Milliardærforsvinning

- Styrer med frykt

Teknomilliardæren Bao Fans mystiske forsvinning utløser uro blant toppledere i Kina.

FINANSSENTRUM: Det er travelt på gata i sentrum av finansmetropolen Shanghai, selv om det samtidig holdes Folkekongress. Foto: Aly Song/Reuters/NTB
FINANSSENTRUM: Det er travelt på gata i sentrum av finansmetropolen Shanghai, selv om det samtidig holdes Folkekongress. Foto: Aly Song/Reuters/NTB Vis mer
Publisert

- Vi må bare akseptere at landets ledere vilkårlig kan straffe hvem de vil, sier en gründer til finansnettstedet Bloomberg.

Bakteppet for uttalelsen er den kinesiske finanstoppen Bao Fans plutselige forsvinning tidligere i år. Nyheten ble meldt av investeringsbanken han grunnla og hvor han er største eier.

Ti dager seinere meldte banken, muligens noe kryptisk, at de er «oppmerksomme på at Bao foreløpig samarbeider i en etterforskning som utføres av enkelte myndigheter» på fastlandet.

Mysteriet Ma

Bao er langt fra er den eneste kinesiske finanstoppen som har forsvunnet under uklare omstendigheter de siste åra.

Den mest kjente historien er Alibaba-grunnlegger Jack Ma - en gang verdens rikeste - som forsvant fra jordas overflate i 2020. Han var søkk vekk i tre måneder og har siden holdt en lav profil med bare glimtvise opptredener i offentligheten.

I september i fjor ble en annen banktopp, Cong Lin, varetektsfengslet etter at myndighetene startet en etterforskning av hans arbeid ved den statseide banken ICBC.

Og i 2017 ble den kinesisk-kanadiske forretningsmannen Xiao Jianhua, da en av Kinas rikeste menn, pågrepet på et hotell i Hongkong og anklaget for korrupsjon. I fjor ble han dømt til 13 års fengsel.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer