Superprofitt

Ola Borten Moe var med å starte oljeselskapet Okea. Siste kvartal i 2022 ga tidenes overskudd for selskapet hvor statsråden for høyere utdanning er inne på eiersiden.

SÅ DET SUSER: Ola Borten Moe var med å starte Okea. Selskapet er nå verdt over 3,5 milliarder. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet
SÅ DET SUSER: Ola Borten Moe var med å starte Okea. Selskapet er nå verdt over 3,5 milliarder. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Senterparti-nestleder Ola Borten Moe tjener litt over 1,5 millioner kroner som medlem av regjeringen.

Men pengene renner også inn fra andre kanaler. Oljeselskapet Okea som Borten Moe var med å starte i 2015, tjener enormt med penger om dagen.

Siste kvartal i 2022 gikk selskapet med 324 millioner kroner i overskudd, ifølge E24. Borten Moe var ansvarlig for prosjektutvikling i selskapet fram til oktober 2019.

Bortens andel: 2,5 mill.

Borten Moe eier ca. 0,75 prosent av selskapet, dermed er hans andel av rekordinntekten om lag 2,5 millioner kroner. Det å ta med overskudd fra selskaper man eier i inntektsberegningen, er blant metodene SSB har brukt for å regne på reell ulikhet i samfunnet.

- Det er forskjell på hva et selskap tjener og hva det eventuelt betaler ut til aksjonærene. Så 2,5 millioner i «inntekt» på meg har ingenting med virkeligheten å gjøre, skriver Borten Moe i en tekstmelding til Dagbladet.

Superutbytte

Okea planlegger å betale ut 1 kr i utbytte per aksje i kvartalet. Det gjør at Borten Moe har langt større inntekt fra oljeselskapet han er deleier i, enn han gjør fra jobben som statsråd for forskning og høyere utdanning.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer