Oljestreik:

- Svært alvorlig

Over halvparten av norsk gasseksport til utlandet kan falle bort hvis det ikke blir enighet mellom partene i oljestreiken. Det kan gi et gigantisk tap på hele 1,8 milliarder kroner daglig, ifølge Norsk olje og gass.

FULL STANS: Produksjonen på Aasta Hansteen-feltet (avbildet) vil stoppes på onsdag hvis 117 oljearbeidere blir tatt ut i streik. Foto: Marit Hommedal / NTB
FULL STANS: Produksjonen på Aasta Hansteen-feltet (avbildet) vil stoppes på onsdag hvis 117 oljearbeidere blir tatt ut i streik. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer
Publisert

Det er varslet en opptrapping av oljestreiken på lørdag hvis partene i oljestreiken ikke kommer til enighet. Da kan 56 prosent av all norsk gasseksport til utlandet bli stanset.

- Konsekvensene av dette er veldig store. Partene bør jobbe hardt for å finne en løsning, sier oljeanalytiker Tore Guldbrandsøy i Rystad Energy til Børsen.

Ifølge Norsk olje og gass vil tapte inntekter daglig være på 826 milliarder kroner.

Dette kan resultere i en tapt oljeproduksjon på 341 000 fat om dagen og en tapt gasseksport på 1 117 000 oljeekvivalenter om dagen.

Stramt marked

Det høye tapet skyldes hovedsakelig de høye olje- og gassprisene, opplyser Guldbrandsøy.

- Gassprisen er om lag ti ganger normalnivå, og det skyldes energikrisen som er i Europa. Denne har en sammenheng med krigen i Ukraina, da gassforsyningen fra Russland blir begrenset.

Han påpeker at dagens olje- og gasspriser fører til at tapet i salgsverdi potensielt vil være betydelig høyere enn 1,8 milliarder kroner daglig.

Nedgangen i norsk produksjon som følge av streiken, vil også kunne presse prisen ytterligere globalt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.