Ny renteheving:

- Sur julegave

Ekspertene ble tatt på senga av sentralbankens rentegrep.

OVERRASKET: Sentralbanksjef Ida Wolden Bache serverte nordmenn rentesjokk torsdag. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet
OVERRASKET: Sentralbanksjef Ida Wolden Bache serverte nordmenn rentesjokk torsdag. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dette var en sur julegave. Men dessverre er prisveksten i Norge så høy og krona så svak at Norges Bank måtte gå til dette steget for å opprettholde tilliten rundt arbeidet om å bringe inflasjonen ned mot to prosent.

Det sier sier Elisabeth Holvik, sjeføkonom i Sparebank 1 Gruppen, til Børsen etter Ida Wolden Bache og Norges Banks overraskende rentefinte torsdag.

Krona styrker seg umiddelbart etter rentebeslutningen torsdag. Det mener hun er godt nytt.

- Det som må til for å få ned prispresset i Norge, er nettopp at krona styrker seg. Det er likevel mye som tyder på at dette vil ta tid. Ifølge Norges Banks egne prognoser vil man ikke nå inflasjonsmålet før i 2027, selv om de er åpne for endringer.

Kan bli brått rentefall

Dagens beslutning er en liten avstikker før vi kommer tilbake til hovedsporet som de andre sentralbankene er på, ifølge Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom i Eika Gruppen.

- Det er håp i hengende snøre, sier han til Børsen.

- Jeg tror litt uavhengig av hva de gjør, så går vi inn i en tid med betydelige fall i norske renter. Og veien til rentefall i Norge går via en styrking av kronekursen. Krona ble styrket med omtrent et prosentpoeng etter avgjørelsen, ifølge Andreassen.

- Vi må nok ha 10 prosent sterkere krone. Da får vi betydelige rentekutt i Norge. Renta vil kuttes betydelig i våre naboland, spesielt i EU og i USA, og da bør krona etter alle solemerker styrke seg.

RENTEKRITIKER: Sjefsøkonom i Eika Gruppen Jan Ludvig Andreassen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
RENTEKRITIKER: Sjefsøkonom i Eika Gruppen Jan Ludvig Andreassen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Andreassen har kanskje vært den i økonomeliten som er mest kritiske til rentehevinger.

- Det var bredt ventet at Norges Bank skulle holde renta i ro. Hva slags julegave er dette å gi til nordmenn nå?

- Sånn tenker de ikke, og bør ikke tenke. Men jeg tror renta har gått altfor langt. Vi ødelegger boligbyggerne og dermed skaper vi inflasjonsbølger framover. Norges Banks beslutning bidrar til litt lavere inflasjon. Men det blir sterk husleievekst om noen år. Hadde de vært mer langsiktig, hadde de ikke hevet i dag.

- Det de gjør er å gruse boligbyggingen. Det er med på å skape inflasjon med denne typen politikk, sier Andreassen og legger til:

- Men nettoen blir uansett at renta kommer kraftig ned mot slutten av neste år.

- Feil av Norges Bank

Dette «er en feil av Norges Bank», mener sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management.

Wilhelmsen, som først uttalte seg til DN, utdyper overfor Børsen hvorfor han mener sentralbanken nå tar feil:

- Det er fordi det skjer på et tidspunkt der andre sentralbanker er ferdig med å sette opp renta. Det er et bakteppe der inflasjonen er på vei ned overalt.

- Og til og med diskuteres det rentekutt. Det så vi fra Fed i går (den amerikanske sentralbanken, red.anm.)

- Her er det åpenbart at Norges Bank har lagt vekt på den svake kronekursen og legger mer vekt på det enn å se på internasjonale prisimpulser generelt.

Det hadde ikke vært nødvendig med en heving, framholder Wilhelmsen.

- Kronekursen er også et resultat av det globale inflajonssjokket, og renteoppgangen som kom i kjølvannet av det.Og derfor er det sånn at det hadde ikke vært nødvendig. Det prises nå inn rentekutt internasjonalt, framholder Wilhelmsen.

- Det hadde vært nok for Norges Bank å holde renta på dagens nivå lenger. Hvis de venter lenger enn andre sentralbanker, kunne det også stabilisert kronekursen.

- Mye mer aggressive

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen, i Sparebank 1 Markets, sier til Børsen at rentehevinga kom overraskende på.

- Jeg trodde selv de ville holde rentene uendret, og at de skulle signalisere lavere renter neste år. Nå er de mye mer aggressive enn det vi hadde lagt til grunn. De senker rentebanen med 20 basispunkter, på forhånd trodde vi den skulle senkes med 40, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets til Børsen.

- Dette er mindre enn hva de aller fleste økonomer ventet. Rentemarkedet har også forventet mange rentekutt framover - opp mot 5-6 neste år. Nå sier Norges Bank at vi kanskje vil se ett rentekutt på slutten av neste år. Det kuttet vil også komme fra et rentenivå på 4,5 og ikke 4,25.

- Hva er forklaringen bak den overraskende rentehevingen?

- Jeg trodde selv i sommer at en styringsrente på 4 prosent ville være nok. Men de siste ukene har vi sett stygge tall for kostnadsutviklingen, og det er nok det som gjør at Norges Bank er såpass agressive, sier han og legger til:

- Så er det også sånn at Norges Bank kan bråsnu om de ser at de har tatt i for hardt. Sentralbankene bestemmer og ombestemmer seg hele tida.

Godt nytt for innskuddskunder

- Men det er litt av en julegave for nordmenn?

- Ja, dette er julegaven fra Norges Bank. Det er jo fantastisk for alle som har innskudd, men nå blir alt dyrere for alle med lån.

Sjeføkonom i Sparebank 1 SR-bank, Kyrre Knudsen, er også veldig overrasket over rentehevinga.

- Norges Bank ble nok litt fanget av det de sa i november. Når markedet priser 90 prosents sjanse for uendret rente, er det vanskelig å tolke Norges Bank. De fleste andre er på rentetoppen og skal sette ned, fortsetter han.

Boligbransjen ser rødt av dagens renteheving.

- Det virker ikke som Norges Bank har tatt inn over seg hvor dype problemer dagens rentepolitikk skaper, og hvilke utfordringer dette vil utløse i åra som kommer. Dagens beslutning framstår som enøyd og uklok, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving.