Superriking: - Markedet er ødelagt

Svensk super-milliardær slo seg opp på olje og gass med russisk Putin-venn. Nå slår han alarm om krigens ødeleggende virkning på det samme markedet.

DYSTERT: Torbjörn Törnqvist er blant annet omtalt som den ukjente oljerikingen. Nå slår han alvorlig gass-alarm. Foto: Eric Risberg, AP / NTB
DYSTERT: Torbjörn Törnqvist er blant annet omtalt som den ukjente oljerikingen. Nå slår han alvorlig gass-alarm. Foto: Eric Risberg, AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er ødelagt. Dysfunksjonelt, sier Törnquist om det europeiske gassmarkedet. Et marked der prisene på det meste tidoblet seg etter Russlands invasjon av Ukraina.

Den uvanlig dystre karakteristikken falt under et seminar om råvaremarkedene i regi av finansavisa Financial Times.

Törnquist begrunnet uttalelsen med at traderne må «legge ut» for betalingen når de formidler handel på det globale markedet.

- Jeg mener at markedet er ødelagt. Jeg mener det virkelig. Jeg hadde aldri forestilt meg at noen kunne si at «oi, gass under 100 euro for en megawatt-time er skikkelig billig», utbroderte den åpenbart frustrerte meklersjefen.

Kjøpte ut Putin-venn

Torbjörn Törnquist er en nestor blant verdens råvarehandlere. Han er toppsjef i Gunvor Group, en av gigantene i bransjen med hovedkontor i Sveits og forretningsadresse på Kypros.

Den 68 år gamle svensken er god for solide 16 milliarder kroner, ifølge rikinglista til Forbes.

Her kommer det også fram at Törnquist etablerte råvarehandelshuset Gunvor sammen med oligarken Gennadij Timtsjenko i 2000. Selv hadde han da allerede vært 23 år i bransjen, i en karriere som startet i British Petroleum.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer