Dystert i byggebransjen

Svært krevende: - Trippel smell

- Som å gi full gass i nedoverbakke. Vi er lut lei av å bli brukt som støtdemper i norsk økonomi.

DRAMATISK: - Myndighetene forstår ikke hvor alvorlig situasjonen faktisk er, sier administrerende direktør Nina Solli i Byggenæringens Landsforening. Foto: Moment Studio
DRAMATISK: - Myndighetene forstår ikke hvor alvorlig situasjonen faktisk er, sier administrerende direktør Nina Solli i Byggenæringens Landsforening. Foto: Moment Studio Vis mer
Publisert

- Vi opplever mye pessimisme. Byggenæringen står i en svært krevende situasjon, med stadig dystrere tall og utsikter, sier Nina Solli til Børsen.

Hun er toppsjef i Byggenæringens Landsforening (BNL), som ligger i det absolutte bunnsjiktet av NHOs landsforeninger når det kommer til framtidstro.

- Vi har advart lenge, sier hun om tirsdagens alarmerende melding fra SSB om 40 prosent vekst i antall konkurser i første kvartal. Og hvor byggenæringen står for nesten en tredjedel av konkursene.

Permitterings-trend

Hele 43 prosent av BNL-bedriftene forventer at 2023 blir økonomisk dårligere enn fjoråret. Det er på nivå med stemningen under finanskrisa i 2009.

Det innebærer blant annet:

  • 20 prosent planlegger permitteringer før sommeren.
  • Det kommer på toppen av en økning på 20 prosent i permitteringer så langt i år.
  • Bare 9 prosent tror på snarlig bedring i markedsutsiktene.

- Vi er redde for å miste fagfolkene våre. Det er kritisk når Norge skal bygge klimaløsninger, bærekraftige bygg, vei og bane, sier Solli.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer