Budsjettlekkasje:

SV vil ha spleiselag for Oslofjorden

SV vil redde Oslofjorden ved å opprette et fond som kommuner kan søke penger fra til nye avløpsanlegg med nitrogenrensing.

BEKYMRET: SVs stortingsrepresentanter Lars Haltbrekken og Grete Wold vil ha et spleiselag mellom stat og kommune for å få fortgang i utbyggingen av tiltrengte avløpsanlegg med nitrogenrensing for å redde Oslofjorden. Foto: SV
BEKYMRET: SVs stortingsrepresentanter Lars Haltbrekken og Grete Wold vil ha et spleiselag mellom stat og kommune for å få fortgang i utbyggingen av tiltrengte avløpsanlegg med nitrogenrensing for å redde Oslofjorden. Foto: SV Vis mer
Publisert

Til uka lukker finanspolitikere fra Ap, Senterpartiet og SV seg inn for å se om de klarer å finne flertall for neste års statsbudsjett. Lykkes de ikke, må regjeringen finne seg en ny samarbeidspartner eller gå av.

Torsdag la SV fram sitt alternative budsjett. Her har de lagt inn 22 millioner ekstra til nitrogenrensing i Oslofjorden, som er i tillegg til de 12,4 millionene som regjeringen har forslått.

- Vi vil ha et spleiselag mellom stat og kommune for å få bort all tissen og bæsjen som ødelegger fjorden, sier Lars Haltbrekken, innvalgt stortingsrepresentant for SV som sitter i energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

Dårligst i Skandinavia

Norge er dårligst i Skandinavia når det gjelder avløpsanlegg med nitrogenrensing. Helt siden 1992 har det i EU - og dermed også Danmark og Sverige - blitt stilt strenge krav til rensing av nitrogen på store og mellomstore avløpsanlegg. Alle byer må ha nitrogenrensing. I Norge er det over 400 anlegg som ikke renser kloakken for nitrogen, ifølge NIVA-forsker André Staalstrøm.

- Det virker som Norge ligger 30 år bak i tid, sa Jesper Harbo Andersen, dansk havforsker ved NIVAs Danmarkskontor, til Dagbladet i fjor.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.