Sverige forbereder strømutkobling

Styres av hemmelig plan

Heiser kan stanse og trafikklys gå i svart. Nå pusser svenskene støvet av en hemmelig kriseplan.

STENGT: Atomreaktoren Rinhals 4 i Varberg er stengt for vedlikehold lenger enn opprinnelig planlagt. Det øker risikoen for strømutkobling i vinter. Foto: Bjorn Larsson Rosvall/TT News Agency/AP/NTB
STENGT: Atomreaktoren Rinhals 4 i Varberg er stengt for vedlikehold lenger enn opprinnelig planlagt. Det øker risikoen for strømutkobling i vinter. Foto: Bjorn Larsson Rosvall/TT News Agency/AP/NTB Vis mer
Publisert

Risikoen har økt for at svenske strømkunder kobles fra nettet i vinter. Det advarer Svenska kraftnät, som har ansvar for det svenske kraftnettet.

I et normalår vil Sverige ha strømunderskudd i 36 timer, forteller strategisk driftssjef Erik Ek i Svenska kraftnät til nyhetsbyrået TT. Så langt har svenskene unngått å koble ut strømkunder av den grunn.

Men fordi kjernekraftverket Ringhals 4 må ha en lengre driftsstans enn opprinnelig planlagt, øker svenskenes behov for å importere strøm framover.

Dersom Ringhals 4 ikke kommer i drift i vinter, kan Sverige komme til å trenge å importere strøm i 150 timer. Det tilsvarer drøye seks døgn. Og dersom svenskene ikke får kjøpt den strømmen de trenger fra andre land, må forbruket tvinges ned ved delvis frakobling, forklarer han.

- Vi har gått ut og opplyst om at risikoen har gått fra liten til reell, sa Ek til Børsen nylig.

Private nederst

Det er altså her den hemmelige planen kan bli aktuell. Formålet er å forårsake minst mulig skade.

Helt rett fram er det likevel ikke.

- Vi kan ikke se oss blinde på denne planen, for den har aldri blitt testet i praksis, sier beredskapsansvarlig Cecilia Selin ved fylkesadministrasjonen i Skåne til nyhetsbyrået, gjengitt av blant andre Svenska Dagbladet og Expressen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.