Sverige forbereder strømutkobling

Styres av hemmelig plan

Heiser kan stanse og trafikklys gå i svart. Nå pusser svenskene støvet av en hemmelig kriseplan.

STENGT: Atomreaktoren Rinhals 4 i Varberg er stengt for vedlikehold lenger enn opprinnelig planlagt. Det øker risikoen for strømutkobling i vinter. Foto: Bjorn Larsson Rosvall/TT News Agency/AP/NTB
STENGT: Atomreaktoren Rinhals 4 i Varberg er stengt for vedlikehold lenger enn opprinnelig planlagt. Det øker risikoen for strømutkobling i vinter. Foto: Bjorn Larsson Rosvall/TT News Agency/AP/NTB Vis mer
Publisert

Risikoen har økt for at svenske strømkunder kobles fra nettet i vinter. Det advarer Svenska kraftnät, som har ansvar for det svenske kraftnettet.

I et normalår vil Sverige ha strømunderskudd i 36 timer, forteller strategisk driftssjef Erik Ek i Svenska kraftnät til nyhetsbyrået TT. Så langt har svenskene unngått å koble ut strømkunder av den grunn.

Men fordi kjernekraftverket Ringhals 4 må ha en lengre driftsstans enn opprinnelig planlagt, øker svenskenes behov for å importere strøm framover.

DYRT: Strømanalytiker Tor Reier Lilleholt tror vinterprisene på strøm kan bli ekstreme i Sør-Norge. Reporter: Magnus Paus/Dagbladet TV Vis mer

Dersom Ringhals 4 ikke kommer i drift i vinter, kan Sverige komme til å trenge å importere strøm i 150 timer. Det tilsvarer drøye seks døgn. Og dersom svenskene ikke får kjøpt den strømmen de trenger fra andre land, må forbruket tvinges ned ved delvis frakobling, forklarer han.

- Vi har gått ut og opplyst om at risikoen har gått fra liten til reell, sa Ek til Børsen nylig.

Private nederst

Det er altså her den hemmelige planen kan bli aktuell. Formålet er å forårsake minst mulig skade.

Helt rett fram er det likevel ikke.

- Vi kan ikke se oss blinde på denne planen, for den har aldri blitt testet i praksis, sier beredskapsansvarlig Cecilia Selin ved fylkesadministrasjonen i Skåne til nyhetsbyrået, gjengitt av blant andre Svenska Dagbladet og Expressen.

Hun slår likevel fast: Private hjem er nederst på prioriteringslista dersom Sverige må ty til nødplanen og stenge deler av strømtilførselen i vinter.

Samfunnskritiske funksjoner som sykehus, forsvaret og store forsyningssentraler for matvarer er blant de som vil bli prioritert.

Åtte nivåer

Ansvaret for å prioritere mellom ulike samfunnskritiske funksjoner ligger hos kommunene og fylkesadministrasjonene.

Men veien fram til frakobling er ikke uten snubletråder.

For det første må listene avstemmes med hvor kraftnettet strekker seg. Først da blir det klart hvilke deler av strømnettet som eventuelt vil bli stengt ned, skriver TT.

Selin avslører at det finnes hele åtte ulike nivåer av prioriteringer.

- Vi jobber med sju av dem. Husholdninger og vanlige hjem ligger sist, sier hun.

Lys i tunnelen

Selin sier at det er relativt enkelt å prioritere øverst på lista. Mer vrient blir det når man kommer til for eksempel til museer eller andre virksomheter der det jo også kan stå store verdier på spill.

PRIS: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) inviterte gassgigantene til møte. Agendaen var å «diskutere lengre kontrakter som kan bidra til kanskje å stabilisere prisene». Video: NTB. Vis mer

Dessuten kan det være utfordrende for kommunene å sitte med full oversikt, advarer Per-Erik Ebbestål, som er direktør for bærekraft og sikkerhet i Malmö kommune.

- Sannsynligvis finnes det virksomheter som burde vært prioritert, men som kommunene ikke kjenner til, sier han.

Ytterligere komplisert blir dette arbeidet av at det ikke finnes noen definisjon på hva som er samfunnskritiske funksjoner, tilføyer Ebbestål.

Et lite lys (!) finnes likevel i enden av den mørke tunnelen.

Ebbestål anslår at dersom Malmö kommune klarer å spare to prosent av sitt årlige strømforbruk, vil faren for å måtte stenge deler av strømforsyningen reduseres opptil flere ganger dagens risikonivå.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer