Norges Rederiforbund:

- Svært alvorlig

Et alvorlig tilbakeslag dersom Russland nå stanser ordningen, mener Harald Solberg i Norges Rederiforbund. Kreml hevder at de ikke kan garantere for sikkerheten til skipene.

KORRIDOR: Black Sea Grain Initiative åpnet for en sikker maritim korridor der ukrainsk korn kunne eksporteres trygt. Nå har Russland trukket seg. Foto: Yasin Akgul / Reuters / NTB
KORRIDOR: Black Sea Grain Initiative åpnet for en sikker maritim korridor der ukrainsk korn kunne eksporteres trygt. Nå har Russland trukket seg. Foto: Yasin Akgul / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

- Vi ser med stor bekymring på Russlands signaler om at de ønsker å suspendere Black Sea Grain Inititaive, sier administrerende direktør i Norges Rederiforbund, Harald Solberg, til Børsen.

Lørdag kunngjorde Russland at de trekker seg fra avtalen som skal sikre eksport av korn fra det krigsherjede Ukraina.

Russland begrunner avgjørelsen med et droneangrep mot en minesveiper i den russiske svartehavsflåten på Krim-halvøya - som de hevder Ukraina står bak. Ukraina kritiserer beslutningen og kaller det et «falsk påskudd» å oppgi droneangrep som årsak, ifølge NTB.

- Risikabelt og farlig

Avgjørelsen har vakt sterke reaksjoner. FN har uttrykt dyp bekymring for beslutningen. Både Nato og EU har kommet med kraftige oppfordringer til Russland om å snu.

- Korn-korridoren har vært viktig for å sikre trygg utskiping av mat og landbruksprodukter fra Ukraina til verdensmarkedet. Det er svært alvorlig at ordningen nå står i fare, sier Solberg.

FN-avtalen Black Sea Grain Initiative, som Russland og Ukraina inngikk separat, kom på plass i Tyrkia i juli. Avtalene gjorde det mulig å eksportere mer enn ni millioner tonn ukrainsk korn, som hovedsakelig har gått til land i Afrika og Asia, gjennom en sikker maritim korridor i Svartehavet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer