Erna Solberg i kontrollhøring

- Svært lei meg

- Jeg burde spurt og gravd mer, innrømmer Erna Solberg (H) i åpen høring om ektemannen Sindre Finnes' aksjehandler som gjorde henne inhabil de åtte åra hun var statsminister.

HØRING: Tidligere utenriksminister Anniken Huitfeldt svarte tirsdag på spørsmål om habilitet under åpen høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Der kom hun med et stikk til pressen. Reporter: Edward Stenlund / Kjetil Kjær Andersland. Video: Anabelle Bruun. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Høyres leder Erna Solberg var statsminister i Norge fra 2013 til 2021. I løpet av disse åtte åra var ektemannen Sindre Finnes svært aktiv i aksjemarkedet med godt over 3000 handler. Det førte til at Solberg flere ganger var inhabil i saker som ble behandlet i regjeringen.

- Som komiteen er kjent med, var jeg inhabil i en rekke saker da jeg var statsminister. Det er snakk om over 3000 handler jeg ikke var kjent med. Mye av det var kortsiktige handler, altså mer utsatt for svingninger enn den underliggende indeksen.

- Dersom jeg var kjent med den handelen, ville jeg sagt meg inhabil i en rekke saker, sier Solberg innledningsvis.

På spørsmål fra Dagbladet etter høringen, kommer følgende innrømmelse fra Solberg:

- Det ville vært en vanskelig sak å stå i som statsminister, og det kan godt hende at konklusjonen ville blitt at jeg ville trukket meg som statsminister. Men det er en hypotetisk problemstilling.

- Svært lei meg

- Da jeg tiltrådte som statsminister var det godt kjent at ektefelles aksjer kunne lede til inhabilitet. Det ansvaret tok jeg på alvor. Avtalen med min mann var at den kortsiktige handelen skulle opphøre, sier Solberg før kontrollkomiteen slipper til med sine spørsmål.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.