Oljestreik:

- Svært alvorlig

Over halvparten av norsk gasseksport til utlandet kan falle bort hvis det ikke blir enighet mellom partene i oljestreiken. Det kan gi et gigantisk tap på hele 1,8 milliarder kroner daglig, ifølge Norsk olje og gass.

FULL STANS: Produksjonen på Aasta Hansteen-feltet (avbildet) vil stoppes på onsdag hvis 117 oljearbeidere blir tatt ut i streik. Foto: Marit Hommedal / NTB
FULL STANS: Produksjonen på Aasta Hansteen-feltet (avbildet) vil stoppes på onsdag hvis 117 oljearbeidere blir tatt ut i streik. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer
Publisert

Det er varslet en opptrapping av oljestreiken på lørdag hvis partene i oljestreiken ikke kommer til enighet. Da kan 56 prosent av all norsk gasseksport til utlandet bli stanset.

- Konsekvensene av dette er veldig store. Partene bør jobbe hardt for å finne en løsning, sier oljeanalytiker Tore Guldbrandsøy i Rystad Energy til Børsen.

Ifølge Norsk olje og gass vil tapte inntekter daglig være på 826 milliarder kroner.

Dette kan resultere i en tapt oljeproduksjon på 341 000 fat om dagen og en tapt gasseksport på 1 117 000 oljeekvivalenter om dagen.

Stramt marked

Det høye tapet skyldes hovedsakelig de høye olje- og gassprisene, opplyser Guldbrandsøy.

- Gassprisen er om lag ti ganger normalnivå, og det skyldes energikrisen som er i Europa. Denne har en sammenheng med krigen i Ukraina, da gassforsyningen fra Russland blir begrenset.

Han påpeker at dagens olje- og gasspriser fører til at tapet i salgsverdi potensielt vil være betydelig høyere enn 1,8 milliarder kroner daglig.

Nedgangen i norsk produksjon som følge av streiken, vil også kunne presse prisen ytterligere globalt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer