Superyacht-mysterium: Hvem er eieren?

I Toscana ligger det for tida en svært luksuriøs yacht, som kanskje, eller kanskje ikke, er eid av en russer.

MYSTISK: Kun svært få personer vet hvem som eier yachten «Scheherazade», som for øyeblikket ligger til kai i Toscana. Foto:
MYSTISK: Kun svært få personer vet hvem som eier yachten «Scheherazade», som for øyeblikket ligger til kai i Toscana. Foto: Vis mer
Publisert

Det er nervøse tider for russiske oligarker som har investert en liten del av sin voldsomme formue i såkalte superyachter, altså svært luksuriøse og dyre yachter.

Som en del av de vestlig sanksjonene mot Russland, og da spesifikt de superrike russerne med koblinger til Vladimir Putin, har det blitt bestemt at man kan beslaglegge blant annet yachtene til de sanksjonerte russerne.

Beslaglagte yachter

I tillegg har USAs president Joe Biden vært svært tydelig på at det ikke er noen nåde for oligarkene.

- Til russiske oligarker og korrupte ledere som har svindlet til seg milliarder av dollar ved hjelp av dette voldelige regimet - nå er det nok, sa Biden under presidentens årlige «State of the union»-tale.

Han la til at USA, sammen med Europa, skal «finne og beslaglegge» oligarkenes yachter, luksusleiligheter og privatfly.

I USA har Biden-administrasjonen nedsatt en multilateral transatlantisk arbeidsgruppe som skal «identifisere, jakte ned og fryse» russiske oligarkers eiendeler, som yachter og palasser, ifølge CNBC.

KONSEKVENSER: Oljefondsjef Nicolai Tangen om krigens konsekvenser. Reporter: Jon Even Andersen. Video: Embla Augusta Hjort-Larsen. Vis mer

Oligarkene har allerede fått merke vestens vrede. Hundremillionersyachten til den russiske oligarken Igor Setsjin er allerede beslaglagt av franske myndigheter.

Også Putin-vennen Gennadij Timtsjenko har fått beslaglagt yachten «Lena», den samme skjebnen som Aleksej Mordasjov, Russlands rikeste mann, yacht «Lena M».

I tillegg er store formuer frosset, og flere av oligarkene har ikke lenger tilgang til alle sine luksuseiendommer.

Ukjent eier

Midt i denne klappjakten på russiske oligarkers luksus, har det dukket opp et flytende mysterium i Toscana i Italia.

Der ligger nemlig en av verdens største, nyeste og dyreste superyachter, «Scheherazade», som skal ha en prislapp på rundt 700 millioner dollar, altså over seks milliarder norske kroner.

SANKJONER: USAs president Joe Biden offentliggjorde at sanksjonene mot Russland nå utvides til at USA forbyr import av russisk olje til USA. Video: AP Vis mer

Det som gjør «Scheherazade» litt ekstra spesiell er at den er den eneste av de store superyachtene der eieren ikke er offentlig kjent. Det har blitt spekulert på om eieren er alt fra en milliardær fra Midtøsten, en russer eller til og med Vladimir Putin selv.

Putin-ryktet avvises bestemt av yachtens britiske kaptein, Guy Bennett-Pearce.

- Jeg har aldri sett ham og han har aldri vært på yachten, sier kapteinen til New York Times, og legger til at eieren ikke står på noen sanksjonsliste.

Samtidig kan ikke Bennett-Pearce utelukke at yachten har russisk eier, men han avviser å si mer om eierens identitet ved å vise til en «vanntett taushetsavtale».

Ettergås av myndighetene

Italienske myndigheter har allerede vist interesse for superyachten, og ifølge Bennett-Pearce var det ikke vanlig politi han hadde besøk av, men «menn i svarte dresser».

Tirsdag overleverte han dokumenter vedrørende eierens identitet til italienske myndigheter, med lovnad om at myndighetene skulle behandle saken «konfidensielt».

- Jeg er overhodet ikke i tvil om at dette vil frikjenne fartøyet for alle negative rykter og spekulasjoner, hevder kapteinen.

Spekulasjonene rundt båten ble ikke mindre av at båtens navneskilt var tildekket da den ankom Toscana, og at det ble satt opp en barriere ved havna for å skjerme deler av yachten for innsyn.

Lokalbefolkningen kaller spøkefullt det luksuriøse fartøyet «Putins yacht», men det er heller tvilsomt om det faktisk er det. Nettstedet SuperYachtFan omtaler eieren som «milliardær fra Midtøsten», men sikre kan ingen være.

Norsk designer

Navnet på yachten, Scheherazade, kan være en pekepinn på eieren av båten, men går man litt i dybden er man likevel like langt.

For Scheherazade er både navnet til den kvinnelige eventyrfortelleren i Tusen og én natt, som kan peke i retning av en eier fra Midtøsten, og et musikkstykke av den russiske komponisten Nikolaj Rimskij-Korsakov, som peker mot en russisk eier.

I 2020, da yachten var ferdigbygget, kunne E24 melde at superyachtens jomfrutur gikk fra verftet i Tyskland, til Kristiansand. Samtidig kunne de også bekrefte at det er nordmannen Espen Øino som har designet yachten.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer