- Vi opplever mye pessimisme. Byggenæringen står i en svært krevende situasjon, med stadig dystrere tall og utsikter, sier Nina Solli til Børsen.
Hun er toppsjef i Byggenæringens Landsforening (BNL), som ligger i det absolutte bunnsjiktet av NHOs landsforeninger når det kommer til framtidstro.

- Nå er det alvor
- Vi har advart lenge, sier hun om tirsdagens alarmerende melding fra SSB om 40 prosent vekst i antall konkurser i første kvartal. Og hvor byggenæringen står for nesten en tredjedel av konkursene.
Permitterings-trend
Hele 43 prosent av BNL-bedriftene forventer at 2023 blir økonomisk dårligere enn fjoråret. Det er på nivå med stemningen under finanskrisa i 2009.
Det innebærer blant annet:
- 20 prosent planlegger permitteringer før sommeren.
- Det kommer på toppen av en økning på 20 prosent i permitteringer så langt i år.
- Bare 9 prosent tror på snarlig bedring i markedsutsiktene.

Norge sliter: - Pessimismen rår
- Vi er redde for å miste fagfolkene våre. Det er kritisk når Norge skal bygge klimaløsninger, bærekraftige bygg, vei og bane, sier Solli.
Trippelsmell
BNL-direktøren forteller at det er en lang rekke nedadgående spiraler som treffer hele eller deler av byggebransjen.
- Energiprisene traff byggeindustrien hardt, og de opplever nå alvorlig ordresvikt. Entreprenørene opplever at store prosjekter settes på hold. Så har vi høy rente, i seg selv drepen for boligmarkedet. Oppsummert er det en trippelsmell som treffer oss, sier Solli til Børsen.

Varsler masseoppsigelse
Hun understreker følgende for å underbygge bildet:
- Boligbyggemarkedet er halvert og bygging av hytter nullet ut. 87 prosent av byggentreprenørene melder om oppbremsing på pågående prosjekter. For anleggsentreprenørene sier 71 prosent det samme.
Gass i nedoverbakke
Motbakkene kan få alvorlige konsekvenser langt utover bransjen selv, påpeker Nina Solli.
- Våre medlemmer forteller at kommuner signaliserer at planlagte investeringer må utsettes. Det offentlige bruker altså næringa vår som et motkonjunktur-tiltak. Det er som å gi gass i nedoverbakke, fordi renta gjør jo jobben alene, advarer Solli.

Milliardærer trues med bøter
- Vi er lut lei av å bli brukt som buffer for norsk økonomi, understreker hun.
I tillegg er de potensielle skadevirkningene store dersom bølgedalen gjør at folk finner seg jobber i andre bransjer, understreker BNL-direktøren.
- Vi er veldig redde for kompetanseflukt, som det kan ta mange år å hente inn igjen. Norge skal gjennom grønne investeringer og vi skal bygge for en eldrebølge. Foran oss ligger dessuten tidenes største byggeprosjekt i Europa, nemlig gjenoppbyggingen av Ukraina. Det er grunn til å tro at arbeidsvandringen da fort kan snu.
- Tydelig alarm?
- Vi opplever at myndighetene ikke har forståelse for hvor alvorlig markedssituasjonen byggenæringen befinner seg i faktisk er. Denne bølgedalen kan unngås om det offentlige holder aktiviteten oppe.