Stryn

Svært bekymret for sommeren

Flere turistkommuner - deriblant Stryn - er bekymret over vaksinekapasiteten i juli. Men Lofoten er positiv til skjevfordeling - og ønsker alle turister hjertelig velkomne i sommer.

«INSTAGRAM-BYGDA»: Loen i Stryn kommune er et svært populært turistmål for nordmenn. Nå er ordføreren bekymret. Foto: Erik Johansen / NTB
«INSTAGRAM-BYGDA»: Loen i Stryn kommune er et svært populært turistmål for nordmenn. Nå er ordføreren bekymret. Foto: Erik Johansen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På en pressekonferanse onsdag bekreftet helseminister Bent Høie at regjeringen skjevfordeler vaksinene, og gir 24 kommuner på Østlandet flere vaksinedoser.

Det betyr at kommunene som skal gi fra seg doser i uke 23, må ta igjen vaksineringen i siste del av juli.

- Den viktigste grunnen til omfordelingen av vaksiner, er at vi sammen kan åpne samfunnet litt raskere, sa Høie på pressekonferansen.

I Stryn kommune ligger Loen, også kalt «Instagram-bygda». Ordfører Per Kjøllesdal er svært kritisk til skjevfordelingen.

- Vi er en stor turistkommune. Vi har store problemer med å være rigget til å ta det daglige. Så skal vi få masse vaksiner i juli. Vi vet ikke hvordan vi skal sette dem, sier han til Dagbladet.

Han peker på en rekke utfordringer:

  • Helsepersonell er på ferie i juli.
  • Forandringer kommer raskt, og kommunen trenger tid til å planlegge.
  • Innbyggerne er på ferie, og det kan bli vanskelig å få tak i dem.

- Vi vet ikke hvordan dette blir. Det har vært en plage for helsepersonell gjennom pandemien, at endringer kommer brått med korte tidsfrister.

Ifølge Dagbladets opplysninger vil man fredag få vite når neste steg i gjenåpningen av Norge kan tas. Regjeringen ved statsminister Erna Solberg (H) har kalt inn til pressekonferanse klokka 11.30.

- Dårlig blanding

Helseminister Bent Høie opplyste på onsdagens pressekonferanse at de nå ser på muligheten for å bistå kommunene som har uttalt at det er vanskelig å gjennomføre vaksinering i juli.

- Vi ser på muligheten for å hjelpe dem med personell, samarbeid på tvers av kommuner, og vil se på kommuner som er ferdig med vaksiner om de kan bidra med personell hos kommuner som skal vaksinere i juli. Vi vil jobbe for å gi dem mer forutsigbarhet, sa han.

Stryn-ordføreren sier at de foreløpig ikke har fått noen informasjon fra helsemyndighetene om bistand eller hvordan dette skal løses.

- Det blir færre folk som er vaksinerte her når de besøkende kommer. Vi vaksinerer nå aldersgruppa 55-64 år i risikogruppene.

- Det blir mye vaksinering, mye turister, og smittesporing i tillegg. Det er en dårlig blanding.

Stryn er den største turistkommunen i Vestland fylke etter Bergen. Kjøllesdal har ikke oversikt over hvor mange nordmenn som tok turen sommeren i fjor, men sier at «det var stappfullt over alt».

- Vil det ikke være en fordel at turistene som kommer er vaksinerte?

- Det er en fordel med alle som er vaksinerte. Men spørsmålet er om omleggingen er fornuftig. Jeg tror det går mye i minus med alt dette. Den største utfordringen er meldingene om hva som forventes av oss, som kommer i kort tid før det forventes. Det er veldig krevende å organisere dette.

- Vil lokalbefolkningen oppleve det som urettferdig om det kommer vaksinerte turister?

- Jeg vil tro det. Jeg tror mange kommuner mener de har grunn til å prioriteres. Jeg var sterk tilhenger av den opprinnelige ordningen. Jeg tror den ville gitt best resultater og best forståelse, sier Kjøllesdal.

OMFORDELER: Regjeringen vil følge anbefalingene fra FHI, og omfordele vaksiner til 24 kommuner som har vært hardt rammet av pandemien, opplyser helseministeren. Vis mer

- Kan ikke akseptere

Roald Aga Haug er ordfører i Ullensvang kommune, som huser deler av Hardangerfjorden og Hardangervidda nasjonalpark.

Facebook skriver han en melding, som han også har sendt til regjeringen.

«Ullensvang kommunestyre er svært kritisk til skjevfordelingen av vaksinedoser. I fjor opplevde vi rekordtilstrømming av turister fra hele Norge. Det er spådd at utfarten til Hardanger blir enda større i år. Vi kan derfor ikke akseptere at vår region får mindre vaksinedoser midt i den perioden «hele Norge skal til Hardanger.» Ullensvang kommunestyre ber om å få sin rettmessige del av vaksinedosene.

Han fortsetter:

«Og gjør oppmerksom på at vi som turistkommune for nordmenn i høysesongen er svært bekymret for å bli tildelt færre doser enn forventet».

Ordførerne er ikke alene om å være kritiske til skjevfordelingen. Helsedirektoratet har undersøkt kapasiteten for juli-vaksinasjon i kommunene. Av de 266 kommunene som har svart, opplyser 56 at de har utfordringer med dette, og 44 har svart at de ikke kan vaksinere ekstra i denne perioden.

- Velkommen hit!

Ordfører Remi Solberg i Vestvågøy i Lofoten er positiv til at turistene som kommer i sommer er vaksinerte.

- I Lofoten og min kommune er det mange besøkende som kommer i sommer. Vi forventer nordmenn i år også, og veldig mange fra sentrale Østlandet. For vår del er det ikke nødvendigvis negativt om vi tar ned smitten der det er mest smitte, sier han.

Han understreker:

- Selvfølgelig skulle jeg gjerne sett at vi hadde flere doser. Vi har langt større kapasitet for å ta unna for egen befolkning. Men i forhold til besøkende er det en stor fordel at de fleste som kommer er vaksinerte.

I fjor sommer mangedoblet kommunen egen befolkning.

- Det er viktig for næringen og regionen vår at mange kommer hit. Vi ønsker mange vaksinerte nordmenn på besøk. Hjertelig velkommen til Lofoten! Vi ønsker de som ikke er vaksinerte velkommen også. Men de må være mer forsiktige og ta forhåndsregler.

POSITIV: Ordfører Remi Solberg i Vestvågøy kommune. Foto: Terje Pedersen / NTB
POSITIV: Ordfører Remi Solberg i Vestvågøy kommune. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

- Skal være godt vertskap

- Tror du det kan oppleves som urettferdig at de vaksinerte turistene får leve mer fritt på ferie i Lofoten?

- Det er masse som er urettferdig. Vi får glede oss over at ting begynner å normalisere seg. At vi kan gå inn i en sommer og høst med stadig flere vaksinerte. Det er vktig for Lofoten at vi kan få flest mulig nordmenn hit. Vi skal være godt vertskap for de som kommer.

Før påske advarte ordføreren folk om å reise dit. Budskapet var tydelig: «hold dere hjemme!».

Nå er uttalelsene fra ordføreren litt annerledes.

- Da var situasjonen uavklart. Vi har en annen situasjon nå. Det er mer kontroll, og vi er omtrent i mål med vaksineringen av dem med underliggende sykdommer, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer