Dystert i byggebransjen

Svært krevende: - Trippel smell

- Som å gi full gass i nedoverbakke. Vi er lut lei av å bli brukt som støtdemper i norsk økonomi.

DRAMATISK: - Myndighetene forstår ikke hvor alvorlig situasjonen faktisk er, sier administrerende direktør Nina Solli i Byggenæringens Landsforening. Foto: Moment Studio
DRAMATISK: - Myndighetene forstår ikke hvor alvorlig situasjonen faktisk er, sier administrerende direktør Nina Solli i Byggenæringens Landsforening. Foto: Moment Studio Vis mer
Publisert

- Vi opplever mye pessimisme. Byggenæringen står i en svært krevende situasjon, med stadig dystrere tall og utsikter, sier Nina Solli til Børsen.

Hun er toppsjef i Byggenæringens Landsforening (BNL), som ligger i det absolutte bunnsjiktet av NHOs landsforeninger når det kommer til framtidstro.

- Vi har advart lenge, sier hun om tirsdagens alarmerende melding fra SSB om 40 prosent vekst i antall konkurser i første kvartal. Og hvor byggenæringen står for nesten en tredjedel av konkursene.

Permitterings-trend

Hele 43 prosent av BNL-bedriftene forventer at 2023 blir økonomisk dårligere enn fjoråret. Det er på nivå med stemningen under finanskrisa i 2009.

Det innebærer blant annet:

  • 20 prosent planlegger permitteringer før sommeren.
  • Det kommer på toppen av en økning på 20 prosent i permitteringer så langt i år.
  • Bare 9 prosent tror på snarlig bedring i markedsutsiktene.

- Vi er redde for å miste fagfolkene våre. Det er kritisk når Norge skal bygge klimaløsninger, bærekraftige bygg, vei og bane, sier Solli.

Trippelsmell

BNL-direktøren forteller at det er en lang rekke nedadgående spiraler som treffer hele eller deler av byggebransjen.

- Energiprisene traff byggeindustrien hardt, og de opplever nå alvorlig ordresvikt. Entreprenørene opplever at store prosjekter settes på hold. Så har vi høy rente, i seg selv drepen for boligmarkedet. Oppsummert er det en trippelsmell som treffer oss, sier Solli til Børsen.

Hun understreker følgende for å underbygge bildet:

- Boligbyggemarkedet er halvert og bygging av hytter nullet ut. 87 prosent av byggentreprenørene melder om oppbremsing på pågående prosjekter. For anleggsentreprenørene sier 71 prosent det samme.

Gass i nedoverbakke

Motbakkene kan få alvorlige konsekvenser langt utover bransjen selv, påpeker Nina Solli.

- Våre medlemmer forteller at kommuner signaliserer at planlagte investeringer må utsettes. Det offentlige bruker altså næringa vår som et motkonjunktur-tiltak. Det er som å gi gass i nedoverbakke, fordi renta gjør jo jobben alene, advarer Solli.

- Vi er lut lei av å bli brukt som buffer for norsk økonomi, understreker hun.

I tillegg er de potensielle skadevirkningene store dersom bølgedalen gjør at folk finner seg jobber i andre bransjer, understreker BNL-direktøren.

- Vi er veldig redde for kompetanseflukt, som det kan ta mange år å hente inn igjen. Norge skal gjennom grønne investeringer og vi skal bygge for en eldrebølge. Foran oss ligger dessuten tidenes største byggeprosjekt i Europa, nemlig gjenoppbyggingen av Ukraina. Det er grunn til å tro at arbeidsvandringen da fort kan snu.

- Tydelig alarm?

- Vi opplever at myndighetene ikke har forståelse for hvor alvorlig markedssituasjonen byggenæringen befinner seg i faktisk er. Denne bølgedalen kan unngås om det offentlige holder aktiviteten oppe.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer