Lakseskatten

SV til laksebaronene: - Stygge trusler

Oppdrettsnæringen kjemper en hard kamp for å få stoppet den såkalte lakseskatten. - Et stygt press, mener SV.

HARDT UT: SVs Torgeir Knag Fylkesnes (SV) mener oppdrettsnæringen bruker stygge metoder for å stoppe gunnrenteskatten for havbruksnæringen. Foto: Berit Roald / NTB
HARDT UT: SVs Torgeir Knag Fylkesnes (SV) mener oppdrettsnæringen bruker stygge metoder for å stoppe gunnrenteskatten for havbruksnæringen. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert

- De opptrer truende. Det tror jeg nok folk lokalt nå opplever at de er.

Det sier SV-topp Torgeir Knag Fylkesnes som snart skal inn i tøffe budsjettforhandlinger med regjeringspartiene på Stortinget.

Han snakker om oppdrettsnæringen og det han mener er kampanjen de kjører rundt en av de mest omdiskuterte sakene i årets statsbudsjett: Den såkalte lakseskatten.

Etter at statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Trygve Slagsvold Vedum varslet skatten på en egen pressekonferanse uka før budsjettet, stupte oppdrettsaksjene på børsen. Siden har oppdrettsselskapene og laksemilliardærer ropt varsko. Et ran av kysten har flere ment.

Fylkesnes mener næringen forsøker å presse lokalsamfunnene til å motsette seg den nye skatten. Han mener de allerede har gjort mye for næringen.

- Stygt pressmiddel

- Oppdrettsnæringen og aktørene sier at de nå ikke kommer til å investere likevel. Mange kommuner har lagt seg i selen og tilrettelagt areal. De er på tilbudssiden. Enkeltkommuner har investert ganske mye for å få investeringer fra oppdrettsnæringen, og nå truer de med å holde tilbake disse investeringene på grunn av denne skatten, sier Fylkesnes til Dagbladet.

Forrige uke kunne Dagbladet forteller hvordan flere Frp-politikere har aksjer i store oppdrettsselskaper, samtidig som de motarbeider skatten.

Helge André Njåstad møtte oppdrettsgiganten Mowi til møte, et selskap han selv er medeier i.

Fylkesnes reagerer på hvordan laksenæringen framstiller grunnrenteskatten.

- Faktum er at den skatten er nøytral når det gjelder investeringer. Du kan skrive av alle investeringer på grunnrenteskatten, krone for krone. Jeg opplever dette mye mer som et pressmiddel som er ganske stygt.

SV-toppen mener lokalsamfunnene vil tjene mye på skatten, inntekter som kan brukes til velferdstjenester.

- Vi følger nøye med på hva oppdrettsselskapene gjør for å presse fram støtte fra kystsamfunnene rundt omkring.

- Retter mistanke

Kommunikasjonsdirektør i Sjømat Norge, Kristin Langeland, sier de er tydelige på de kan og vil bidra mer til fellesskapet.

- Grunnrenteskatt på havbruk var ingen forberedt på. Derfor er reaksjonene sterke. Næringen og kysten kommuniserer nå at man setter investeringer på vent fordi den skattemessige situasjonen oppleves som fullstendig uforutsigbar, skriver Langeland i et svar til Dagbladet.

Hun sier bedriftene trenger forutsigbarhet for å vite hva som er økonomisk forsvarlig.

- Vi er mest opptatt av at politikerne nå forstår hvordan forslaget treffer. Bekymringene langs kysten understreker at forslaget treffer feil. Næringen kan og vil bidra mer til fellesskapet. Fylkesnes bør være mer opptatt av å snakke med kystfolket enn å rette mistanke mot næringen.

Sjømat Norge avviser samtidig påstandene om at skatten er nøytral.

- Innretningen som ligger på bordet nå betyr at man bare for fradrag for investeringer i sjø. Altså for en liten del av den lange verdikjeden i havbruket, skriver Langeland.

- Bekymret

Ordfører i oppdrettskommunen Hitra, Ole Laurits Haugen (Ap), kjenner seg ikke helt igjen i beskrivelsen fra SV-toppen.

- Uttalelsene får stå for hans regning. Jeg klarer ikke helt å se det. Jeg har ikke opplevd dem som truende.

- Vi har hatt en åpen og konstruktiv dialog med Sjømat Norge om hvordan vi skal øke verdiskapningen, sier Haugen til Dagbladet.

Haugen leder et nettverk av ordførere langs kysten. Han forteller at de nå jobber for å få endret skatten på Stortinget.

- Vi er ikke fornøyd med innretningen av skatten. Vi er bekymret for at den kan skape konkurransevridning og at det kan bli mer attraktivt å investere i utlandet. Vi vil absolutt jobbe for å få den endret, sier Haugen.

Han innrømmer likevel at noen av uttalelsene fra laksemilliardærene ikke har tjent saken deres.

- Det er ikke alle som har uttalt seg like klokt. Det er ikke sympatiframkallende alt som er er blitt sagt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer