Donald Trump

Supermilliardær: - Dropp det

Oljemilliardær Harold Hamm røper detaljer fra en privat samtale med Donald Trump. - Han ble ikke blid.

ARG: Ekspresident Donald Trump ble ikke glad da en sentral støttespiller, supermiliardær Harold Hamm, kom med en klar oppfordring. Foto: Lindsay DeDario / Reuters / NTB
ARG: Ekspresident Donald Trump ble ikke glad da en sentral støttespiller, supermiliardær Harold Hamm, kom med en klar oppfordring. Foto: Lindsay DeDario / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Oljemagnaten Harold Hamm er en solid bidragsyter til det republikanske partiet, og var en het kandidat til å bli energiminister da Donald Trump vant presidentvalget i 2016.

Ifølge Bloombergs rikingliste er Hamm god for 22,5 milliarder dollar. Det gjør han til verdens 76. rikeste person.

Nå røper han oppsiktsvekkende detaljer fra en telefonsamtale med Donald Trump som fant sted i mai måned.

- Bli «kingmaker»

Trump skal rett og slett ha blitt oppfordret til å overlate plassen som Republikanernes presidentkandidat til en annen.

RØPER: Oljemilliardær Harold Hamm forteller om dårlig stemning da han rådet eks-president Donald Trump til å droppe å stille som presidentkandiat på nytt for Republikanerne. Foto: Steve Sisney / Reuters / NTB
RØPER: Oljemilliardær Harold Hamm forteller om dårlig stemning da han rådet eks-president Donald Trump til å droppe å stille som presidentkandiat på nytt for Republikanerne. Foto: Steve Sisney / Reuters / NTB Vis mer

Rådet fra Hamm var at Trump heller burde ta rollen som «kingmaker», skriver Financial Times.

Oppfordringen til Trump om altså å nøye seg med å innta en avgjørende nøkkelposisjon i selve prosessen, ble alt annet enn godt mottatt.

- Han ble ikke blid, sier Hamm i et intervju med avisa.

- Dette er alt jeg kan gjøre. Hvor seriøst han tar rådet, vet jeg ikke, tilføyer den 77 år gamle supermilliardæren.

- Kaos

Hamm skal ifølge Financial Times ha argumentert med at Republikanerne vil være tjent med å ha en presidentkandidat som ikke er belemret med «kaoset som forfølger Trump».

Intervjuet ble gjort lørdag, og publisert tidligere denne uka, altså før Donald Trump erklærte seg ikke skyldig i anklagene om at han forsøkte å snu valgresultatet i USA i 2020 med ulovlige midler.

Bakgrunnen er hendelsene som ledet opp til stormingen av den amerikanske Kongressen i januar 2021.

Et mye omtalt lydopptak, som CNN har fått tak i, viser tydelig at Donald Trump er klar over at han snakker til andre om hemmeligstemplede dokumenter. Foto/video: Kameraone, NTB. Reporter: Anabelle Bruun/Dagbladet TV Vis mer

Seinest i forrige uke utvidet USAs føderale påtalemyndighet tiltalen mot Trump i den mye omtalte dokumentsaken, som startet med at FBI-agenter ransaket Mar-a-Lago i august i fjor.

Der fant de rundt 13 000 dokumenter lagret i kasser som sto stablet i boligens dusj, baderom, soverom, på et kontor og i et lager.

Trump er i alt tiltalt i tre saker.

I mars må han møte i retten i saken som handler om betaling av hysjpenger til pornoskuespilleren Stormy Daniels. Deretter i mai, må han møte på nytt i saken som handler om brudd på spionasjeloven - altså for å ha tatt med seg hemmeligstemplede dokumenter ut av Det hvite hus.

- Ustoppelig

En talsperson for Trump avviser anklagene i dokument-tiltalen, som «ytterligere desperate forsøk» av president Joe Bidens folk på å «sjikanere Trump» og dermed påvirke presidentvalgkampen i 2024.

I ny video publiser på hans egen plattform Truth Social raser USAs tidligere president Donald Trump mot tiltalen som er tatt ut mot ham i den den såkalte dokumentsaken. Vis mer

Dokument-saken vil gå for retten mindre enn et halvt år før presidentvalget i november, og før det republikanske partiet formelt har valgt sin kandidat. Det skjer på et landsmøte i juli neste år.

Trump ligger foreløpig best an i kobbelet av kandidater som har meldt seg, og ekspresidenten har allerede gjort det klart at han ikke akter å bøye av selv om han skulle bli dømt for lovbrudd.

- Det vil ikke stoppe meg. Det er ingenting i grunnloven som tilsier at jeg må gi meg, sa Trump i et radiointervju før helgen.

Døra på gløtt

Hamm og Trump møttes under en privat middag lørdag kveld på ekspresidentens private golfklubb i New Jersey.

En av Trumps støttespillere uttaler at Hamm der skal ha holdt døra åpen for Trump, men uten å uttrykke formell støtte til noen av de aktuelle kandidatene.

LANGER UT: Tideligere president Donald Trump langer ut mot president Joe Biden under valgkampen. Vis mer

Dette etterlatte inntrykket bekreftes av en talsperson for Hamm.

I en uttalelse som ble gitt etter intervjuet med FT der Hamm røpet detaljer fra telefonsamtalen med Trump, heter det nemlig:

- Jeg støtter enhver som stiller mot Joe Biden. Eller California-guvernør Gavin Newsom, eller hvilken som helst annen ekstrem venstrekandidat de kan komme opp med.

Hamm etterlater likevel ingen tvil om hvem han helst ser som republikanernes presidentkandidat, nemlig Virginias guvernør Glenn Youngkin.

- Han har gjort en formidabel prestasjon ved å vinne en lilla stat, og han er svært populær, sier Hamm om Youngkin.

Hamm har utdypet sine vurderinger overfor FT blant annet ved å uttale at USA trenger blanke ark og å komme seg videre fra splittelse og kaos. Han mener også at begrensningen på fire år i Det hvite hus som vil ligge der for Trump, taler mot hans kandidatur.

- Vi trenger en kandidat som kan bli i Det hvite hus i åtte år, slik at vi får rettet opp skadene Biden har påført oss, uttaler Hamm blant annet til avisa.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer