Svært nær bankerott

Russland betalte utenlandsgjelda si i rubler. Konsekvensen er at de er bankerott, sier kredittratingbyrå.

BANKEROTT: Vladimir Putin og Russland har forsøkt å betale statsgjeld med rubler. Det innebærer at de er bankerott, ifølge kredittratingbyrået Standard&Poor's. Foto: Ozan Kose / Afp / NTB
BANKEROTT: Vladimir Putin og Russland har forsøkt å betale statsgjeld med rubler. Det innebærer at de er bankerott, ifølge kredittratingbyrået Standard&Poor's. Foto: Ozan Kose / Afp / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Russland er per definisjon bankerott, skriver det amerikanske kredittratingbyrået Standard & Poor’s i et notat, ifølge CNN.

Bakgrunnen for det er at Russland har betalt utenlandsgjelda si i rubler, på tross av at den skal tilbakebetales i dollar.

«Selektivt mislighold»

Dette gjør at kredittratingbyrået nedgraderer Russland til «selektivt mislighold», ettersom investorer trolig ikke vil klare å veksle rublene inn i «dollar tilsvarende de opprinnelige forfalte beløpene».

At det går mot en statsbankerott overrasker ikke sjefstrateg i Danske Bank, Anders Johansen.

- Jeg har vært tydelig lenge på at jeg tror Russland vil misligholde gjelda, enten villet eller tvunget. Jeg skjønner ikke hvorfor de skal betjene den gjelda nå, og jeg er litt overrasket over at de har gjort dette så lenge, sier Johansen til Børsen.

Russerne på sin side har hele tiden framholdt at de er interessert i å betale sin statsgjeld, men at de kan komme til å gjøre det i rubler i stedet for dollar eller euro.

Uansett er det sånn at når stater misligholder sine gjeldsforpliktelser har de i prinsippet plikt å betale alt. Det første som skjer er at de detter ned i kredittrating. Det betyr at renta, om man får lån, går opp, samtidig som mange långivere ikke gir lån til land med lav kredittscore.

Når en stat ikke betaler avdrag eller renter på lånet kalles det på engelsk «default». På norsk er det ensbetydende med mislighold av lånet, og dermed kan man på folkelig vis si at det er en statskonkurs. På fagspråket kalles det en statsbankerott.

- Kunstig situasjon

Onsdag i forrige uke opplyste det russiske finansdepartementet at landet måtte bruke rubler til å dekke betalinger på 649,2 millioner dollar til utenlandske kreditorer, etter at en vestlig bank nektet å utføre Russlands betalingsinstruks.

- En utenlandsk bank nektet å gjennomføre to obligasjonsbetalinger 4. april. For å oppfylle sine forpliktelser var Russland derfor tvunget til å finne en russisk finansinstitusjon som kunne foreta den nødvendige betalingen, opplyste departementet.

SANKSJONER: Guy Verhofstadt, belgisk parlamentsmedlem kom med en tordentale i EU-parlamentet mot sanksjonene som har blitt rettet mot Russland. Vis mer

Standard & Poor's mener dette altså i praksis utgjør mislighold av gjelda, og en statsbankerott, noe russerne på sin side kategorisk avviser.

- I teorien kan en slik situasjon oppstå, men det vil være en kunstig situasjon, sa Kreml-talsmann, Dmitrij Peskov, ifølge Reuters.

Bakgrunnen for det er at den russiske sentralbanken har en såkalt «krigskasse», sentralbankens reserver i utenlandsk valuta, men halvparten av «krigskassa», på drøyt 600 milliarder dollar, er frosset som følge av vestlige sanksjoner.

- Det er ikke noe grunnlag for en bankerott. Ikke engang i nærheten, konkluderte Peskov.

- Større risiko

Likevel mener altså Standard & Poor's at det er det Russland er, men det får neppe de store konsekvensene for Russland i den situasjonen de er i nå, mener Johansen.

- Jeg tror ikke det, for de vil ikke få lånt nye penger utenfra uansett. Dette dreier seg bare om å betjene eksisterende gjeld. Nå kan de til og med si «vi prøvde å betale, men vi fikk ikke lov. Dere vil ikke ha det», påpeker Johansen.

GASS: Russlands statsleder Vladimir Putin krever at all russisk gass skal handles med rubler. Men hvorfor gjør han det? Vis mer

Dermed er den foreløpig eneste konsekvensen at kreditorene ikke får betalt som de skulle.

- Når man har tatt russisk statsgjeld så har man tatt større risiko, for å få bedre betalt. Du får bedre betalt for å kjøpe russisk statsgjeld enn norsk, sier Johansen.

Russland kan betale

Analytikere mener Russland har evner til å betjene sin utenlandsgjeld, skriver Reuters. Landet får milliarder av amerikanske dollar i betaling for energieksport, og selv om halve «krigskassa» er frosset, er det fremdeles store summer tilgjengelig.

Ifølge Elina Rablikova, sjeføkonom ved Det internasjonale finansinstituttet (IFF), så dreier dette seg i realiteten om Russland er villige til å betale eller ikke.

En utregning gjort av Bloomberg Economics fastslo nylig at den russiske staten kommer til å tjene 321 milliarder dollar på energieksport i år, mer enn 30 prosent mer enn i fjor.

Årsaken er de skyhøye energiprisene, som også kommer til å doble den russiske handelsbalansen, ifølge IFF.

- Ved at dagens sanksjoner er uforandret, virker det som et omfattende tilsig av hard valuta til Russland vil kunne fortsette, sa IIF-økonomen Robin Brooks.

Komplisert juss

På tross av de enorme inntektene har altså Russland nå gjort et forsøk på å betale statsgjelda i rubler, en valuta som nær kollapset da Russland invaderte Ukraina, men siden har hentet seg nesten helt inn igjen.

- Det er vanskelig å vite hva som er den reelle rubelkursen. Det er det Standard & Poor's egentlig sier også. Den russiske gjelda er egentlig et lite tall sett i det store perspektivet, og rubelkursen nå er egentlig bare «tenk på et tall», sier Johansen.

- Så om det hadde blitt åpnet opp igjen hadde kursen vært en helt annen?

- Ja, da hadde tallet vært et annet. Det er mange som har rubler som sikkert vil gjøre vekslinger. Hvem er det som er villig til å ta imot rubler nå?

UKRAINA-KRIGEN: Russlands utenriksminister Sergej med klar beskjed da han gjorde et engelsk intervju på russisk TV fredag 18. mars. Video: AP. Vis mer

Johansen påpeker samtidig at disse avtalene om tilbakebetaling av statsgjeld er regulert av komplisert juss, og at det sannsynligvis vil være en rekke rettstvister i etterkant, for å slå fast om Russland kan betale statsgjelda i rubler eller ikke.

- Samtidig finnes det også hedgefond som har vært ganske tøffe i å gå etter spesielt mindre land som utsteder gjeld, og har tatt rettssak og vunnet. Det kan hende noen av dem er villig til å ta den fighten, kjøpe opp russisk statsgjeld for en slikk og ingenting, for å forsøke å få igjen mer enn de kjøpte den for, sier Johansen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer