Forbes-lista oppdatert

Superrike ble fattigere

Laksearving Gustav Magnar Witzøe (29) tok den største smellen da norske dollarmilliardærer ble 31 milliarder kroner fattigere det siste året.

LAKS: Gustav Magnar Witzøe har arvet aksjene i laksegiganten Salmar, og tredje yngste norske dollarmilliardær. Foto: Gitte Paulsbo / NTB
LAKS: Gustav Magnar Witzøe har arvet aksjene i laksegiganten Salmar, og tredje yngste norske dollarmilliardær. Foto: Gitte Paulsbo / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det amerikanske magasinet Forbes har nettopp publisert sin oppdaterte rikingliste for 2023.

Norge kan skimte med tolv dollarmilliardærer på lista. Ni av dem har fått redusert sin formue i løpet av det siste året.

Oversikten inkluderer selvfølgelig verdens rikeste nordmann, tankreder John Fredriksen. For selv om han skaffet seg kypriotisk pass for flere år siden, regnes han i sammenhenger som denne, fortsatt som nordmann.

I Børsens spesial om rike nordmenn med adresse utlandet, tas det utgangspunkt i at Kapital anslår Fredriksens formue til 124 milliarder kroner. Legger man til grunn en formuesskatt og utbytteskatt på til sammen 1,3 prosent, går Norge dermed glipp av rundt 1,6 milliarder skattekroner i året.

Forbes beregner på sin side Fredriksens formue til 13,7 milliarder dollar, altså tilsvarende 143 milliarder norske kroner.

Fredriksen har ifølge magasinet økt formuen med hele 1,8 milliarder dollar det siste året, og 78-åringen holder en 130. plass på den velrenommerte rikinglista.

Eneste kvinner på lista

John Fredriksen er en av bare tre norske superrikinger som er blitt enda rikere det siste året.

Med seg i dette selebre selskapet har han blant andre Ferd-arvingene Alexandra (26) og Katharina Andresen (27).

Pappa Johan H. Andresen arvet tobakksformuen etter Tiedemanns-eier Johan H. Andresen og etablerte like over årtusenskiftet holdingselskapet Ferd - der han fortsatt sitter med den reelle kontrollen.

Det forhindrer ikke at Forbes anslår Alexandra og Katharina Andresens formuer til 1,5 milliarder dollar hver, en økning fra fjorårets 1,3 milliarder dollar.

Det holder til en 1905. plass på rikinglista. Søstrene er de eneste kvinnene blant de norske dollarmilliardærene.

Laksearving synker

Den største verdismellen fra fjorårets liste til Forbes 2023-oversikt, er det Salmar-arvingen Gustav Magnar Witzøe som står for. Hans formue anslås til 2,7 milliarder dollar - noe som er ned 1,8 milliarder dollar fra fjorårets 4,5 milliarder dollar.

Witzøe anslås dermed til å være verdens 1104. rikeste person.

Totalt fem nordmenn får plass blant verdens tusen rikeste personer.

Etter Fredriksen følger eiendomskongen Ivar Tollefsen (61) med en anslått formue på 7,7 milliarder dollar. Det er et påslag på 1,7 milliarder dollar fra året før, noe som gjør at Fredensborg-eieren suser inn på en 282. plass på Forbes-lista.

Omregnet i norske kroner blir et en verdiøkning på rundt 18 milliarder kroner til rundt 80 milliarder kroner.

Fattigst blant de rikeste

De øvrige norske blant verdens tusen rikeste personer på Forbes-oversikten er forvalter Andreas «Tigergutt» Halvorsen, industrieier Kjell Inge Røkke og matbaron Odd Reitan.

Samtlige har verditap fra 2022 til 2023.

Nedgang i anslått formue blir det også for matbaronene Stein Erik Hagen og Johan Johansson, samt hotellkongen Petter Stordalen.

De to sistnevnte er fattigst av de norske dollarmilliardærene, med en delt 2540. plass på Forbes-lista med anslåtte formuer på 1 milliard dollar hver.

De tolv norske dollarmilliardærenes samlede formue er redusert med 2,9 milliarder dollar - tilsvarende rundt 31 milliarder kroner det siste året.

Alt i alt er de tolv norske superrikingene på Forbes-lista gode for 42 milliarder dollar - nær 440 milliarder norske kroner.

Færre superrike

De norske dollarmilliardærene føyer seg inn i et globalt mønster. Forbes skriver at antall dollarmilliardærer har gått ned fra 2668 i fjor til 2640 i år.

Nær halvparten av klodens superrike er blitt fattigere i løpet av det siste året, og dollarmilliardærenes samlede formue har falt med 500 milliarder dollar fra 2022 til 2023.

Blant dollarmilliardærene som faller ut av lista er mannen bak kles- og utstyrsmerket Patagonia, Yvon Chournard. Han har kritisert rikingklubben i en årrekke. Han er ikke lenger dollarmilliardær etter at han i fjor donerte formuen til klimakampen.

Øverst på lista troner en nykommer, Bernard Arnault. Han eier luksusmerket LVMH - som huser merkevarer som Lous Vuitton, Christian Dior, Tiffany og Moët & Chandon. I løpet av 2022 passerte Arnault både Tesla-gründer Elon Musk og Amazon-gründer Jeff Bezos.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer