Jens Stoltenberg blir i NATO:

- Svært ryddig gjort

- Ryddig, lyder reaksjonene på at Jens Stoltenberg blir i Nato. Ida Wolden Bache er ny sentralbanksjef.

TREKKER SEG: Nato-landene har besluttet å forlenge Stoltenberg stilling som generalsekretær. Foto: Kenzo Tribouillard /Pool via REUTERS/ File Photo / NTB
TREKKER SEG: Nato-landene har besluttet å forlenge Stoltenberg stilling som generalsekretær. Foto: Kenzo Tribouillard /Pool via REUTERS/ File Photo / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jens Stoltenberg gjør en svært god jobb som generalsekretær i NATO, og nyter stor tillit i alliansen. Det er derfor klokt av NATOs medlemsland å forlenge Jens Stoltenbergs periode, lyder den umiddelbare reaksjonen fra Høyres Ine Marie Eriksen Søreide.

To måneder etter at Jens Stoltenberg ble utnevnt til ny sentralbanksjef, trekker han seg fra stillingen.

Torsdag bekrefter Stoltenberg at han fortsetter som generalsekretær i NATO. Perioden forlenges i første omgang med ett år.

- Jeg har i dag takket ja til å fortsette som generalsekretær i NATO. Vi står overfor en skjebnetid for europeisk sikkerhet. Jeg er takknemlig for tilliten som Natos stats- og regjeringssjefer har vist meg, og vil vie all min oppmerksomhet til å lede alliansen gjennom denne krevende tiden, sier Stoltenberg.

Snuoperasjon

Han skulle etter planen gå av som generalsekretær i NATO 1. oktober og tiltre som sentralbanksjef rundt 1. desember i år. Slik blir det ikke.

Bakteppet er den spente sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa etter Russlands invasjon av Ukraina for 29 dager siden.

- Jeg skulle selvfølgelig gjerne sett at Jens Stoltenberg ble vår neste sentralbanksjef, men vi står midt i en dramatisk situasjon i Europa og jeg har stor forståelse for at han prioriterer å fortsette i den viktige rollen han har i Nato, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Høyres forsvarspolitiske talsperson Ine Eriksen Søreide legger til:

- Vi hele tiden ment at det er tunge argumenter for kontinuitet i lederposisjonen i NATO. De siste ukene har de allierte i Europa, USA og resten av vesten virkelig vist evne til samhold i møte med et aggressivt Russland. Stoltenberg spiller en viktig rolle i det arbeidet, og vi er glade for at han har sagt ja til å fortsette.

- Utmerket

Finansdepartementet vil om kort tid legge fram en innstilling for Kongen i statsråd om utnevnelse av Ida Wolden Bache som sentralbanksjef. Det blir for en åremålsperiode på seks år.

- Det er kort tid siden vi fullførte en grundig ansettelsesprosess hvor Ida Wolden Bache ble vurdert som svært kompetent for stillingen. Hun har allerede fungert som sentralbanksjef i noen uker, og fyller rollen på en god måte. Norge har en utmerket sentralbanksjef i henne, sier Vedum.

- Jeg søkte fordi jeg har et sterkt engasjement for Norges Bank, våre dyktige medarbeidere og vårt samfunnsoppdrag. Det engasjementet er like sterkt i dag, sier Wolden Bache.

Ryddig av Jens

Sjeføkonom Øystein Dørum i NHO gratulerer begge de involverte.

- Jeg gratulerer Ida Wolden Bache med en velfortjent utnevnelse og jeg vil gratulere Jens Stoltenberg med en ryddig tilnærming. Det er bra at han ikke blir sittende og blokkere for henne, for det er jo mye som tyder på at dette kan trekke ut, sier han til Børsen.

- Får byttet noen betydning for Norges Bank og pengepolitikken?

- Nei, overhodet ikke. Det er institusjonen Norges Bank som setter renten, og nå blir det en annen meget kompetent person i den jobben. Dette blir bra, sier Dørum.

Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets mener det ikke var overraskende at Stoltenberg blir i Brussel.

- Norges Bank er i de beste hender. Ida løftet rentebanen mer enn noen gang før. De går mer aggressivt til verks, det viser at hun kan ta tøffe beslutninger, sier Andreassen til Børsen.

Mens Andreassen er på telefon, kommer nyheten om at Stoltenberg trekker seg fra sentralbanksjef-jobben.

- Det var heller ikke akkurat så overraskende. Da er det bare å ønske Ida lykke til, sier Andreassen.

- Beste løsning

Frps parlamentariske leder Hans Andreas Limi sier byttet er klokt.

- I den usikre tiden vi står i nå var det veldig bra at Stoltenberg blir værende i NATO. Og det er veldig ryddig at han trakk seg fra jobben som sentralbanksjef, fordi usikkerheten var så stor med tanke på tidshorisonten, sier Limi, som utdyper:

UKRAINA-KRIGEN: Russlands utenriksminister Sergej med klar beskjed da han gjorde et engelsk intervju på russisk TV fredag 18. mars. Video: AP. Vis mer

- Vi visste rett og slett ikke når han eventuelt kunne ta fatt på den jobben, og da var dette den beste løsningen for Norge og for Nato. Frp er veldig glad for at Stoltenberg fortsetter i Nato, sier Limi.

- Veldig god

Sjeføkonom og analysesjef Kari Due-Andresen i Akershus Eiendom mener det var naturlig at Stoltenberg sa fra seg sentralbanksjefjobben når det pågår en krig i Ukraina.

- Samtidig har vi en veldig god sentralbanksjef, så det var nok enkelt for ham å si fra seg den jobben, fordi nå kan Wolden Bache ta den permanent. Hun var jo en svært sterk utfordrer til Stoltenberg i utgangspunktet.

- Vi får en veldig godt sentralbanksjef, slår Due-Andresen fast.

- Svært krevende

Sjeføkonom Roger Bjørnstad i LO slår fast at Wolden Bache tiltrer i svært krevende tider.

Med tanke på den krevende og utfordrende situasjonen internasjonalt har jeg full forståelse for at Jens Stoltenberg trekker seg fra stillingen som sentralbanksjef. Ida Wolden Bache skal nå styre Norges Bank i en krevende periode også for norsk økonomi, med økende renter, inflasjon og global uro, sier han til Børsen.

Bjørnstad peker på det krevende samspillet mellom å fastsette en rente som sikrer rammebetingelser, konkurranseevne med utlandet og høy sysselsetting.

- LO vil også understreke betydningen av sentralbanksjefens rolle som styreleder for oljefondet. Det er en svært viktig oppgave for Norge, og noe som må prioriteres i tiden framover, sier Bjørnstad.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer