Oljestreik:

- Svært alvorlig

Over halvparten av norsk gasseksport til utlandet kan falle bort hvis det ikke blir enighet mellom partene i oljestreiken. Det kan gi et gigantisk tap på hele 1,8 milliarder kroner daglig, ifølge Norsk olje og gass.

FULL STANS: Produksjonen på Aasta Hansteen-feltet (avbildet) vil stoppes på onsdag hvis 117 oljearbeidere blir tatt ut i streik. Foto: Marit Hommedal / NTB
FULL STANS: Produksjonen på Aasta Hansteen-feltet (avbildet) vil stoppes på onsdag hvis 117 oljearbeidere blir tatt ut i streik. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer
Publisert

Det er varslet en opptrapping av oljestreiken på lørdag hvis partene i oljestreiken ikke kommer til enighet. Da kan 56 prosent av all norsk gasseksport til utlandet bli stanset.

- Konsekvensene av dette er veldig store. Partene bør jobbe hardt for å finne en løsning, sier oljeanalytiker Tore Guldbrandsøy i Rystad Energy til Børsen.

Ifølge Norsk olje og gass vil tapte inntekter daglig være på 826 milliarder kroner.

Dette kan resultere i en tapt oljeproduksjon på 341 000 fat om dagen og en tapt gasseksport på 1 117 000 oljeekvivalenter om dagen.

Stramt marked

Det høye tapet skyldes hovedsakelig de høye olje- og gassprisene, opplyser Guldbrandsøy.

- Gassprisen er om lag ti ganger normalnivå, og det skyldes energikrisen som er i Europa. Denne har en sammenheng med krigen i Ukraina, da gassforsyningen fra Russland blir begrenset.

Han påpeker at dagens olje- og gasspriser fører til at tapet i salgsverdi potensielt vil være betydelig høyere enn 1,8 milliarder kroner daglig.

Nedgangen i norsk produksjon som følge av streiken, vil også kunne presse prisen ytterligere globalt.

- Markedet er allerede stramt. Nedgangen som nå er varslet, er en mengde som vil øke prisen, sier Guldbrandsøy.

JUNKIES: Gassekspert Karen Sund sier Tyskland nesten har blitt litt «junkies» på russisk gass. 27. april 2022. Reporter: Edward Stendlund. Vis mer

Kan iverksette nødtiltak

Hildegunn Blindheim, administrerende direktør i Norsk olje og gass, sier at opptrappingen kan få svært store konsekvenser for Europa.

- Norge dekker en firedel av Europas energiforbruk og Europa er helt avhengige av vi som nasjon leverer i en tid der Russlands forsyningskutt har ført til et svært stramt marked for naturgass, sier hun.

Oljeanalytiker Tore Guldbrandsøy tror imidlertid ikke at tilliten til Norge og norsk oljeproduksjon vil lide som følge av streiken.

- Jeg tror at en kortvarig streik ikke vil ha så mye å si, og at Norge fortsatt vil bli sett på som en pålitelig leverandør, spesielt sett opp mot det som foregår i Russland, sier han.

Nedgangen i gasseksport kan imidlertid være av betydning for energikrisen i Europa.

- En stor bekymring blant mange i Europa er å ha nok gass og energi, spesielt nå som strømprisene er så høye, påpeker Guldbrandsøy.

Videre sier han at det allerede er planlagt flere nødtiltak i ulike europeiske land dersom det blir en større mangel på gass. Blant disse er å øke importen av flytende naturgass fra USA og Midtøsten. Flere land vurderer også å åpne opp igjen kullkraftverk eller å fortsette slik produksjon.

382 vil tas ut

Partene i streiken kan fortsatt komme til enighet før streiken trappes opp, men Lederne opplyser til NTB at de ikke har fått noe konkret på bordet fra arbeidsgiversiden ennå.

Forbundsleder Audun Ingvartsen i Lederne sier at det er arbeidsgiveren som sitter på nøkkelen til å få løst situasjonen før streiken iverksettes.

- Så langt har vi ikke fått noe konkret, sier han.

Lederne har fra tirsdag tatt ut 74 medlemmer på Gudrun, Oseberg Sør og Oseberg Øst i streik.

Alle de tre feltene er nå stengt ned, opplyser Equinor i en pressemelding. Til sammen produserer de tre feltene rundt 89 000 fat oljeekvivalenter hver dag, hvorav 27 500 per i dag er gass.

Onsdag tas 117 medlemmer på Heidrun, Aasta Hansteen og Kristin ut i streik. Alle disse feltene vil også måtte stenge produksjonen, mens Tyrihans må stenge som følge av at Kristin stenger, ifølge Equinor. Disse plattformene produserer rundt 330 000 oljeekvivalenter per dag, hvorav 264 000 er gass.

En ytterligere opptrapping lørdag vil resultere i at totalt 382 medlemmer tas ut i streik. Det er denne opptrappingen som vil kunne medføre et inntektstap på 1,8 milliarder kroner daglig. Da vil oljefeltene Gullfaks A, Gullfaks C og Sleipner blir tatt ut.

Stemte nei

Medlemmene i Lederne stemte nei til meklingsresultatet i sokkeloppgjøret mellom arbeidstakerorganisasjonene og arbeidsgiverorganisasjonen Norsk Olje og Gass (Norog) i en uravstemning torsdag.

- Jeg har ikke noen kommentar til hvor mye gasseksport som rammes. Vi på arbeidstakersiden benytter oss kun av de avtalte virkemidlene når enighet ikke oppnås. Arbeidsgiverne vet godt at dette kunne bli konsekvensen, sier forbundsleder Audun Ingvartsen i Lederne til NTB.

- Lederne håper begge parter kan vise stor nok vilje til å finne en løsning når våre medlemmer sa nei i uravstemningen som ble gjennomført.

Lederne har operatøransatte medlemmer i følgende selskaper: Equinor ASA, ConocoPhillips Norge, Neptune Energy Norge AS, og OKEA ASA.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer