Prisen for en dollar bare klatrer og klatrer. Krona har stort sett holdt seg under 11-grensa i år, men bikket over i oktober.
I skrivende stund koster en dollar 11,26 kroner. Den norske valutaen er nå på sitt svakeste mot dollar siden prisen bykset over 12 kroner under coronakrisen.
Kan bli verre
Ifølge Nils Kristian Knudsen, valutastrateg i Handelsbanken, er det to forhold som dominerer - som gjør at dollaren holder seg sterk.
- Vi har fremdeles en situasjon hvor dollarrenta leder an, og man er ennå ikke sikker på om rentetoppen der er nådd eller ikke. Det fører til at valutamarkedet holder på dollarposisjoner, der den forventede avkastningen er best, sier han til Børsen.
En forløsende faktor vil trolig først komme når USA setter renta ned når de anser inflasjonen som under kontroll.

Renteøkningene i ferd med å ta igjen inflasjonen
- Da vil dollaren svekke seg. Inntil vi ser det, er det gode argumenter for at dollaren vil holde seg sterk.
Knudsen trekker også fram geopolitisk usikkerhet - den uavklarte situasjonen i Midtøsten, krigen i Ukraina, og det anspente forholdet mellom USA og Kina.
- Da er vi et sted hvor det kan tenkes at dollaren holder seg sterk. Det er en viss form for forsiktighet, risikoaversjon, i markedet.
På spørsmål om hvor mye verre det kan bli, viser Knudsen til at det også har vært uro i aksjemarkedet den siste tida. Det liker den norske krona dårlig.
- Hvis den dårlige utviklingen fester seg denne uka også, så er vi ikke ferdig. Det kommer selskapstall fra USA til uka, det kan også krona reagere negativt på.

- Har tøyd strikken vel langt
Høyeste på 16 år
Onsdag skrev Dane Cekov, valutastrateg i Nordea Markets, at svekkelsen blant annet kommer av stigende statsrenter og dårlig risikoappetitt. Det til tross for høye energipriser.
- Tirsdag steg renta på tiårige amerikanske statsobligasjoner over 5 prosent for første gang på 16 år, skriver Cekov.
Det skyldes en rekke faktorer, som en robust amerikansk økonomi, økte amerikanske lånebehov og en nedgang i gjeldskjøp fra sentralbanken og ikke-amerikanske investorer, ifølge Nordea-strategen.
En euro koster torsdag ettermiddag 11,85 kroner. Danske Bank-analytiker Kristoffer Kjær Lomholt tror det skal bli verre og spår over 12 kroner neste år, ifølge DN. Lomholt frykter en «fæl cocktail» for krona.

«Skremmes» av Støre: - Snu
Høyere rente?
Norges Banks neste rentebeslutning kommer i desember. Flere spør seg nå om Ida Wolden Bache vil reagere på kronestupet med å jekke opp renta nok et hakk.
- Krona i dagens situasjon, alt annet like, bidrar til en høyere rente, sier Knudsen.
- Dess svakere krona nå blir, i forhold til det Norges Bank så for seg i september, øker isolert sett sannsynligheten for nok en renteheving.
Men man må også ta med et annet forhold, påpeker Knudsen, nemlig inflasjonen. September-tallene overrasket på nedsiden av forventningene. Det var godt nytt for dem som ikke ønsker høyere rente.
- Man er nærmere målet. Selv om man er langt unna. Og det bidrar til et mindre behov for å sette opp renta.
Knudsen omtaler inflasjon og kronekurs som «forhold som spriker i hver sin retning» for sentralbanken.
- Sånn sett står Norges Bank i en spagat. På den ene sida har vi fått bare riktignok bare ett inflasjonstall, og Norges Bank vil få to til før rentebeslutningen. Men vi får også en liten løypemelding nå til neste uke, hvor de nok vil kommentere begge de to forholdene.