Svak krone kan gi prishopp

En svak krone kan snart føre til økte priser på alkohol.

KAN ØKE: Snart kan årets tredje prisøkningen hos Vinmonopolets skje. Foto: Heiko Junge / NTB
KAN ØKE: Snart kan årets tredje prisøkningen hos Vinmonopolets skje. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert

Inflasjon, svak krone, og krig påvirker også prisene på alkohol. For tredje gang i år kan prisene dermed øke igjen fra 1. september.

Svak krone

Finansprofessor Thore Johnsen ved NHH sier til Finansavisen at han frykter for prisene på Vinmonopolet.

- Jeg tør ikke tenke på prisene på Vinmonopolet framover, sier Johnsen til avisa.

Vinmonopolets kommunikasjonssjef Kristin Welle-Strand tror også at kronekursen kan ha en innvirkning på prisene.

- Leverandører og importører til Vinmonopolet opplever, som de fleste andre, konsekvenser av kronekursen og økte priser. Det kan være på råvarer, emballasje, og etikett, og det påvirker antakeligvis, sier Welle-Strand til Børsen.

- Det siste året, fra juni 2022 til juni 2023, har det vært en generell økning på utsalgsprise på 4,2 prosent i gjennomsnitt, legger hun til.

Svensk prishopp

Expressen melder også om spørsmålet i Sverige. Under forrige prishopp var det kostnadene fra leverandørene som var grunnen, men nå er det kommet en ny synder.

- Det meste Systembolaget har økt prisene med i år, er tre prosent. Nå virker kostnadsøkningen til å ha moderert seg litt. Nå er det den svake krona som gjør sitt, sier Systembolagets sortementansvarlig Ulf Sjödin til Dagens Nyheter, ifølge Expressen.

Siden siste prisøkning hos Systembolaget har den svenske krona nådd et historisk bunnivå.

Derfor spår vinimportør for Principium Drink, Leif Stålbalk, at den neste økningen vil bli enda større om Systembolaget skal ta ut full margin.

Krigen i Ukraina setter også spor i Systembolaget.

- Mange glassflasker lages i Ukraina og på grunn av både pandemien og krigen har tilgangen på glass blitt vanskeligere, forklarer Stålbalk til avisa.

Importproblemer

Nå koster en euro 11,71 norske kroner.

- Eurokursen mot norske kroner bidrar også til at det er dyrt med all import - og det meste av det som selges på Vinmonopolet er import, sier generalsekretær i Vin- og brennevinsleverandørenes forening, Ingunn Jordheim, til Nettavisen.

Likevel mener Welle-Strand at det er for tidlig å si hvordan kronekursen vil påvirke prisjusteringen 1. september.

- Det er grossistene som setter prisen og det har de anledning til å justere tre ganger i året: 1. januar, 1. mai, og 1. september. Vi justerer prisene ut ifra grossistenes eventuelle nye pris og eventuelle endringer i emballasjeavgiften, forklarer Welle-Strand.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer