Dobbel så rik som kongen

Super-riking prøver igjen

Samtidig som millioner av briter sliter med skyhøye strømregninger og galopperende levekostnader, kan landet få en historisk rik statsminister.

RIK: Rishi Sunak melder seg på i kampen om å bli toryleder, og demed etterfølge Liz Truss som statsminister i Storbritannia. Foto: Maja Smiejkowska/Reuters/NTB
RIK: Rishi Sunak melder seg på i kampen om å bli toryleder, og demed etterfølge Liz Truss som statsminister i Storbritannia. Foto: Maja Smiejkowska/Reuters/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere finansminister Rishi Sunak bekrefter søndag at ønsker å bli leder for Det konservative partiet, og dermed også ny statsminister etter Liz Truss.

SISTE: Tidligere statsminister Boris Johnson var av mange nevnt som en mulig kandidat, men søndag kveld sier Johnson at han ikke vil la seg nominere.

Dersom Sunak lykkes, vil britene for første gang i historien oppleve at beboerne i statsministerboligen Downing Street 10 er rikere enn monarken i Buckingham Palace.

Rishi Sunak og kona Akshata Murthy er nemlig gode for en formue på 730 millioner pund, ifølge The Guardian. Det tilsvarer rundt 8,7 milliarder kroner.

UTRADISJONELL: Kong Charles III skaper nok en gang overskrifter, denne gangen etter sitt møte med Strobritannias statsminister Liz Truss. Reporter: Christina H. Korneliussen/Dagbladet TV Vis mer

Til sammenlikning har kong Charlas og kona Camilla en anslått formue på et sted mellom 300 og 350 millioner pund, ifølge avisa.

Kostbart basseng

Sunak og Murthy eier blant annet fire eiendommer spredt rundt i verden - til en samlet verdi av 178 millioner kroner.

Deres foretrukne helgebolig i Richmond er ifølge The Guardian blant annet utstyrt med et innendørs svømmebasseng, treningsstudio, yogastudio, boblebad og tennisbane.

Strømregninga for det 12 x 5 meter store bassenget kan alene komme opp i 14 000 pund (166 000 kroner) i året. Det er seks ganger så mye som den forventede årlig strømregninga for en vanlig britisk familie, ifølge avisa.

Rishi Sunak opplevde tidligere i år å bli den første britiske toppolitikeren som fikk plass på Sunday Times rikingliste i Storbritannia. Sammen med kona innehar han en 222. plass på lista.

Tapte sist

Dette er andre gang Sunak forsøker å bli toryleder. Han var i finalerunden da partiet valgte ny leder etter Boris Johnson i sommer, men tapte da mot Liz Truss.

Hun kastet som kjent kortene torsdag, etter seks turbulente uker som statsminister der tumultene rundt en omstridt skattepakke til slutt ble for mye.

Også Penny Moruant har meldt seg på i kampen om partiledervervet. Boris Johnson ble også hyppig nevnt i lederkampen, etter at han lørdag avbrøt en ferie i Karibia.

Det blir det ikke noe av.

- Jeg er redd at det beste er at jeg ikke går videre med min nominasjon. Jeg vil gi min støtte til den kandidaten som vinner. Jeg har fortsatt mye å tilby, men jeg er redd for at tiden ikke er den rette, sier han.

Det trengs støtte fra minst 100 konservative parlamentarikere for å kunne stille som kandidat. Det er Sunak som foreløpig leder kampen da 140 parlamentarikere gir sin støtte til ham, ifølge Sky News oversikt.

Mordaunt har 24, mens Johnson ble rapportert søndag kveld å ha nådd 102 før han meldte seg av kampen. Av toryenes 357 parlamentsmedlemmer er det nå fortsatt mange som ikke har angitt hvem de vil stemme på.

Fristen går ut mandag. Hvis kun én kandidat greier å sikre seg tilstrekkelig støtte, blir vedkommende automatisk ny partileder og statsminister. Hvis flere greier det, skal valget gjennomføres innen fredag neste uke.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer