Styrker seg på sprit

Bygger sterkere nordisk spritgigant. - Gir oss mulighet til å satse, sier milliardær Stein Erik Hagen.

PÅ LINJE: Milliardær Stein Erik Hagen er på linje med de andre storaksjonærene som ønsker å slå sammen norske Arcus med finske Alita. Foto: Thomas Rasmus Skaug
PÅ LINJE: Milliardær Stein Erik Hagen er på linje med de andre storaksjonærene som ønsker å slå sammen norske Arcus med finske Alita. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer
Publisert

Milliardæren Stein Erik Hagen blir største eier i den nye spritgiganten med 22,4 prosent av aksjene.

Den norske brennevinsprodusenten Arcus slår seg sammen med finske Altia for å danne en nordisk spritgigant. Sammen blir de Anora, opplyses det i en børsmelding fra Arcus tirsdag.

Satse sterkere

- Dette tror jeg blir bra. Vi får mer styrke når vi får slått sammen salgsapparatene til to relativt sett mindre aktører. Det gir oss ressurser og muligheter til å satse mer, sier Hagen i en kommentar til Børsen.

Spritfusjonen ble først omtalt av DN.

- Du ser muligheter i en ny og sterkere spritgigant?

- Jeg ser at vi vil få større kraft utenfor nåværende primærområder for de to selskapene, som jo er Norden og Baltikum, sier Hagen.

Coronavinner

Gjennom eierskapet i matvaregiganten Orkla er Stein Erik Hagen en av coronakrisas vinnere.

Kapital har beregnet Hagens samlede formue til 33 milliarder kroner, noe som gjorde at han nylig avanserte fra 10. plass til 7. plass i magasinets årlige kåring over Norges 400 rikeste.

Hagen understreket da overfor Børsen at han ikke bare kan rusle i banken og ta ut 33 milliarder kroner:

- Dette er verdier som representerer virksomheter og arbeidsplasser. Nesten all betydelig formue kommer fra næringsvirksomhet, sier Hagen.

Kjente merker

Arcus bygger på deler av Vinmonopolet etter at produksjon, import, eksport og lagring ble skilt ut i 1996. Vinmonopolet har siden bare drevet salgsvirksomhet, mens resten - inkludert verdifulle varelagre - ble til Arcus.

Staten har seinere solgt seg ut av produksjonsdriften. I Arcus-porteføljen er akevittmerker som Gammel Opland, Løiten og Linje i spissen, samt lokomotiver som Braastad Cognac og Vikingfjord vodka.

Finske Altia har med seg merker som Koskenkorva, Chill Out, Xanté og Jack Daniel's inn i det sammenslåtte selskapet.

Kursoppgang

Arcus-aksjen styrket seg betydelig på Oslo Børs etter fusjonsmeldingen tirsdag. Umiddelbart etter at handelen ble åpnet, sprett kursen i været med 9,85 prosent.

Tirsdag ettermiddag er kursøkningen rundt 3 prosent for Arcus-aksjen.

- Jeg noterer at aksjonærene har tatt vel imot nyheten. Også Altia har hatt et oppsving på den finske børsen. Det, sammen med at mange av de store aksjonærene på forhånd har uttalt at de støtter fusjonen, er et tegn på at markedet liker dette, sier Hagen til Børsen.

Ifølge børsmeldingen fra Arcus har flere storaksjonærer i begge selskaper gitt tommelen opp for fusjonen, som skal avgjøres med minst to tredjedels flertall på generalforsamlingene i de to selskapene i november.

Nest største eier i Anora blir det finske statlige investeringsselskapet Vake Oy med 19,4 prosent. John Fredriksen-eide Gevan Trading følger også med fra Arcus, og blir tredje største eier med 4,6 prosent - basert på nåværende eierportefølje.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer