Svakeste på 21 år

Ikke siden 1999 har statens inntekter fra olje- og gassvirksomheten vært lavere enn i år. Formidable 137 milliarder kroner er borte.

SVAKEST: Inntektsbortfallet fra olje og gassvirksomheten overstiger totalsummen for alle de sju krisepakkene mot konsekvensene av coronapandemien. Ikke på 21 år har olje og gassvirksomheten gitt mindre inntekter til staten. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX
SVAKEST: Inntektsbortfallet fra olje og gassvirksomheten overstiger totalsummen for alle de sju krisepakkene mot konsekvensene av coronapandemien. Ikke på 21 år har olje og gassvirksomheten gitt mindre inntekter til staten. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX Vis mer
Publisert

De gunstige skattereglene som ble vedtatt i vår, forklarer noe av inntektsbortfallet.

Alt så annerledes ut da Stortinget vedtok statsbudsjettet for et år siden. Den gang regnet man med å få 245 milliarder kroner i inntekter til staten fra olje- og gassvirksomheten på norsk sokkel.

Fasiten blir en ganske annen.

I et avsnitt i pressemeldingen fra nysalderingen av statsbudsjettet i statsråd på fredag går det nemlig fram at inntektene har krympet med 137,7 milliarder kroner.

Det er 6,7 milliarder kroner mer enn alle de sju krisepakkene til sammen, som Stortinget gjennom 2020 har vedtatt for å avhjelpe konsekvensene av coronapandemien.

Summen av bevilgninger til økonomiske tiltak mot virusutbruddet, som er vedtatt eller foreslått for 2020, anslås nemlig nå til 131 milliarder.

Svakeste på 21 år

«Statens netto kontantstrøm fra petroleumsvirksomheten anslås til 107,7 milliarder kroner i 2020», heter det kjølig og presist i pressemeldingen som Finansdepartementet sendte ut fredag ettermiddag.

Når Dagbladet og Børsen spør hvor lenge det er siden statens inntekter fra olje og gass var på samme lave nivå, er svaret 21 år.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer