Styrtrik arving langer ut mot USA

Pågripelsen av milliardærarvingen antente en diplomatisk krise. Advokatene hennes anklager Donald Trump for å «forgifte» saken.

KJEMPER MOT UTLEVERING: USAs president Donald Trump har tidligere sagt at han kan komme til å gripe inn i saken mot milliardærarvingen Meng Wanzhou, som denne uka kjemper mot utlevering til nettopp USA. Foto: Darryl Dyck / The Canadian Press // Kevin Lamarque / Reuters / NTB
KJEMPER MOT UTLEVERING: USAs president Donald Trump har tidligere sagt at han kan komme til å gripe inn i saken mot milliardærarvingen Meng Wanzhou, som denne uka kjemper mot utlevering til nettopp USA. Foto: Darryl Dyck / The Canadian Press // Kevin Lamarque / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Da milliardærarvingen og Huawei-toppen Meng Wanzhou (48) landet på flyplassen i Vancouver 1. desember 2018, hadde hun planer om å være der i noen timer før hun skulle fly videre til et forretningsmøte i Mexico.

I stedet ble hun arrestert i en politiaksjon, som utløste nok en diplomatisk krise mellom USA, Canada og Kina. Saken kan ifølge flere involverte komme til å dra ut i et tiår, skriver BBC.

To år etter pågripelsen er Meng fortsatt i Canada, hvor hun nå kjemper mot å bli utlevert til USA.

SKYLD: Under årets «4. juli»-tale var ikke president Donald Trump nådig med Kina. Video: NTB Scanpix Vis mer

Nekter straffskyld

Telegiganten Huawei har havnet i skuddlinjen under den pågående handelskrigen mellom USA og Kina. Midt i dramaet står altså selskapets finansdirektør Meng, som også er datter av den styrtrike Huawei-grunnleggeren Ren Zhengfei.

Pågripelsen, som fant sted for snart to år siden, gjorde ikke noe for å senke temperaturen i den brennhete handelskrigen.

Meng, som av Forbes beskrives som en av de rikeste kvinnene i Kina, er etterlyst i USA for bankbedrageri og brudd på landets sanksjoner mot Iran.

Huawei-toppen nekter straffskyld.

FOTLENKE: Meng har det siste året vært løslatt mot kausjon og bodd i et av de to husene hun eier i Vancouver i påvente av utleveringsrettssaken. Her er hun avbildet med fotlenke i september i fjor. Foto: Darryl Dyck / The Canadian Press / NTB
FOTLENKE: Meng har det siste året vært løslatt mot kausjon og bodd i et av de to husene hun eier i Vancouver i påvente av utleveringsrettssaken. Her er hun avbildet med fotlenke i september i fjor. Foto: Darryl Dyck / The Canadian Press / NTB Vis mer

USA mener Meng løy overfor storbanken HSBC om Huaweis forhold til det Iran-baserte selskapet Skycom, og at HSBC følgelig risikerte å bryte amerikanske sanksjoner mot Iran, ifølge NTB.

- Kort fortalt - det foreligger bevis for at hun bedro HSBC for å få banken til å fortsette å tilby sine tjenester til Huawei, skrev det amerikanske justisdepartementet i rettspapirene til domstolen i Vancouver i Canada i januar i år.

For å bevise dette, viser amerikanske påtalemyndigheter til en Powerpoint-presentasjon. I presentasjonen, som Meng la fram for HSBC i 2013, skal avgjørende detaljer rundt telegigantens forhold til iranske Skycom angivelig ha blitt utelatt.

Mengs advokater tordner mot påstanden. De hevder amerikanske myndigheter bevisst har utelatt 4 av 16 «slides» fra presentasjonen, som de mener motbeviser de amerikanske påstandene.

STYRTRIK: Huawei-grunnlegger Ren Zhengfei (76) er i skrivende stund verdens 1730. rikeste person, med en anslått formue på 1,3 milliarder amerikanske dollar, ifølge Forbes. Foto: Ng Han Guan / AP / NTB
STYRTRIK: Huawei-grunnlegger Ren Zhengfei (76) er i skrivende stund verdens 1730. rikeste person, med en anslått formue på 1,3 milliarder amerikanske dollar, ifølge Forbes. Foto: Ng Han Guan / AP / NTB Vis mer

I strupen på Trump

Utleveringssaken starter opp igjen denne uka, men i forkant har Mengs advokater gått høyt ut.

De har blant annet gått i strupen på USAs president Donald Trump, som de mener har «forgiftet» utleveringssaken, ifølge CBC.

I rettsdokumenter viser forsvarerne til hvordan den amerikanske presidenten tidligere har grepet direkte inn i høyprofilerte straffesaker, og sier de er overbeviste om at Trump ikke vil nøle med å følge opp tidligere trusler om å bruke Meng som en forhandlingsbrikke i handelskrigen med Kina.

- Saken kan ikke lenger med rimelighet bli betraktet som rettferdig, hevdet advokatene blant annet i et 28 sider langt dokument.

Helt konkret peker utspillene mot Trumps svar, da en Reuters-journalist spurte om han kom til å gripe inn i saken.

«Hvis jeg tror at det vil være bra for det som definitivt kommer til å bli den største handelsavtalen som noen gang har kommet på plass - som er veldig viktig, og bra for nasjonal sikkerhet, så ville jeg absolutt gripe inn», svarte Trump ifølge nyhetsbyrået.

Mengs advokater mener Trump og William Barrs innblanding i straffesakene mot presidentens tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver Michael Flynn og Trumps politiske rådgiver Roger Stone, er tydelige bevis på at Trump mener det han sier, ifølge CBC.

Kinesiske myndigheter står fast på at hele saken er politisk motivert. Huaweis grunnlegger mener rettssaken er del av et amerikansk komplott for å knuse Huawei – et selskap USA anser som en sikkerhetsrisiko, ifølge NTB.

Canadas statsminister Justin Trudeau insisterer på å la rettssaken gå sin gang. Han uttalte i mai i år at det kommunistledede Kina ikke ser ut til å forstå hva det betyr å ha en uavhengig domstol.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer