Styrtrik arving langer ut mot USA

Pågripelsen av milliardærarvingen antente en diplomatisk krise. Advokatene hennes anklager Donald Trump for å «forgifte» saken.

KJEMPER MOT UTLEVERING: USAs president Donald Trump har tidligere sagt at han kan komme til å gripe inn i saken mot milliardærarvingen Meng Wanzhou, som denne uka kjemper mot utlevering til nettopp USA. Foto: Darryl Dyck / The Canadian Press // Kevin Lamarque / Reuters / NTB
KJEMPER MOT UTLEVERING: USAs president Donald Trump har tidligere sagt at han kan komme til å gripe inn i saken mot milliardærarvingen Meng Wanzhou, som denne uka kjemper mot utlevering til nettopp USA. Foto: Darryl Dyck / The Canadian Press // Kevin Lamarque / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Da milliardærarvingen og Huawei-toppen Meng Wanzhou (48) landet på flyplassen i Vancouver 1. desember 2018, hadde hun planer om å være der i noen timer før hun skulle fly videre til et forretningsmøte i Mexico.

I stedet ble hun arrestert i en politiaksjon, som utløste nok en diplomatisk krise mellom USA, Canada og Kina. Saken kan ifølge flere involverte komme til å dra ut i et tiår, skriver BBC.

To år etter pågripelsen er Meng fortsatt i Canada, hvor hun nå kjemper mot å bli utlevert til USA.

Nekter straffskyld

Telegiganten Huawei har havnet i skuddlinjen under den pågående handelskrigen mellom USA og Kina. Midt i dramaet står altså selskapets finansdirektør Meng, som også er datter av den styrtrike Huawei-grunnleggeren Ren Zhengfei.

Pågripelsen, som fant sted for snart to år siden, gjorde ikke noe for å senke temperaturen i den brennhete handelskrigen.

Meng, som av Forbes beskrives som en av de rikeste kvinnene i Kina, er etterlyst i USA for bankbedrageri og brudd på landets sanksjoner mot Iran.

Huawei-toppen nekter straffskyld.

USA mener Meng løy overfor storbanken HSBC om Huaweis forhold til det Iran-baserte selskapet Skycom, og at HSBC følgelig risikerte å bryte amerikanske sanksjoner mot Iran, ifølge NTB.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer