Japan:

«Sushi-terrorisme» vekker avsky

Videoer av uhygieniske «pranks» går viralt.

«SUSHI-TERRORISME»: Begrepet «sushi-terrorisme» har trendet i japansk media de siste dagene, og restaurantkjede har involvert politiet. Video: Twitter. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer
Publisert

Begrepet «sushi-terrorisme» har trendet i japansk media de siste dagene.

Bakteppet er videoer som har gått viralt som viser at tenåringer bedriver uhygieniske «pranks» og slikker på alt fra soyasausflasker til annet tilbehør i restauranter og setter det tilbake.

I japanske sushirestauranter kommer også gjerne maten ut på bånd til kunder, og de videoene som har vekket mest oppsikt, er de hvor personer rekker å ta på sushien på en bestilling, eventuelt strø det sterke tilbehøret wasabi over, og legge den tilbake uten at noen merker det – så fortsetter den ut på båndet.

Enkelte av videoen har fått millioner av seere.

Etterforsker

«Skøyerstrekene» har ført til opprør i Japan, og flere uttrykker nå frykt for å gå på restauranter og få maten sin tuklet med.

Et av de største mat- og drikkeselskapene i landet, Food & Life Companies Ltd., som står for driften av mange sushirestauranter, har nå tatt grep og involvert politiet for å få bukt med hendelsene.

- Vi har innført grundige hygienetiltak og byttet ut alle soyasausflaskene i restaurantene der hendelsene tilsynelatende har skjedd. Vi velger også å rådføre oss med politiet etter å ha gjennomført en grundig intern etterforskning. Vi anser dette som alvorlig og det skaper bekymring for våre kunder. Vi håper at de som står bak tar ansvar for sine handlinger, sier en talsperson for selskapet til avisa Mainichi.

Personen som la ut den første videoen som gikk viralt i en Sushiro-restaurant i byen Gifu, har stått fram og beklaget, men restauranten har valgt å gå videre med en formell politianmeldelse, opplyser en talsperson til BBC.

RASERER: Her går tre kvinner løs på inventaret på spisestedet «Bel Fries» på Lower East Side i New York. Vis mer

Markedet reagerer

Aksjekursen til Food & Life Companies Ltd., som blant annet eier Sushiro-kjeden, falt litt over 5 prosent tidligere denne uka, som følge av hendelsene.

Det er også noen selskaper som har fått medvind de siste dagene, også trolig på grunn av en nylig ransbølge i landet, som den lille produsenten av sikkerhetskameraer, Secure Inc. Deres kurs steg med 39 prosent før helga. Et liknende selskap, Safie Inc, steg med 16 prosent.

Blant de større selskapene som leverer overvåkningsutstyr, JVCKenwood Corp, steg kursen med 14 prosent torsdag og fredag, skriver Bloomberg.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer