Norges Rederiforbund:

- Svært alvorlig

Et alvorlig tilbakeslag dersom Russland nå stanser ordningen, mener Harald Solberg i Norges Rederiforbund. Kreml hevder at de ikke kan garantere for sikkerheten til skipene.

KORRIDOR: Black Sea Grain Initiative åpnet for en sikker maritim korridor der ukrainsk korn kunne eksporteres trygt. Nå har Russland trukket seg. Foto: Yasin Akgul / Reuters / NTB
KORRIDOR: Black Sea Grain Initiative åpnet for en sikker maritim korridor der ukrainsk korn kunne eksporteres trygt. Nå har Russland trukket seg. Foto: Yasin Akgul / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

- Vi ser med stor bekymring på Russlands signaler om at de ønsker å suspendere Black Sea Grain Inititaive, sier administrerende direktør i Norges Rederiforbund, Harald Solberg, til Børsen.

Lørdag kunngjorde Russland at de trekker seg fra avtalen som skal sikre eksport av korn fra det krigsherjede Ukraina.

Russland begrunner avgjørelsen med et droneangrep mot en minesveiper i den russiske svartehavsflåten på Krim-halvøya - som de hevder Ukraina står bak. Ukraina kritiserer beslutningen og kaller det et «falsk påskudd» å oppgi droneangrep som årsak, ifølge NTB.

- Risikabelt og farlig

Avgjørelsen har vakt sterke reaksjoner. FN har uttrykt dyp bekymring for beslutningen. Både Nato og EU har kommet med kraftige oppfordringer til Russland om å snu.

- ALVORLIG TILBAKESLAG: Også norske skip har bidratt med å ta laster i korridoren, forteller administrerende direktør Harald Solberg i Norges Rederiforbund. Foto: Annika Byrde / NTB
- ALVORLIG TILBAKESLAG: Også norske skip har bidratt med å ta laster i korridoren, forteller administrerende direktør Harald Solberg i Norges Rederiforbund. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer

- Korn-korridoren har vært viktig for å sikre trygg utskiping av mat og landbruksprodukter fra Ukraina til verdensmarkedet. Det er svært alvorlig at ordningen nå står i fare, sier Solberg.

FN-avtalen Black Sea Grain Initiative, som Russland og Ukraina inngikk separat, kom på plass i Tyrkia i juli. Avtalene gjorde det mulig å eksportere mer enn ni millioner tonn ukrainsk korn, som hovedsakelig har gått til land i Afrika og Asia, gjennom en sikker maritim korridor i Svartehavet.

Det var ikke tidsnok til å hindre en global matkrise, men har gjort sitt for å dempe den.

- Den har etter vår vurdering fungert godt siden oppstarten i sommer og vært viktig for å trygge skipsfart med matforsyninger ut av Ukraina. Dette har bidratt til å dempe matkrisen i verden, sier Solberg.

- Norske skip har også bidratt med å ta laster i denne korridoren. Det er et alvorlig tilbakeslag dersom Russland nå stanser ordningen, legger han til.

Kreml: Risikabelt

Kreml sier mandag at kornavtalen vanskelig lar seg gjennomføre, ettersom Russland ikke kan garantere for sikkerheten til skipene.

- I en situasjon der Russland ser det som umulig å garantere for sikkerheten til skipsfarten i disse områdene, er en slik avtale neppe gjennomførbar, og den får en annen karakter - mye mer risikabel, farlig og uten garantier, sier Kreml-talsperson Dmitrij Peskov, ifølge Reuters.

Han utdypet ikke hvorfor det er «risikabelt». Tolv skip med korn forlot russiske havner mandag til tross for Russlands beskjed.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har i kjølvannet av beslutningen anklaget Russland for å «utpresse verden med sult».

Peskov nektet mandag å svare på hva som skal til for at de snur.

Den russiske landbruksministeren Dmitrij Patrusjev sier ifølge det russiske nyhetsbyrået Tass at Russland, med bistand fra Tyrkia, i stedet er klar til å eksportere opp til 500 000 tonn korn til fattige land de neste fire månedene. Tyrkiske sikkerhetskilder sier på sin side at Tyrkia ikke ble offisielt varslet om at russerne vil suspendere kornavtalen med Ukraina, skriver NTB.

Prisene spretter opp

De globale kornprisene stiger markant etter nyheten om at Russland trekker seg fra avtalen som har åpnet for eksport via Svartehavet.

Amerikanske hvetepriser steg 6,3 prosent i natt og i Europa åpnet den toneangivende råvarebørsen i Paris opp 4 prosent i dag. Også prisene på mais, solsikkeolje og andre landbruksvarer stiger.

Markedsanalytiker Palle Jakobsen i Agrocom mener derimot det ikke er grunn til panikk. Han påpeker, ifølge Finans.dk, at Ukraina allerede har eksportert 10 millioner tonn via Svartehavet og 5-6 millioner tonn via Polen og ikke minst via elva Donau inn i Romania.

Det er anslått at Ukraina har et eksportbehov på 25 millioner tonn samlet for høsten. Ukraina har vist at det er mulig å eksportere 2,5 millioner tonn hver måned på Donau. Dermed kan den resterende eksporten gå uforstyrret utenom eventuelle russiske blokkeringer av ukrainske havner, heter det i analysen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer