Svært nær bankerott

Russland betalte utenlandsgjelda si i rubler. Konsekvensen er at de er bankerott, sier kredittratingbyrå.

BANKEROTT: Vladimir Putin og Russland har forsøkt å betale statsgjeld med rubler. Det innebærer at de er bankerott, ifølge kredittratingbyrået Standard&Poor's. Foto: Ozan Kose / Afp / NTB
BANKEROTT: Vladimir Putin og Russland har forsøkt å betale statsgjeld med rubler. Det innebærer at de er bankerott, ifølge kredittratingbyrået Standard&Poor's. Foto: Ozan Kose / Afp / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Russland er per definisjon bankerott, skriver det amerikanske kredittratingbyrået Standard & Poor’s i et notat, ifølge CNN.

Bakgrunnen for det er at Russland har betalt utenlandsgjelda si i rubler, på tross av at den skal tilbakebetales i dollar.

«Selektivt mislighold»

Dette gjør at kredittratingbyrået nedgraderer Russland til «selektivt mislighold», ettersom investorer trolig ikke vil klare å veksle rublene inn i «dollar tilsvarende de opprinnelige forfalte beløpene».

At det går mot en statsbankerott overrasker ikke sjefstrateg i Danske Bank, Anders Johansen.

- Jeg har vært tydelig lenge på at jeg tror Russland vil misligholde gjelda, enten villet eller tvunget. Jeg skjønner ikke hvorfor de skal betjene den gjelda nå, og jeg er litt overrasket over at de har gjort dette så lenge, sier Johansen til Børsen.

Russerne på sin side har hele tiden framholdt at de er interessert i å betale sin statsgjeld, men at de kan komme til å gjøre det i rubler i stedet for dollar eller euro.

Uansett er det sånn at når stater misligholder sine gjeldsforpliktelser har de i prinsippet plikt å betale alt. Det første som skjer er at de detter ned i kredittrating. Det betyr at renta, om man får lån, går opp, samtidig som mange långivere ikke gir lån til land med lav kredittscore.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.