ble innledet søndag, la den kinesiske regjeringen fram et mål om 5 prosent vekst i bruttonasjonalproduktet (BNP) for 2023. Dette er det laveste vekstmålet på mange år, ifølge Reuters.

Nettriking «slettet» fra nettet
Folkekongressen er formelt det høyeste statlige organet i Kina, og samler rundt 3000 representanter som velges for fem år av gangen.
Kinas strenge coronarestriksjoner dro ned fjorårets vekst til 3 prosent. Det var betraktelig under målet på 5,5 prosent og den laveste veksttakten på nesten et halvt århundre.
Ifølge sjeføkonom Herrero kan den fryktbaserte linja fra landets ledelse svekke Kinas økonomiske vekst med 1 prosentpoeng.

Kinas «mareritt»: - En spiral
Nyhetsnettstedets analysebyrå Bloomberg Economics forecast anslår at Kina kan klare 5 prosent årlig vekst til 2030. Det forutsetter imidlertid tiltak som fremmer produktiviteten i møte med en stadig aldrende befolkning og en pågående handelskrig med USA.
Den nedre anslåtte vekstbanen er imidlertid langt mer beskjedne 2 prosent.