Superriking: - Markedet er ødelagt

Svensk super-milliardær slo seg opp på olje og gass med russisk Putin-venn. Nå slår han alarm om krigens ødeleggende virkning på det samme markedet.

DYSTERT: Torbjörn Törnqvist er blant annet omtalt som den ukjente oljerikingen. Nå slår han alvorlig gass-alarm. Foto: Eric Risberg, AP / NTB
DYSTERT: Torbjörn Törnqvist er blant annet omtalt som den ukjente oljerikingen. Nå slår han alvorlig gass-alarm. Foto: Eric Risberg, AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er ødelagt. Dysfunksjonelt, sier Törnquist om det europeiske gassmarkedet. Et marked der prisene på det meste tidoblet seg etter Russlands invasjon av Ukraina.

Den uvanlig dystre karakteristikken falt under et seminar om råvaremarkedene i regi av finansavisa Financial Times.

Törnquist begrunnet uttalelsen med at traderne må «legge ut» for betalingen når de formidler handel på det globale markedet.

- Jeg mener at markedet er ødelagt. Jeg mener det virkelig. Jeg hadde aldri forestilt meg at noen kunne si at «oi, gass under 100 euro for en megawatt-time er skikkelig billig», utbroderte den åpenbart frustrerte meklersjefen.

SENKER BÅT: En video publisert av Azovbataljonen skal vise ukrainere senke en russisk båt, 20. mars 2022. Video: Telegram. Reporter: Vegard Krüger Vis mer

Kjøpte ut Putin-venn

Torbjörn Törnquist er en nestor blant verdens råvarehandlere. Han er toppsjef i Gunvor Group, en av gigantene i bransjen med hovedkontor i Sveits og forretningsadresse på Kypros.

Den 68 år gamle svensken er god for solide 16 milliarder kroner, ifølge rikinglista til Forbes.

Her kommer det også fram at Törnquist etablerte råvarehandelshuset Gunvor sammen med oligarken Gennadij Timtsjenko i 2000. Selv hadde han da allerede vært 23 år i bransjen, i en karriere som startet i British Petroleum.

Fire år seinere, og bare én dag før amerikanske myndigheter innførte sanksjoner mot Timtsjenko som følge av Russernes annektering av Krim, kjøpte Törnquist ut den russiske milliardæren.

Den svenske super-rikingen eier nå 80 prosent av Gunvor.

UKRAINA-KRIGEN: Tsjetsjenias Ramzan Kadyrov har lagt ut videoer i sosiale medier av tsjetsjenske styrker som er i Ukraina etter at Russland invaderte. Video: Telegram. Reporter: Julie Tran. Vis mer

Riking-topp i Russland

Timtsjenko er ansett som en av Russlands mektigste menn, med nære bånd til president Vladimir Putin.

Han har eierandeler i flere russiske selskaper, inkludert gasskjempen Novatek og oljeprodusenten Sibur Holding.

Tross sanksjoner gjennom åtte år, som er blitt forsterket etter Russlands invasjon av Ukraina, har 69 år gamle Timtsjenko ifølge Forbes en anslått formue på utrolige 111,5 milliarder kroner.

Det gjør ham til en av Russlands aller rikeste personer.

Rammer reservene

Uansett bånd og historie, står Torbjörn Törnquists elendighetsbeskrivelse av det europeiske gassmarkedet ikke utelukkende på egne bein.

UKRAINA-KRIGEN: Russlands utenriksminister Sergej med klar beskjed da han gjorde et engelsk intervju på russisk TV fredag 18. mars. Video: AP. Vis mer

Så seint som i forrige uke ba en sammenslutning av Europas ledende råvaremeklere både EU og europeiske banker om krisestøtte begrunnet med den samme kontant-tørken som den svenske super-rikingen viste til.

Under FT-seminaret kunne Vitol-toppsjef Russell Hardy fylle ut bildet.

Han opplyste at for en handel med flytende naturgass til 97 euro per megawatt-time, må mekleren garantere for 80 euro. Noe som altså går hardt ut over likviditetsreservene, ifølge Hardy.

Strid om sanksjoner

Europeiske gasspriser bikket 230 euro pr. megawatt-time etter russernes invasjon av Ukraina, mot 70 euro i ukene før invasjonen, og stabile priser i månedsvis under 20 euro fram til mai 2021.

Russland har lenge vært den største eksportøren av gass til Europa, men har truet med å kutte leveransene som følge av EU-sanksjonene innført etter invasjonen av Ukraina.

REKRUTTERER: Opptaker skal vise en russisk diplomat forsøke å rekruttere en blogger som spion i Slovakia. Video: Dennikn.sk Vis mer

Samtidig presser Polen og de baltiske statene på for å skjerpe sanksjonene mot Russland, inkludert et importforbud mot russisk olje og gass. Andre EU-land som er avhengige av denne importen, stritter på sin side imot.

EUs utenrikssjef Josep Borrell advarte denne uka mot å innføre så tøffe sanksjoner at EU ender opp med å straffe seg selv.

Russland leverer 40 prosent av gassen Europa trenger.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer