SV refser regjeringen

SV er satt på gangen mens Ap og Sp forhandler i regjering om strøm-krisepakken de ikke har flertall for. Nå har SV fått nok og ber regjeringen omgående komme med et forslag til løsning.

UTÅLMODIGE: SV ber regjeringen snarest komme med forslag til krisepakke for landets strømkunder. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
UTÅLMODIGE: SV ber regjeringen snarest komme med forslag til krisepakke for landets strømkunder. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

Arbeiderpartiet og Senterpartiet sitter nå og sluttfører krisepakken for landets 2,5 millioner strømkunder. Målet er å gi reelle lettelser til husholdningene som har opplevd tidenes høyeste norske strømpriser i høst og vinter.

- Nå haster det. Folk sliter med strømregningene og mange er sterkt bekymret for julen og vinteren. Vi syns regjeringen har brukt altfor lang tid og forventer at det kommer et forslag raskt på bordet, sier miljø- og energipolitisk talsperson Lars Haltbrekken (SV).

Tålmodigheten er tynnslitt i SV etter at Ap og Sp er flere dager på overtid med å presentere en krisepakke.

- Vi er heldigvis i gang med å hjelpe dem som har minst, så kommer det klarhet rundt de andre ordningene før jul så de har trygghet inn i julehøytiden, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum til Dagbladet.

- Nå vet alle - også takket være Dagbladet - at det jobbes med ytterligere tiltak. Så får vi ta oppsummeringen når vi ser summen av tiltak, legger Vedum til.

SV i «tett dialog»

Dagbladet får opplyst fra kilder tett på prosessen at krisepakken trolig presenteres på en pressekonferanse lørdag. Men krisepakken regjeringen presenterer er imidlertid laget uten at SV har vært med å forhandle. Det får Dagbladet bekreftet.

SV-ledelsen har i stedet vært i «tett dialog» med Ap og Sps regjeringsapparat.

Det er dermed ingen ferdigforhandlet løsning regjeringen presenterer, men i stedet regjeringens forslag.

- SV ønsker et målrettet tiltak som først og fremst treffer dem som trenger det. Vi har tidligere foreslått at det settes en inntektsgrense på støtten, sier Haltbrekken.

Dagbladet kunne i går avsløre detaljer i strømpakken. Det som da lå på bordet inneholdt ingen slik inntektsgrense Haltbrekken og SV etterlyser, men ville treffe både Kong Salomo og Jørgen Hattemaker.

Krisemøte

Arbeiderpartiet og Senterpartiet holdt krisemøte om strømprisene - uten SV - torsdag i forrige uke. Der deltok energifraksjonen på Stortinget fra de to regjeringspartiene samt medlemmer av regjeringen.

Dagbladet er kjent med at det var høy temperatur på møtet der Stortings-politikerne uttrykte sterk utålmodighet med regjeringen.

Ap og Sp fikk deretter med seg SV på et felles forslag om at en løsning på strømkrisen skulle utarbeides av regjeringen.

SV gikk dermed med på å gi Ap og Sp arbeidsro til å utarbeide en kvalitetssikret løsning Finansdepartementet kunne gå god for, uten å hoppe på enkeltforslag i Stortinget.

Rødt: - Må levere

Rødt bekrefter overfor Dagbladet at de står klar for å bidra i dragkampen om strømkrisepakka neste uke.

- Det kan virke som regjeringen bruker ulikhet som unnskyldning for å slippe å gjøre noe med det samme. Men de har ikke i flertall, og det er et stort press både i og utenfor Stortinget for å få noe på plass før jul. Hvis de legger fram mindretallsforslag, kan de ikke forvente støtte i Stortinget om forslagene er for dårlige. Så her må regjeringen levere, sier Sofie Marhaug (R) til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer