- Svært uvanlig og alvorlig

Ap-nestleder Hadia Tajik varsler full gjennomgang når ansettelsen av Nicolai Tangen kommer til Stortinget.

SIGNERT: Nicolai Tangen signerte ansettelsesavtalen som leder for Oljefondet 27. mai. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SIGNERT: Nicolai Tangen signerte ansettelsesavtalen som leder for Oljefondet 27. mai. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Å få et slikt brev fra Norges Banks representantskap er svært uvanlig og alvorlig. Det viser at det har vært viktig å gå ansettelsen etter i sømmene, sier Tajik til Børsen.

Norges Banks tilsynsorgan - representantskapet - blesluttet i dag enstemmig å sende brev til Stortinget om ansettelsen av supermilliardæren Nicolai Tangen som oljefondssjef.

- Det er bra at Stortinget nå får mulighet til å gå inn i representantskapets vurderinger, sier Tajik.

Ganske slitne

Representantskapets leder Julie Brodtkorp sier til Børsen at det ville bli for lenge å vente til den årlige rapporten som skal sendes i 2021. Dette er første gang tilsynsorganet rapporterer om en konkret sak utenom den faste årlige rapporten.

- Hva kom dere fram til?

- Innholdet i brevet blir offentlig når Stortinget har fått det. Vi har gått gjennom våre merknader av 11. mai opp mot svaret fra Norges Banks hovedstyre, sier Brodtkorb.

SE NÅ: Slik blir arbeidsavtalen til Tangen Vis mer

- Er dere fornøyd?

- Vi er i hvert fall ganske slitne. Men jeg er veldig fornøyd med at vi har stått samlet som kollegium gjennom hele prosessen og at vi har hatt fokus på vårt mandat.

Ikke fredet

Ansettelsen av Tangen som øverste sjef for forvaltningen av Norges oljeformue har vært omstridt.

Representantskapet, politikere og eksperter har stilt spørsmål ved om det er mulige interessekonflikter mellom Tangens eierskap i hedgefondene i AKO-systemet og jobben hans som oljefondsjef.

SV-leder Audun Lysbakken sier det er «svært bra» at representantskapet kobler inn Stortinget.

- Vi ser fram til å lese innholdet, og mener Stortinget må gi dette en seriøs behandling. SVs klare mening er at hovedstyret i Norges Bank burde ventet med å bekrefte tilsettelsen til representantskapet hadde behandlet den, sier han til Børsen.

Han har ikke satt strek for Tangen-saken:

- For SV er ansettelsen av Tangen ikke fredet, det avgjørende for oss er at alle interessekonflikter må være løst og at sjefen for fondet skal framstå med en klar holdning mot skatteparadis, sier Lysbakken.

Slepphendt

Rødt-leder Bjørnar Moxnes vil fredag fremme et forslag i Stortinget om at regjeringen må undersøke om sentralbanksjef Øystein Olsen har overholdt sine tjenesteplikter i prosessen med å ansette Tangen.

– De siste ukene har det framkommet hvordan sentralbanksjefen ved ansettelsen av Nicolai Tangen har gjort en slepphendt jobb, sier Moxnes, og utdyper:

- Norges Bank har unnlatt å innhente tilstrekkelig dokumentasjon over Tangens eierskapsinteresser og bånd til medinvestorer. Listen over uavklarte saker er lang og inkluderer en skattesak fra Storbritannia og plasseringer i en lang rekke skatteparadiser. Resultatet er at vi ikke kan være sikre på om Tangens personlige interesser blir en belastning for Norges Bank.

Svært uheldig

«Svært uheldig», lød en av karakteristikkene som representantskapet kom med i sin krasse kritikk av sentralbankens hovedstyre 11. mai.

GLAD: Nikolai Tangen forteller at han er veldig glad etter torsdagens utfall. Video: Scanpix Vis mer

Manglende belysning av interessekonflikter mellom Tangens økonomi og rollen som daglig leder for Oljefondet utløste flere kritiske merknader og spørsmål til Norges Bank.

Representantskapet var blant annet kritiske til at Tangen skulle fortsette som hovedeier i hedgefondet AKO Capital.

- Ikke fredet

Skulle tette skott

Ansettelsesavtalen som ble lagt fram 30. mai skulle rydde unna alle spørsmål om uavhengighet, habilitet og interessekonflikter.

KONTROVERSER: Nicolai Tangen fikk jobben som sjef for oljefondet 26. mars 2020, men det har vært mye støy rundt den nye sjefen. Video: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer

- Arbeidsavtalen skaper tilstrekkelig avstand mellom Nicolai Tangens privatøkonomi, AKO-systemet og den jobben han skal utføre som leder av Norges Bank Investment Management (oljefondet). Det etableres mekanismer som sikrer at Tangen ikke vil ha noen innflytelse på sine fondsinvesteringer så lenge han er ansatt i Norges Bank, og som demmer opp for mulige interesse- og habilitetskonflikter, sa sentralbanksjef Øystein Olsen under den halvannen time lange pressekonferansen.

Skatteparadiser

Der måtte Tangen selv svare på flere kritiske spørsmål, blant annet om bruken av skatteparadiser - noe også representantskapet har stilt flere spørsmål ved.

- Jeg har et nyansert syn på dette. Da AKO Capital ble opprettet ble det registrert på Cayman Island, som da var det eneste gode alternativet for fond med internasjonal kundebase, sa Tangen, og la til:

- Det har naturligvis skjedd uheldige ting i skatteparadis, men ikke alt som skjer der er problematisk.

Anonym

Tangen var lenge en av Norges anonyme milliardærer. Som sjef for det London-baserte hedgefondet Ako Capital har 53-åringen opp en gigantformue med plasseringer i skatteparadiser.

Det relativt anonyme livet ble snudd på hodet den 26. mars, da Norges Bank kunngjorde at Tangen hadde fått jobben som den nye sjefen for Statens pensjonsfond utland - bedre kjent som Oljefondet.

Norges Banks representantskap, som er et tilsynsorgan oppnevnt av Stortinget, kastet seg over saken etter VGs avsløringer av Tangens kostbare eliteseminar i USA. Blant deltakerne var daværende oljefondssjef Yngve Slyngstad.

En slik innsikt og kunnskap vil være «avgjørende viktig» - for å «unngå brudd på Norges Banks etiske retningslinjer, mandat for forvaltningen og daglig leders ansettelsesavtale», fastslo representantskapet i en omfattende uttalelse den gang.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer