Nok en Trump-rettssak i gang:

- Suger ut all oksygen av rommet

Han hadde ikke trengt å komme, men Donald Trump var på plass da rettssaken, som kan bety slutten på forretningsimperiet hans, startet mandag.

TALER EGEN SAK: Den tidligere president Donald Trump er på plass i rettssalen i New York mandag, til tross for at han ikke trenger det. Foto: Ap / NTB
TALER EGEN SAK: Den tidligere president Donald Trump er på plass i rettssalen i New York mandag, til tross for at han ikke trenger det. Foto: Ap / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK / OSLO (Dagbladet): Journalistene var langt flere enn demonstrantene utenfor rettsbygningen på Manhattan da Donald Trump dukket opp mandag ettermiddag.

- Trump er opptatt av å fronte sin sak. Han har følt at det er blitt snakket så veldig mye om ham, så da vil han heller stå fram selv. Trump mener jo at han sjøl er den beste rådgiveren han har. Den beste kommunikatoren - med de beste ordene, sier Eirik Løkke i Civita, før han fortsetter:

- Og nå dreier det seg om penger.

TAR ROMMET: Tidligere president Donald Trump holdt sitt sedvanlige show om at han er utsatt for en heksejakt i forbindelse med den sivile rettssaken i New York mandag. Foto: AFP / NTB
TAR ROMMET: Tidligere president Donald Trump holdt sitt sedvanlige show om at han er utsatt for en heksejakt i forbindelse med den sivile rettssaken i New York mandag. Foto: AFP / NTB Vis mer

- Ta lommeboka

Den sivile rettssaken kan bety slutten på Trumps forretningsimperium. Trump er allerede funnet skyldig i bedrageri: For i årevis ha overvurdert verdien av sine eiendommer for å få bedre betingelser på lån.

- Trumps tidligere advokat, Michael Cohen, mente at den beste måten å angripe ham på, er å gå etter lommeboka. Det er jo et poeng. Nå kan forretningsmannen Trump risikere å tape Trump Tower eller andre signaturbygninger. Ting kan bli tvangssolgt, sier Løkke.

Ved å prate egen sak i retten, føler Trump seg tryggere. I tillegg til at han er i fullt valgkampmodus:

- Alt Trump gjør, er en del av valgkampen. Og - det er liten eller ingen grunn til at han taper popularitet til tross for nok en rettsrunde. Trump suger ut all oksygen i rommet og fortsetter med sitt politiske narrativ: At demokratene og staten trekker ham for retten for å hindre Trump i å stille til valg, sier Løkke.

LITE Å TAPE: Donald Trump bruker enhver anledning til å drive valgkamp. Og lykkes med det blant republikanerne, mener Civitas Eirik Løkke. Foto: CF-Wesenberg / kolonihaven.no
LITE Å TAPE: Donald Trump bruker enhver anledning til å drive valgkamp. Og lykkes med det blant republikanerne, mener Civitas Eirik Løkke. Foto: CF-Wesenberg / kolonihaven.no Vis mer

Heksejakt-tro

For selv om Trump allerede er dømt for bedrageri, overbeviser det ikke det konservative USA. Fremdeles ønsker et flertall av de republikanske velgerne å ha Trump som sin president, viser målinger.

- Den bisarre effekten er at jo flere saker, jo mer populær blir Trump, som hele tida forteller at han er utsatt for en heksejakt fra demokratene - og nå også en heksejakt fra det amerikanske rettssystemet. Mange konservative tror på Trump, om at han er utsatt for en heksejakt, sier Løkke.

Han mener Trump ikke vil tape noe på kort sikt, til tross for rettssaker.

- Men jeg har vanskelig for å se at han kan tjene på dette på lang sikt. Jeg tror ikke dette bidrar til at folk som stemte på Biden i 2020 vil stemme på Trump neste år. Men så har jeg jo tatt feil før, sier Løkke og fortsetter:

- Jeg tror ikke dette er noe Trump ønsker og er komfortabel med, men han bruker alle anledninger til å styrke sin politiske situasjon, og er klar over at det er hans sikreste måte å unngå å sone i fengsel eller lide nederlag.

- Heksejakt: Donald Trump møtte mandag opp ved en domstol i New York, der et sivilt bedragerisøksmål mot ham skal behandles. Video: Reuters. Reporter: Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer

- Høyst tvilsomt

Trump annonserte sitt presidentkandidatur mye tidligere enn hva som er vanlig.

- Trump er havnet i en veldig spesiell situasjon, der han må hente inn og betale mye penger for å dekke hans juridiske utgifter. Kampanjebidrag og donasjoner fra hans støttespillere brukes for å dekke hans juridiske utgifter, som jo er høyst tvilsomt. Det er rart at tilhengerne synes det er greit, sier Løkke.

Den pensjonerte seniorforskeren fra Institutt for forsvarsstudier, Svein Melby, tror heller ikke nok en rettssak mot Trump vil ha noen politisk effekt blant Trumps kjernevelgere.

- Jeg tviler sterkt på det. Vi får jo se i primærvalgene, men i de nasjonale målingene ligger Trump langt foran sine republikanske konkurrenter. Støtten i det republikanske partiet virker også rimelig solid, så jeg vet ikke hva som skal forandre på oppslutningen til Trump blant republikanerne, sier Melby.

USAs tidligere president Donald Trump og hans tre eldste barn må møte i retten i det sivile søksmålet der de anklages for bedrageri. Trump er allerede funnet skyldig av dommer i saken og rettssaken vil stort sett dreie seg om hvor mye han og hans medtiltalte må betale i erstatning. Vis mer

Opptatt av rykte

At Trump dukket opp i den pågående rettssaken, skyldes nok at saken går på hans rykte som forretningsmann.

- Denne storyen som han har prøvd å gi av seg selv, som en vellykket og framgangsrik businessmann, kan bli noe skadelidende av dette, men ellers får det neppe noen som helst innvirkning på hans velgeroppslutning, sier Melby og legger til:

- Jeg tror Trump selv føler at dette er en sak som er personlig og en viktig del av hans image. Om ikke annet så for selvrespekten. Han er jo høy på seg selv.

Om noe skulle endre seg drastisk for Trump, må det være at han blir dømt i en strafferettssak.

- Kan da partiet nominere en som er dømt i en strafferettssak? Det har ikke skjedd i amerikansk historie før, men så har Trump jo brutt med alle lover og regler, sier Melby.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer